Go Ahead Eagles heeft de tweede plaats in de Jupiler League overgenomen van Sparta Rotterdam door in de Adelaarshorst een 2-0 zege te boeken op de Rotterdammers. Twee prachtige doelpunten van Leon de Kogel en Jerry van Ewijk waren voldoende om de ploeg van trainer Alex Pastoor op de knieën te dwingen.

Voorafgaand aan het duel waren er diverse activiteiten in het stadion om de vernieuwde Adelaarshorst officieel te openen. Balgoochelaars en doedelzakspelers namen bezit van het veld, terwijl ook de spelers van Go Ahead werden geëerd die 50 jaar geleden Europees in actie kwamen tegen Celtic. Verder werden Sjoerd Overgoor en Bart Vriends gehuldigd als Eagles van het Jaar.

Nadat de rook van de vuurwerkshow was opgetrokken, duurde het even voordat het duel ook op het veld ontbrandde. Na 19 minuten viel de eerste goede doelpoging van Go Ahead Eagles te noteren. Randy Wolters produceerde een aardig afstandsschot dat slechts een klein metertje over de lat van het Sparta-doel verdween. De kans die de Deventenaren amper twee minuten later kregen, was een stuk groter. Nadat Wolters – uitstekend de diepte in gestuurd na een doorkopbal van ‘Man of the Match’ Leon de Kogel – nog op doelman Roy Kortsmit was gestuit, mikte Jeffrey Rijsdijk in de rebound te hoog.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 02-10-2015, Sparta-speler Mart Dijkstra (l) met GA Eagles-speler Leon de Kogel (m)Man of the Match Leon de Kogel sterk aan de bal. (Foto: Erik Pasman)

In de tweede helft kwam ook Sparta Rotterdam meer in het spel voor. Echt dreigend werd de ploeg van Pastoor echter nauwelijks. De meeste dreiging kwam van Go Ahead Eagles, dat in het eerste kwartier na rust drie aardige mogelijkheden creëerde via Jerry van Ewijk (schot van afstand), Kenny Teijsse (kopbal na een hoekschop) en Tom Daemen (schot over). Ondanks dat zich een echte Engelse wedstrijd ontspon en de sfeer op de volgepakte tribunes opperbest was, werd het pas echt feest in de 66ste minuut. Leon de Kogel nam de bal aan en volleerde de bal vervolgens in één keer over doelman Kortsmit in het doel: 1-0.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 02-10-2015, GA Eagles-speler Leon de Kogel (l) en GA Eagles-speler Randy Wolters (r) vieren de 1-0Leon de Kogel en Randy Wolters vieren feest nadat eerstgenoemde de score met een prachtige goal heeft geopend. (Foto: Erik Pasman)

Een prachtig doelpunt, dat tien minuten voor tijd bijna een mooi vervolg kreeg na een fraaie aanval die via een actie van Van Ewijk, een doorsteekballetje van De Kogel en een schot van Chris David nipt voorlangs ging. Toch kregen de 9496 toeschouwers nog een prachtig slotakkoord van een memorabele voetbalavond. In de laatste minuut bekroonde Van Ewijk een goede actie binnendoor met een fraai schot in de verre hoek: 2-0.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam, Jupiler League, voetbal, seizoen 2015-2016, Stadion De Adelaarshorst, 02-10-2015, Sparta-speler Michel Breuer (l) wordt uitgespeeld door GA Eagles-speler Jerry van Ewijk (r) die de 2-0 scoortJerry van Ewijk was met een fraaie treffer verantwoordelijk voor een mooi slotakkoord. (Foto: Erik Pasman)

Door de zege passeerde Go Ahead Eagles de Rotterdammers op de ranglijst en staan de Deventenaren nu achter FC Volendam op de tweede plaats in de Jupiler League.

 

Go Ahead Eagles – Sparta Rotterdam 2-0 (0-0)

66. Leon de Kogel 1-0

90. Jerry van Ewijk 2-0

 

Scheidsrechter: Dhr. Mulder

Toeschouwers: 9496

Gele kaart: Sander Duits (Go Ahead Eagles), Yaël Eisden (Sparta Rotterdam)

 

Go Ahead Eagles: Theo Zwarthoed; Sven Nieuwpoort, Bart Vriends, Xandro Schenk, Kenny Teijsse; Tom Daemen, Sander Duits, Jeffrey Rijsdijk (60. Chris David); Jerry van Ewijk, Leon de Kogel (83. Teije ten Den), Randy Wolters.

Sparta Rotterdam: Roy Kortsmit; Denzel Dumfries, Michel Breuer, Mart Dijkstra, Kenneth Dougall; Thomas Verhaar, Ryan Sanusi, Yaël Eisden (82. Roland Bergkamp), Loris Brogno (71. Sherjill MacDonald); Paco van Moorsel (77. Giovanni Hiwat), Finn Stokkers.