Wedstrijdverslag GAE-Vitesse

gae-vitesse-2013

Go Ahead Eagles heeft in de Adelaarshorst een 0-3 nederlaag geleden tegen koploper Vitesse. Voor Go Ahead Eagles was het de eerste competitienederlaag op eigen veld na ruim een jaar ongeslagen te zijn geweest.

Breekpunt in de wedstrijd was de rode kaart voor Deniz Türüç en de toegekende penalty in de 36ste minuut, die de Arnhemmers in staat stelde om op een 0-1 voorsprong te komen.

Al in de tweede minuut moest doelman Eloy Room handelend optreden nadat spits Mike Havenaar alleen voor hem was opgedoken na een steekbal van linksback Patrick van Aanholt. Nadien hield de ploeg van trainer Foeke Booy een half uur goed stand tegen de koploper van de eredivisie. Go Ahead Eagles werd in de beginfase weliswaar onder druk gezet door Vitesse, maar de Arnhemmers slaagden er niet in om tot uitgespeelde kansen te komen. Go Ahead Eagles probeerde zich in de omschakeling onder de Arnhemse druk uit te voetballen en was vooral gevaarlijk bij dode spelmomenten. Een kopbal van Xandro Schenk na een corner van Jop van der Linden verdween over het doel van Piet Velthuizen, terwijl diezelfde Van der Linden een vrije trap tegen de muur van Arnhemse spelers schoot. Het grootste gevaar voor het Eagles-doel werd nota bene gesticht door Schenk, die een corner van Vitesse via zijn schouder richting kruising zag vliegen. Doelman Eloy Room, dit seizoen door Go Ahead Eagles gehuurd van Vitesse, voorkwam met een katachtige redding dat zijn eigenlijke werkgever op voorsprong kwam.

Twee strafschoppen
De wedstrijd én de sfeer in het stadion sloegen om na 35 minuten spelen. Na een combinatie door het centrum tussen Lucas Piazón en Mike Havenaar doemde laatstgenoemde gevaarlijk op voor het Eagles-doel, waarna Deniz Türüç de Arnhemse spits naar de mening van scheidsrechter Danny Makkelie in het strafschopgebied onreglementair ten val bracht. De middenvelder van Go Ahead Eagles moest met een rode kaart naar de kant en Piazón schoot de toegekende penalty onberispelijk in de kruising achter Room: 0-1 voor Vitesse in de 36ste minuut. Vijf minuten later mocht Piazón opnieuw aanleggen vanaf de stip, nadat hij een schot binnen het zestienmetergebied op de elleboog van Jop van der Linden zag belanden. Tussen de discutabele handsbal van de Eagles-verdediger en de uiteindelijk benutte strafschop zat een gedwongen rustpauze van zo’n tien minuten, aangezien de gemoederen op de tribunes van de Adelaarshorst hoog opliepen en scheidsrechter Makkelie besloot tot een afkoelingsperiode.

Schade beperken
De schade beperken was het voornaamste devies voor het tiental van Go Ahead Eagles in de tweede helft. De ploeg van Booy liet vanuit een gesloten organisatie Vitesse het spel maken en gokte zelf op gevaarlijke momenten via de counter. De Deventenaren knokten voor wat ze waard waren, maar wisten aanvallend niet verder te komen dan een gesmoord schot van Erik Falkenburg. Aan de andere kant kon Room zich onderscheiden door schoten van Patrick van Aanholt, Davy Pröpper, Marko Vejinovic en Guram Kashia onschadelijk te maken. Op een inzet van invaller Gaël Kakuta in de 65ste minuut moest echter ook de Eagles-doelman het antwoord schuldig blijven, waardoor Vitesse met een 0-3 overwinning Deventer verliet.

Go Ahead Eagles – Vitesse 0-3 (0-2)
36. Lucas Piazón 0-1 (strafschop)
41. Lucas Piazón 0-2 (strafschop)
65. Gaël Kakuta 0-3