Eerste Selectie

Yacine Bourhane: ‘Heb gelijk een familiair gevoel bij deze club’

Allez les aigles. Het waren woorden die gisteravond te horen waren op de B-Side, op zoek naar een creatieve Franse vertaling voor de clubnaam van Go Ahead Eagles. Eerder op de dag was Yacine Bourhane met onder meer zijn vader, broer en neef van Parijs naar Deventer gereden om bij Go Ahead Eagles een contract voor één jaar te tekenen (met een optie op nog een seizoen).

“Ja, het is vandaag de eerste keer dat ik in Nederland ben”, vertelt Yacine, terwijl hij zich in De Adelaarshorst voor de lens van clubfotograaf Erik Pasman meldt. Tijdens het maken van zijn eerste foto’s in het rood-gele shirt van zijn nieuwe club, kijkt het uit Frankrijk meegereisde gezelschap toe. “Hij is echt trots om met Go Ahead Eagles in de Eredivisie te gaan spelen”, bevestigt zijn broer.

Wat Yacine Bourhane ook trots maakt, is zijn nog prille interlandcarrière (vier interlands) voor de Comoren, een bescheiden eilandengroep van 850.00 inwoners tussen Madagascar en het Afrikaanse vasteland. “De Comoren hebben zich voor het eerst in de historie geplaatst voor het eindtoernooi van de African Nations Cup”, vertelt de 22-jarige middenvelder over de voetbalgeschiedenis die hij inmiddels al schreef voor het geboorteland van zijn vader en moeder. “In een kwalificatiepoule met Egypte, Kenia en Togo eindigden we op de tweede plaats. Tegen welke landen we moeten spelen, is nog niet bepaald. Maar het lijkt me uiteraard geweldig om in januari namens de Comoren mee te mogen doen aan de African Nations Cup in Kameroen.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

In het nationale team van de Comoren is Bourhane een ploeggenoot van Saïd Bakari, die sinds 2017 actief is voor RKC Waalwijk. In die hoedanigheid was Bakari op 28 mei 2019 – hoewel hij zelf niet in actie kwam – als reservespeler getuige van de krankzinnige play-off finale tussen Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk (4-5). “Saïd heeft me verteld dat er veel goede teams in Nederland zijn”, vervolgt Bourhane. “Ik moet het natuurlijk zelf nog ervaren, maar volgens mij is de Eredivisie vooral technisch gezien van een hoog niveau. Zelf ben ik een box-to-box midfielder die graag de bal opeist en het spel naar zich toe wil trekken. Bij Go Ahead Eagles wil ik mezelf verder ontwikkelen als middenvelder.”

Doordat zijn vader al in 1972 de Comoren verliet om in Frankrijk te gaan studeren, werd Yacine Bourhane – die vier oudere broers heeft – niet in Afrika geboren, maar in het Franse Noisy-le-Grand, een plaats onder de rook van Parijs. Al op achttienjarige leeftijd debuteerde hij voor Chamois Niort in de Franse Ligue 2. De afgelopen vier seizoenen kwam hij tot 78 officiële wedstrijden voor de club. “Als jonge speler was het altijd al een droom voor me om profvoetballer te worden. Extra mooi was het dat mijn broer op de tribune zat, toen ik twintig minuten voor tijd mocht invallen in de uitwedstrijd tegen Lorient. Er voetballen kwalitatief goede spelers in de Ligue 2. Op fysiek, technisch en tactisch vlak is het een goede competitie om als jonge speler volwassen te worden.”

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

Terwijl Yacine zich naar de Leo Halle tribune begeeft voor de volgende foto, werpt hij een blik op de Memorial Garden, waar net een bijeenkomst plaatsvindt. Enthousiast wordt hij aangesproken door een supporter, die hem vertelt wat het publiek graag in De Adelaarshorst ziet: strijd en passie. “Nu ik hier door De Adelaarshorst rondloop, voelt de club gelijk heel familiair”, bevestigt Bourhane. “Ik heb me laten vertellen dat het stadion dit seizoen elke wedstrijd nagenoeg uitverkocht zal zijn. Dat is beduidend meer dan de twee- tot drieduizend mensen die normaal gesproken bij Chamois Niort op de tribune zitten. Ik hoop dit seizoen veel wedstrijden voor Go Ahead Eagles te mogen spelen en eraan bij te dragen om deze club in de Eredivisie te houden.”

Technisch manager Paul Bosvelt is blij met de komst van de negende aanwinst voor seizoen 2021/2022: “Yacine is een linksbenige middenvelder. Door zijn lengte en fysiek kan hij verdedigend een goede rol vervullen. Daarnaast is Yacine ook een voetballer die goed als verbindingsspeler kan fungeren.”

(Foto: Erik Pasman)

Terug naar overzicht