Go Ahead Eagles Onder-17 heeft zich geplaatst voor de finale van play-offs om promotie naar de eerste divisie. Na de 0-1 vorige week in Leusden, won de ploeg ook in Deventer van Roda ’46: 2-1. Samuel Wakana bracht in de verlenging met twee treffers de beslissing. In de eindstrijd wacht VVV-Venlo.

Gehoord langs de lijn bij DVV Sallandia: “Geweldige keeper, die jongen van Roda. Gelukkig komt hij naar Go Ahead Eagles. Maar vandaag mag hij wel iets slechter zijn.” Daan Broere is de naam van de man in kwestie, hij krijgt inderdaad een kans in het Onder-19-elftal van Go Ahead Eagles én is namens Roda O17 zaterdag een bijna niet te nemen horde in de halve finale van de nacompetitie.


Het Onder-17-elftal eerder dit seizoen (foto Erik Pasman).

De thuisploeg heeft Roda voor rust aardig in de greep. Tot grote kansen leidt dit niet, wel tot een aantal goede mogelijkheden. De gasten zijn effectiever. In de slotminuut van de eerste helft gooit Jovanne Francis vanaf rechts de bal voor de pot, waar Arslan Gümüs slim opduikt achter de roodgele defensie en de 0-1 binnenschiet. “Buitenspel”, roepen ze bij Go Ahead Eagles, maar daarvan wil het arbitrale trio niets weten.

Niet te stoppen
Na rust blijft Go Ahead Eagles de ploeg uit Utrecht opjagen. Quentin Oliekan is onvermoeibaar op het middenveld en bedient de aanvallers. Op de flanken zijn Brian Karman en Samuel Wakana niet te stoppen. Kansen zijn er genoeg, voor onder anderen Wakana, die in rechtstreekse duels telkens zijn meerdere moet erkennen in doelman Broere. Ook Oliekan is heel dicht bij de gelijkmaker wanneer hij de bal uit een vrije trap van Kevin Greeven net naast schiet. In de slotfase is centrale verdediger en aanvoerder Pieter Ebbers bijna beslissend, maar zijn kopbal verdwijnt luttele centimeters naast het doel.


Trainer Kick Maatman instrueert zijn spelers voor de verlenging.

Niet dat Go Ahead Eagles niets te duchten heeft van Roda. De Leusdenaren plaatsen een aantal snelle tegenaanvallen en Gümüs schiet tien minuten voor tijd scherp van afstand, maar doelman Mike van Zwolle redt. In de verlenging (twee keer 12,5e minuut) nog zo’n situatie, hoewel Van Zwolle deze keer niet in actie hoeft te komen, want de inzet gaat naast.

Wakana heeft de thuisploeg inmiddels op gelijke hoogte gebracht. Broere raakt zijn schot nog aan, maar de buitenspeler van Go Ahead Eagles heeft de bal nét genoeg kracht meegegeven waardoor deze binnenrolt bij de tweede paal. Achter de 2-1, enkele minuten voor tijd, zit meer overtuiging. Wakana schiet vanaf links hard diagonaal binnen. Oliekan tekent voor de fraaie assist; een crosspass vanaf rechts.


Staf en reserves van Go Ahead Eagles Onder-17 (foto Erik Pasman).

Koning Bluf
De matchwinnaar is na het laatste fluitsignaal Koning Bluf. “Appeltje, eitje”, zegt Wakana, terwijl hij wel degelijk een slijtageslag achter de rug heeft. “Ik bewaarde mijn kracht voor het laatst.” De fitheid van Go Ahead Eagles leek in de extra tijd de doorslag te geven, wat trainer Kick Maatman kon beamen: “Wij zijn topfit en bleven gasgeven. Bij Roda vielen er wel een aantal om.”

In het begin van de tweede helft hield Maatman zijn spelers kort. “Heren, je moet duelleren”, riep de oefenmeester poëtisch doch overduidelijk. “In de rust waren de jongens terneergeslagen door het late tegendoelpunt. Daarom was het zo belangrijk er direct op te klappen, anders kan zo’n wedstrijd je uit handen glippen.”

Stond in de competitie ontwikkeling centraal en kwamen de spelers met de meeste potentie het vaakst aan bod, in de nacompetitie geeft Maatman de voorkeur aan enkele afvallers. “Jongens die wél fysiek sterk zijn en een goed karakter hebben. We spelen nu puur op resultaat en hebben hen hard nodig.” Go Ahead Eagles speelt de finale volgende week op neutraal terrein tegen VVV, dat met 4-4 en 1-7 afrekende met het Rotterdamse Spartaan ’20.


De beslissing is gevallen.

Go Ahead Eagles: Van Zwolle; Groote Schaarsberg, Ebbers, Willems, Greeven; Knippenberg (68. Temminck), Duteweert, Oliekan; Karman (92. Dumay), Kisa (105+1. Schokker), Wakana (105. Nandpersad).

Karakteristiek:
Nacompetitie, halve finale om plek in eerste divisie: Go Ahead Eagles O17 – Roda ’46 O17 2-1 (0-1). 40. Arslan Gümüs 0-1, 87. Samuel Wakana 1-1, 102. Wakana 2-1.