De Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles kan terugkijken op een uitermate geslaagde slotdag van de eerste seizoenshelft. Alle vier jeugdteams besloten kalenderjaar 2018 vandaag met zeges in competitie- of bekerverband.

Vrije trappen bezorgen Onder-19 winst
Go Ahead Eagles Onder-19 versloeg Roda JC O19 met 3-2. Op slag van rust kwam de oudste Eagles-lichting op een 0-1 achterstand tegen de Limburgers. “Door een zondagsschot in de kruising”, zag O19-trainer Jan Kromkamp. “Daarvoor hadden wij een aantal mogelijkheden om een doelpunt te maken, al was het duel redelijk in evenwicht. In de tweede helft hadden we het de eerste tien minuten lastig, maar daarna kregen we steeds meer de overhand. We wonnen veel duels op het middenveld, waardoor we veel in de aanval konden blijven.”


 
Drie vrije trappen speelden uiteindelijk een beslissende rol in de uiteindelijke zege van Go Ahead Eagles Onder-19. Quiermo Dumay scoorde in de rebound nadat de Limburgse doelman een vrije trap van Samuel Wakana in eerste instantie had tegengehouden. Vervolgens was het de beurt aan Zakaria Eddahchouri (2-1) en Kevin Greeven (3-2) om een vrije trap in de kruising te mikken. Tussendoor had Roda JC nog voor de gelijkmaker getekend (2-2). “Gisteren mochten de jongens deels een vrije invulling geven aan de training”, aldus Kromkamp. “De jongens kozen ervoor om vrije trappen te oefenen en dat pakte vandaag goed uit. Ik ben content over de inzet die de spelers vandaag hebben getoond en de arbeid die is geleverd. Er is hard gewerkt en er hangt een positieve sfeer in de groep.”

Onder-17 vloert topploeg door absolute wil om te winnen
Go Ahead Eagles Onder-17 zorgde op sportpark De Zandweerd voor een daverende verrassing door met 2-1 te winnen van NAC Breda O17, een van de koplopers in de Eerste Divisie. “Ik moet onze spelers een groot compliment maken voor de manier waarop ze vandaag de tegenstander hebben bestreden”, zei O17-trainer Uǧur Yildirim. “Wij moeten bij Onder-17 echt als team tot prestaties komen. De afgelopen week hebben we tijdens de trainingen heel erg gehamerd op het tonen van inzet. Elkaar helpen in het veld en keihard knokken; dat waren de belangrijkste afspraken die we voor vandaag hadden gemaakt. Als we dat doen, hoeven we van niemand te verliezen.”


 
Het pakte in de praktijk goed uit voor Go Ahead Eagles Onder-17 tegen NAC Breda O17. Het team van Yildirim kwam in de eerste helft op een 2-0 voorsprong door twee doelpunten van Mario Francismouth, waarna de Brabanders kort na rust tegen scoorden. “Ik heb echt genoten van de collectieve strijd die we hebben geleverd”, vervolgde Yildirim. “Elke keer als een speler van NAC Breda aan de bal was, stonden er gelijk twee of drie spelers van ons in de buurt om het hem moeilijk te maken. Ja, NAC had het meeste balbezit en was ook beter aan de bal. Maar we hebben laten zien waartoe we in staat zijn als we meters voor elkaar maken. De absolute wil om te winnen was vandaag duidelijk te zien in het veld en is ook een minimale vereiste als je voor de Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles uitkomt.”

Onder-15 overwintert in bekertoernooi
Go Ahead Eagles Onder-15 kwam vandaag in Hengelo in actie in het bekertoernooi. Door een 1-3 zege op Derdedivisionist Tubantia O15 haalde het team van Tristan Berghuis de volgende bekerronde. “Het was vandaag bijna zeventig minuten lang eenrichtingsverkeer”, had de trainer van O15 gezien. “Vrijwel alles speelde zich af op de helft van Tubantia en we waren veel in hun strafschopgebied te vinden. Toch speelden we vandaag niet onze beste wedstrijd van het seizoen. Zeker in de eindfase waren we niet gelukkig.” Desondanks kwam Go Ahead Eagles Onder-15 binnen een kwartier op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Jorn Hekkert en Robbin Weijenberg. Kort voor rust moest Onder-15 een tegentreffer incasseren. “De eerste keer dat Tubantia op onze helft verscheen, was het gelijk raak”, aldus Berghuis. “Maar ondanks die tegentreffer was ik ervan overtuigd dat we deze wedstrijd winnend af zouden sluiten.”


 
In de tweede helft zette Milan Berenschot de 1-3 eindstand op het scorebord. Berghuis: “Sommige spelers waren fris en haalden een goed niveau, maar anderen waren vandaag wat minder prominent aanwezig. Dan kan het een keer voorkomen dat je wat minder ruim wint dan je vooraf zou verwachten. Ik heb goede dingen gezien, maar ook dingen die beter kunnen. Daaraan moeten we werken als we ook de sterkere tegenstanders in het bekertoernooi willen verslaan.”

Knappe zege voor Onder-13 in Friesland
Op bezoek bij sc Heerenveen O13 sloot Go Ahead Eagles Onder-13 de eerste seizoenshelft in de Eredivisie-laag af met een 0-2 overwinning. “De doelstelling was om vooral te genieten van de wedstrijd”, zei O13-trainer Jip Ellenbroek. “Ik heb een strijdlustig en fris spelend elftal gezien. De jongens verdienen dan ook de complimenten voor de intentie waarmee ze ons laatste duel in de Eredivisie-laag het veld op zijn gegaan. De eerste helft hadden we controle over de wedstrijd en stonden we verdedigend goed. Zonder zelf overigens tot veel kansen te komen.” In de negende minuut sloeg Go Ahead Eagles Onder-13 echter toch toe. Dielan Ghafour gaf na een rush de bal mee aan Lucas Hulsbergen, die met een schot de linkerkruising vond: 0-1. “Ik was supertevreden over onze eerste helft”, gaf Ellenbroek aan. “In de tweede helft ging Heerenveen nog aanvallender spelen, waardoor er meer ruimte voor ons ontstond.”


 
Vijftien minuten voor tijd verdubbelde Go Ahead Eagles Onder-13 de voorsprong. Bram Halfman verzond een crosspass, Lucas Hulsbergen stak de bal door op Mikai Özcan, die wegdraaide van zijn tegenstander en teruglegde op Dielan Ghafour: 0-2. “Echt een supermooie goal”, vond Ellenbroek. “We hebben compact gespeeld en onze middenvelders maakten veel meters. We zijn zelf niet in de problemen gekomen, maar wisten er wel een paar keer aanvallend goed uit te komen én deze aanvallen ook in een paar doelpunten om te zetten. Een knappe zege en een mooie afsluiting van de eerste seizoenshelft.” Na de winterstop komt Onder-13 uit in de Eerste Divisie-hoog.

 

Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie: Go Ahead Eagles O19 – Roda JC O19 3-2 (0-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Quiermo Dumay, Zakaria Eddahchouri, Kevin Greeven

Eerste Divisie: Go Ahead Eagles O17 – NAC Breda O17 2-1 (2-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Mario Francismouth (2)

Bekerwedstrijd: Tubantia O15 – Go Ahead Eagles O15 1-3 (1-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Milan Berenschot, Jorn Hekkert, Robbin Weijenberg

Eredivisie laag: sc Heerenveen O13 – Go Ahead Eagles O13 0-2 (0-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Dielan Ghafour, Lucas Hulsbergen