Damanja Scholten doorliep afgelopen schooljaar het basisschoolprogramma Leven als een Prof. Speciaal voor de Kleuren van Juweel Meer dan Voetbal Special ging de 12-jarige verdedigster van het Meiden D2-team van Sportclub Deventer in gesprek met Xandro Schenk, verdediger van Go Ahead Eagles én ambassadeur van Leven als een Prof. Een verhaal over gezonde voeding, Fair Play en financiën.

Damanja: “Sinds wanneer leef jij al als een prof?”
Xandro: “Sinds mijn achtste, toen ik in de jeugdopleiding van Ajax kwam. Daar heb ik twaalf jaar lang geleerd om als een echte prof te leven. Ik had daardoor wel een andere jeugd dan andere kinderen doordat ik drie tot vier keer per week moest trainen. Maar dat had ik er graag voor over. Wat heb jij vorig jaar op school geleerd van het programma Leven als een Prof, Damanja?”

Damanja: “Ik heb vooral geleerd om goed te letten op wat ik eet. Heel belangrijk! Heb jij als profvoetballer nou een speciaal eetpatroon?”
Xandro: “In de ochtend eet ik twee boterhammen en nog een stuk fruit voordat ik naar Go Ahead Eagles ga. In de middag lunchen alle spelers samen in De Adelaarshorst. We kunnen kiezen uit warm eten, een broodje of soep. ’s Avonds eet ik vaak groente, vlees en aardappels.”
Damanja: “Eet je ook wel eens stiekem een patatje?”
Xandro: “Haha, ja, ik eet ook wel eens ongezond, maar ik ben niet zo’n liefhebber van patat. Pizza vind ik lekkerder. Al zorg ik er wel voor dat mijn vetpercentage goed blijft, want dat wordt door de club gecontroleerd.”

Damanja: “Hoe belangrijk is geld voor jou?”
Xandro: “In mijn jeugd heb ik geleerd om te sparen. Het is belangrijk om de waarde van geld te leren kennen. Ik vind het bijvoorbeeld niet nodig om mijn geld aan dure kleding uit te geven. Wel geef ik één keer per jaar geld uit aan een mooie vakantie om even te relaxen na een lang voetbalseizoen. Doe jij zelf eigenlijk ook aan sport?”

Damanja: “Ja, ik voetbal als verdediger in het Meiden D2-team van Sportclub Deventer. Ben jij een verdediger die van Fair Play houdt?”
Xandro: “Ik probeer zo min mogelijk overtredingen te maken. Daarom kan ik best wel boos worden als een tegenstander een vrije trap of strafschop probeert te versieren. Aan de andere kant, als wij een penalty krijgen door een schwalbe en Go Ahead Eagles wint daardoor een belangrijke wedstrijd, dan kan ik moeilijk zeggen dat Fair Play voor mij het allerbelangrijkste is. Ik vind het wel erg als spelers elkaar bewust schoppen of slaan.”
Damanja: “Zou jij jezelf laten vallen als je in een heel belangrijke wedstrijd een schwalbe kunt maken?”
Xandro: “Nee, want ik ben echt heel slecht in schwalbes maken. Dus dat kan ik maar beter niet proberen, haha.”

Meer informatie over Leven als een Prof vind je hier.
De Kleuren van Juweel Meer dan Voetbal Special is gratis af te halen in de Fanstore van Go Ahead Eagles.


Foto’s: Evert van de Worp