Welverdiende zege na kansenregen in sneeuwrijk Breda

Een ware kansenregen voor Go Ahead Eagles vanmiddag op Tweede Paasdag in een sneeuwrijk Rat Verlegh Stadion. Eén van die kansen werd na een half uur spelen benut door aanvoerder Jeroen Veldmate, waardoor het team van Kees van Wonderen met een dik verdiende 0-1 zege op NAC Breda huiswaarts keerde.

Twee minuten, twee kansen. Go Ahead Eagles begon voortvarend aan het duel in het Rat Verlegh Stadion. Na 30 seconden profiteerde Martijn Berden van halfslachtig verdedigen van de Bredanaars, maar de vleugelaanvaller schoot op doelman Nick Olij. Kans nummer twee ontstond uit de daaropvolgende corner. Sam Beukema kon van dichtbij intikken vanuit een moeilijke hoek, maar opnieuw redde Olij.

Go Ahead Eagles bleef in de beginfase de aanval zoeken. Het resulteerde in de 12e minuut opnieuw in een doelpoging. Jacob Mulenga kapte zijn tegenstander uit om vervolgens zijn schot gekraakt te zien worden. Kopballen van Berden (gekeerd door Olij) en Mulenga (voorlangs) zorgden voor de vierde en vijfde kans in het eerste kwartier van de wedstrijd. De grootste scoringsmogelijkheid in de beginfase van het duel werd in de 19e minuut gecreëerd door Giannis Botos, die Jacob Mulenga wegstak. De spits kon alleen op Nick Olij af, maar schoot met zijn linkerbeen via de NAC-doelman voorlangs.

Terwijl de sneeuw neerdwarrelde op het veld van het Rat Verlegh Stadion hield ook de kansenregen van Go Ahead Eagles niet op. In de 28e minuut speelde Jeroen Veldmate de bal op Bradly van Hoeven, die in één keer voorgaf op Jacob Mulenga. De Zambiaan schoot via een NAC-been over, waarna Sam Beukema uit de daaropvolgende hoekschop eveneens via een Bredanaar de bal over het Brabantse doel zag verdwijnen.

Na een half uur spelen kwam Go Ahead Eagles alsnog op een welverdiende voorsprong. Giannis Botos raakte met een kopbal de lat, waarna de bal via-via voor de voeten van aanvoerder Jeroen Veldmate belandde, die van dichtbij eenvoudig de openingstreffer binnen kon tikken. Met een 0-1 voorsprong begon Go Ahead Eagles aan de rust, aangezien een hard en zuiver schot van Martijn Berden (recht in de handen van Olij) en een doelpoging van Bas Kuipers (naast) geen doel troffen.

Ook in de tweede helft liet het eerste wapenfeit van Go Ahead Eagles niet lang op zich wachten. Drie minuten na de hervatting van de wedstrijd schoot Giannis Botos de bal net naast. Groter was de kans voor Bradly van Hoeven in de 55e minuut. De vleugelaanvaller werd door Jacob Mulenga alleen voor de keeper gezet, maar twijfelde te lang, waardoor Olij het Eagles-gevaar onschadelijk kon maken.

Kort nadat de wedstrijdbal vanwege de sneeuwval was vervangen door een oranje exemplaar, waagde Luuk Brouwers een afstandspoging met het nieuwe speeltuig. De Eagles-middenvelder zag zijn schot langs de kruising vliegen. Vijf minuten later werd Martijn Berden diep gestuurd door Boyd Lucassen, maar de aanvaller slaagde er niet in om oog in oog met Nick Olij af te drukken. NAC Breda kon maar weinig tegenover de vele Eagles-kansen stellen. Mario Bilate probeerde het halverwege de tweede helft met een schot, dat echter ruim over en naast het doel van Jay Gorter verdween.

Go Ahead Eagles hield in het restant van de wedstrijd de defensieve linies gesloten, waardoor in Breda een minimale – maar dik verdiende – 0-1 zege werd geboekt en op de ranglijst de achterstand op NAC Breda slonk tot één punt.