Go Ahead Eagles is traditie. Met het stadion aan de Vetkampstraat, het Home of Football voor supporters uit Deventer en de wijde regio. En dat al sinds 1920. Maar Go Ahead Eagles is ook de toekomst. Waar kansen worden gecreëerd door in kansen te denken. Kansen die internationale ontwikkelingen in het voetbal met zich meebrengen. In spelopvattingen, innovatie en talentontwikkeling. Bij Go Ahead Eagles komen traditie en toekomst samen.

Go Ahead Eagles staat aan de vooravond van de start van het Jupiler League-seizoen 2017/2018. Maar waar staan we verder? Wat is er de afgelopen maanden gebeurd op technisch vlak? Hoe gaat het met de invulling van de vernieuwde technische visie ‘Where tradition meets the future’?

Bekijk hieronder de video ‘Where tradition meets the future’, ter inleiding van de technische visie van Go Ahead Eagles. Deze wordt ook gebruikt in (internationale) presentaties. Het future-gedeelte wordt verder uitgelicht in een vijfdelige videoserie (zie ook helemaal onderaan dit bericht).

Achtergrond

Bijna een jaar geleden werd gestart met het schrijven van een vernieuwde technische visie. Dit onder leiding van Dennis Bekking, destijds net begonnen als technisch manager. Het doel: een breed gedragen, meer consistente, stabiele, technische rode draad. Dit na een kritische zelfevaluatie van de beleidsbepalers, waarin onder meer werd geconstateerd dat Go Ahead Eagles in de afgelopen 14 jaar 12 trainers heeft gehad. Vele betrokkenen van de club schreven mee en aan het einde van afgelopen seizoen werd ‘Where tradition meets the future’ afgerond. In verschillende artikelen op de website (zoals deze blog van Edwin Lugt en het bericht over de aanstelling van trainer Leon Vlemmings) en tijdens de supportersavond op 23 mei jongstleden werd de visie uitgebreid toegelicht.

Ambitie en doelen

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de invulling. Waar enkele voorbereidingen al werden getroffen gedurende het seizoen 2016/2017, werd er deze zomer flink doorgepakt. Allereerst legde Go Ahead Eagles na de degradatie zijn ambitie en doelen op technisch vlak vast:

Op korte termijn (seizoenen 2017/2018 en 2018/2019):
Het topsportklimaat optimaliseren, zo hoog mogelijk eindigen en zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste niveau.

Op de (middel) lange termijn:
Middels gedegen voetbaltechnisch beleid en de daaruit volgende professionalisering uitgroeien tot een structurele Eredivisie-speler*.

*Voor het structureel spelen in de Eredivisie is een begroting van minimaal 12 tot 15 miljoen euro nodig. Voor Go Ahead Eagles is het een grote uitdaging dit te realiseren (Edwin Lugt legde dit eerder uit in deze blog). Zolang deze begroting niet gerealiseerd is, vormt structureel Eredivisieschap een enorme uitdaging.

Professionaliseringsslag

Deze zomer is er vanuit de nieuwe visie een grondig en omvangrijk veranderingsproces ingezet. Hieronder puntsgewijs de grootste en belangrijkste veranderingen:

Eerste selectie:
– Complete renovatie, nadat slechts zes spelers van vorig seizoen overbleven
Doorstroming vijf jeugdexponenten/beloftenspelers. Bewust budget vrijgemaakt om dit vijftal een contract te kunnen aanbieden.

Medische staf:
– Aanstelling Suzanne Huurman als medisch coördinator, inclusief aanwezigheid doordeweeks
– Nieuwe sportfysiotherapeut Nick van der Horst
– Nauwe samenwerking met het Deventer Ziekenhuis
– Hernieuwde samenwerking met Marco Antvelink Sportfysiotherapie

Technische staf:
– Nieuwe hoofdtrainer Leon Vlemmings
– Nieuwe teammanager Sebastiaan Ribbink
– Alfred Knippenberg blijft aan als klankbord selectie
– Aanstelling spelersbegeleider Henk van Bussel

Scouting:
– Aanstelling nieuwe hoofdscout Gerard Hullegie
– Aanstelling twee nieuwe ‘senior-scouts’

Investering in (digitale) hulpmiddelen ter professionalisering:
– Samenwerking met SCI-sports
– Implementeren video-analyse en spelersvolgsysteem Soccerlab
– Uitbreiding eigen videoanalyse, nu ook bij alle uit- en oefenduels
– GPS- en hartslagmetingen via Polar
– Drone voor vastleggen trainingsvormen van bovenaf ten behoeve van analyse en (individuele)
verbetertrajecten spelers
– Opstellen individuele trainingsprogramma’s
– Tot stand brengen connecties met internationale (top)clubs

Verandering

Go Ahead Eagles zit momenteel nog middenin de grootste technische professionaliseringsslag uit de clubgeschiedenis. Ja, er is al veel gebeurd. Maar ook ja: de weg, die bezaaid is met uitdagingen, is nog lang.

‘Where tradition meets the future’ wordt gedragen door iedereen binnen de club. Go Ahead Eagles wijkt dan ook niet van de ingezette koers en gaat puur uit van eigen kracht. Van een topsportklimaat, van doorstroming van talent en van innovatie. Met uiteraard oog en koestering voor traditie en historie.

Go Ahead Eagles stond anderhalf jaar geleden op een kruispunt. De nu ingeslagen weg is zoals geschreven nog lang en ligt bezaaid met uitdagingen. Maar is er wel één die op technisch vlak de toekomst van de club waarborgt. Als fans en club erin geloven, blijven geloven en de schouders eronder zetten is Go Ahead Eagles vanaf nu niet meer alleen traditie, historie en die leuke club met dat mooie stadion die volgens iedereen wel in de Eredivisie thuishoort maar daar niet regelmatig speelt. Dan is en heeft Go Ahead Eagles ook de toekomst.

Dit seizoen lichten we in de videoserie ‘Traditie en Toekomst’ steeds een onderdeel van de invulling van het plan uit. Hieronder in deel één (van de vijf): Leon Vlemmings over de speelstijl en hoe deze in de ploeg werd en wordt geslepen.