Onder regenachtige omstandigheden hervatten drie van de vier jeugdteams van Go Ahead Eagles vandaag de competitie. In de Eerste Divisie-laag verloren Onder-19 en Onder-17 op sportpark De Muggert in Wesepe van respectievelijk FC Den Bosch O19 en FC Emmen O17. Go Ahead Eagles Onder-13 was op sportpark De Zunnebargh in Diepenveen te sterk voor FC Den Bosch O13. Go Ahead Eagles Onder-15 was nog vrij van competitie- en bekerverplichtingen en had vandaag een teamuitje, waarbij onder meer voetgolf op het programma stond.

Off-day voor Onder-19
Go Ahead Eagles Onder-19 had een complete off-day tijdens de eerste officiële wedstrijd van 2019 in de Eerste Divisie-laag. Het team van O19-trainer Jan Kromkamp verloor op sportpark De Muggert in Wesepe met 0-4 van FC Den Bosch O19. “De eerste tien minuten begonnen we nog goed aan het duel”, zag Kromkamp. “We legden veel energie in de wedstrijd en we voetbalden ook aardig. Daarna kwamen we uit het niets via een corner op een 0-1 achterstand.”


 
In de eerste helft verdubbelden de Brabanders de voorsprong nadat een onzorgvuldige breedtepass van Go Ahead Eagles werd onderschept: 0-2. “Toen was het eigenlijk gelijk einde wedstrijd voor ons”, constateerde Kromkamp. “FC Den Bosch voelde zich gesterkt door de voorsprong en wij waren niet bij machte om daar iets tegenover te stellen. We probeerden het wel, maar het lukte gewoon niet. Ballen werden naar de verkeerde kleur gespeeld, gingen onnodig over de zijlijn of steekpasses waren te hard. Als je dan ook de spaarzame kansen niet afmaakt, dan krijg je zo’n wedstrijd als die wij vandaag hebben gespeeld.”

Alleen arbeid leveren niet voldoende voor Onder-17
Ook Go Ahead Eagles Onder-17 begon de tweede seizoenshelft in de Eerste Divisie-laag met een nederlaag. Op sportpark De Muggert in Wesepe was FC Emmen O17 met 0-2 de sterkste partij. “We begonnen heel gedisciplineerd aan de wedstrijd”, vond O17-trainer Uǧur Yildirim. “Onze spelers deden hun uiterste best om hun taken goed uit te voeren. Dat kan ik ze absoluut niet kwalijk nemen. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je doet als je de bal hebt. Dat was vandaag niet voldoende voor een goed resultaat.”


 
Yildirim zag hoe zijn team na rust twee doelpunten tegen kreeg binnen een tijdsbestek van anderhalve minuut. “Die tegengoals gaven we wel heel gemakkelijk weg. Bovendien wisten we zelf nauwelijks iets te creëren. Onze spelers hebben hard gewerkt, maar dat deden de spelers van FC Emmen ook. En in een wedstrijd waarin beide teams dezelfde arbeid leveren, geeft kwaliteit uiteindelijk de doorslag. We kunnen lang of kort over deze wedstrijd praten, maar we moeten ook eerlijk zijn. FC Emmen heeft vandaag verdiend gewonnen.”

Middagje voetgolf voor Onder-15
Voor Go Ahead Eagles Onder-15 begint de tweede seizoenshelft pas op zaterdag 26 januari met een bekerwedstrijd tegen VVOG O15. Voor het team van O15-trainer Tristan Berghuis stond vandaag een teamuitje op het programma, waarbij de spelers onder meer voetgolf tegen elkaar speelden. Winnaars van de onderlinge voetgolfstrijd werden Robbin Weijenberg, Frank Kramer en Dries Martens.


 
Er was ook nieuws vanuit Zeist te melden. O15-aanvaller Bruno van den Dungen heeft van de KNVB te horen gekregen dat hij wederom is uitgenodigd voor een tweedaagse stage. Later deze maand mag hij zich opnieuw in Zeist melden om een plaats in de selectie van Oranje Onder-14 af te dwingen. De nieuwe uitnodiging van de KNVB heeft Bruno onder meer te danken aan de eerdere succesvolle stagedagen die hij in oktober, november en december in de Zeister bossen afwerkte.

Mocht Bruno zich definitief in de selectie van Oranje Onder-14 spelen, dan maakt hij kans om mee te doen tijdens de oefeninterland van Oranje Onder-14 in Ierland (in april) en tijdens een oefenwedstrijd in eigen land tegen Japan Onder-14 (in mei).

Winst voor scherp en fris spelend Onder-13
Go Ahead Eagles Onder-13 won de eerste competitiewedstrijd in de Eerste Divisie-hoog met 2-0 van FC Den Bosch O13. “Ik heb vandaag echt genoten van ons team”, zei O13-trainer Jip Ellenbroek. “We speelden met heel veel druk vooruit en zaten er gelijk bovenop als we de bal verloren. In tegenstelling tot de eerste seizoenshelft in de Eredivisie-laag, waarin we vaak op eigen helft werden terug gedrongen, waren we nu juist veel op de helft van de tegenstander te vinden. Onze rechtsback was soms meer een rechtsbuiten en ook onze linksback was vaak voorin te vinden.”


 
Ondanks het veldoverwicht van Go Ahead Eagles Onder-13 waren kansen nog schaars in de eerste helft. “We waren vooral veel rond het zestienmetergebied te vinden”, had ook Ellenbroek gezien. “In de rust hebben we aangegeven dat we in die situaties soms ook van afstand moesten schieten.” In de tweede helft eindigden twee afstandsschoten van Dielan Ghafour en Lucas Hulsbergen ook daadwerkelijk in het doel van FC Den Bosch, waardoor Onder-13 op een 2-0 voorsprong kwam. “Daarna heb ik nog een paar mooie aanvallen gezien”, aldus Ellenbroek. “We scoorden nog een keer in buitenspelpositie en schoten nog een keer op de lat. Maar het is vooral voor de jongens erg leuk dat we de eerste wedstrijd na de winterstop gelijk hebben gewonnen met goed en fris spel.”

 

Wedstrijdkarakteristieken

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles O19 – FC Den Bosch O19 0-4 (0-2)

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles O17 – FC Emmen O17 0-2 (0-0)

Tweede Divisie D:
Go Ahead Eagles O15: vrij

Eerste Divisie-hoog:
Go Ahead Eagles O13 – FC Den Bosch O13 2-0 (0-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Dielan Ghafour, Lucas Hulsbergen

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het links- of rechtshandige schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.