Wijdewormer decor voor zesde uitzege op rij: 0-3 tegen Jong AZ

Go Ahead Eagles heeft op bezoek bij Jong AZ een overtuigende 0-3 zege behaald. In Wijdewormer zette captain Jeroen Veldmate zijn ploeg voor rust vanaf de strafschopstip op voorsprong. Goals van Giannis Botos en Sam Beukema zorgden er in het eerste kwartier van de tweede helft voor dat het team van Kees van Wonderen al vroeg in de wedstrijd de uiteindelijke zege kon begroeten.

Het eerste team dat zich op het AFAS Trainingscomplex dreigend aan het front meldde, was Go Ahead Eagles. Een ingestudeerde corner werd door Antoine Rabillard richting het doel gevolleerd, maar de inzet van de Fransman kon Jong AZ-doelman Beau Reus niet verontrusten. Het antwoord van Jong AZ volgde niet veel later. Een lage voorzet vanaf de rechterkant werd door Mohamed Taabouni naast geschoven.

Daarna was het weer aan Go Ahead Eagles om zich aan het front te melden. Na matig uitverdedigen van Jong AZ kreeg Giannis Botos de kans om te schieten, maar het vizier van de Griek stond te hoog gericht waardoor zijn schot over ging. Nadat een hachelijk moment voor het doel van Jay Gorter – waarbij Mohamed Taabouni een behoorlijke schietkans kreeg – met een sisser afliep, was het Go Ahead Eagles dat in de 32e minuut op voorsprong kwam. Erkan Eyibil stuurde Bas Kuipers weg aan de linkerkant, waarna de linksback binnen het zestienmetergebied onreglementair ten val werd gebracht. Jeroen Veldmate bleef koelbloedig en scoorde vanaf de strafschopstip: 0-1.

Kort daarop had Go Ahead Eagles zomaar de voorsprong kunnen verdubbelen. Na een combinatie met Erkan Eyibil sneed Giannis Botos door het centrum van de Alkmaarse defensie. De Griek wist echter niet te scoren, maar sleepte de bal over de achterlijn. Aan de overzijde was Jong AZ dicht bij de gelijkmaker. Tijjani Reijnders had een spijkerhard diagonaal schot in huis, maar tot opluchting van Go Ahead Eagles ging de bal voor het Eagles-doel langs.

Go Ahead Eagles had het aan Jay Gorter te danken dat Jong AZ niet direct in de tweede helft op gelijke hoogte kwam. Richonell Margaret kreeg een riante schietkans, maar Gorter voorkwam een tegentreffer door redding te brengen. Datzelfde deed de Eagles-keeper ook in de 50e minuut toen Jelle Duin op hem af stoomde, maar Gorter zich vol overtuiging op de bal wierp.

Met twee goals in de 57e en 60e minuut werd de wedstrijd echter alsnog voortijdig in het voordeel van Go Ahead Eagles beslist. Eerst was het Giannis Botos die op aangeven van Erkan Eyibil een fout van Jong AZ-doelman Beau Reus afstrafte: 0-2. Vervolgens kopte Sam Beukema via de onderkant van de lat zijn zesde competitietreffer van het seizoen tegen de touwen: 0-3.

In het laatste kwart van de wedstrijd was Giannis Botos nog dicht bij zijn tweede treffer. Het schot van de Griek ging echter via Joey Jacobs en Beau Reus naast. De Jong AZ-keeper moest vervolgens ook nog een keer gestrekt om Sam Hendriks van scoren af te houden. Ook een eretreffer voor Jong AZ zat er niet in. Jay Gorter tikte een schot van Peer Koopmeiners onder de lat vandaan, terwijl ook een hakbal van Tijjani Reijnders in blessuretijd geen doel.

De 0-3 bleef op het scorebord staan, waardoor Go Ahead Eagles naast drie punten ook de zesde uitzege op rij en de zeventiende clean sheet in competitieverband kon bijschrijven.