Eén uitzege en één uitnederlaag. Eén thuisoverwinning en één verloren thuisbeurt. In meerdere opzichten was het vandaag fifty-fifty voor de vier jeugdteams van de Go Ahead Eagles Voetbalopleiding.

Onder-19 maakt het spannend

In Spakenburg won Go Ahead Eagles Onder-19 vandaag met minimaal verschil van IJsselmeervogels O19: 1-2. “We hebben het onnodig spannend gemaakt”, meende O19-trainer Erik Zandstra. “Neemt niet weg dat het een terechte overwinning was. Ik ben tevreden over de instelling van de jongens, die voor elkaar hebben gestreden vandaag.” Onder-19 trof in IJsselmeervogels een fel spelende tegenstander, maar liet zich niet intimideren. Zandstra: “Onze jongens reageerden niet en bleven rustig. Dat is een compliment waard.”

Go Ahead Eagles Onder-19 kwam op achterstand doordat een vrije trap van IJsselmeervogels O19 enigszins ongelukkig via een rood-gele speler over de doellijn ging: 1-0. Vervolgens zorgde een penalty voor het nodige tumult bij de tegenstander uit Spakenburg, waarna Olaf Kok de buitenkans verzilverde: 1-1. Kok kreeg voor rust ook nog een grote kans op een tweede treffer, maar zijn poging voor open goal werd op het laatste moment door een verdediger van de doellijn gegleden.

Tekst gaat verder onder foto.


 
“De tweede helft kozen we voor meer diepgang”, aldus Zandstra. “Dat voerden we goed uit. We kwamen op een 1-2 voorsprong en kregen liefst acht grote kansen om het duel definitief te beslissen, maar lieten dit na. Aan de andere kant hield onze keeper Robbert den Dunnen ons op de been met twee reddingen, waarvan één save echt geweldig was. Ik heb zelden zo’n mooie redding gezien. Maar het was ook iets teveel van het goede geweest als IJsselmeervogels tegen ons een punt zou hebben gepakt.”

Onder-17 onnodig onderuit

In Amsterdam verloor Go Ahead Eagles O17 met 1-0 van DWS O17. “Deze nederlaag is echt balen, want het was zo ontzettend onnodig”, vond O17-trainer Uǧur Yildirim. “Er stond veel wind en het kunstgrasveld was verre van denderend, maar dat zijn randzaken. De eerste helft hebben we goed gevoetbald en creëerden we genoeg levensgrote kansen. Maar dan moeten we die ballen wel gewoon over de doellijn trappen en onszelf belonen. Dat deden we niet. Daarentegen ging het eerste schot van DWS stijf in de bovenhoek.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
De minimale nederlaag was de eerste officiële wedstrijd die dit seizoen door Go Ahead Eagles Onder-17 werd verloren. “Een cornerbal op de paal, één-op-één met de keeper, een afgekeurd doelpunt”, somt Yildirim alle riante mogelijkheden van vandaag nog maar eens op. “Als dat soort kansen er al niet ingaan, dan houdt het een keer op en kun je gewoon niet winnen. Deze nederlaag had echt niet gehoeven. We hebben kansen genoeg gecreëerd, dus wat moet ik de jongens dan kwalijk nemen? Ja, dat die ballen erin moeten, maar dat snappen ze zelf ook wel.”

Onder-15 stelt zege in eerste helft veilig

Go Ahead Eagles Onder-15 had vandaag aan één helft genoeg om tegenstander Zeeburgia O15 op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Doordat het team van trainer Tristan Berghuis de teugels in de tweede helft wat liet vieren, eindigde de wedstrijd in een 3-1 zege voor de soevereine koploper van de Eerste Divisie-laag. “De eerste helft kwam we dik verdiend op een 3-0 voorsprong”, zag Berghuis. “De score had zelfs nog wel een stuk hoger kunnen zijn, want we speelden goed. Misschien dat we soms nog wat meer de bal in ploeg hadden moeten houden om nóg meer controle te krijgen. Zeker na het veroveren van de bal moeten we soms nét iets rustiger blijven om het voetballend op te lossen.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
De sterke eerste helft kreeg echter geen goed vervolg na rust. “De tweede helft hebben we niet goed gespeeld”, constateerde Berghuis. “Het veldspel was echt minder, maar wel hebben we als team geknokt om de zege over de streep te trekken. Zeeburgia zette ons na rust goed onder druk. Gelukkig hebben we het duel op video vastgelegd, zodat we rustig kunnen bespreken hoe we ons in het vervolg beter onder die druk uit kunnen spelen.”

Met een voorsprong van acht punten op de tweede plaats en twaalf punten op plek nummer drie lijkt het een kwestie van tijd voordat Go Ahead Eagles Onder-15 promotie naar de Eerste Divisie-hoog mag begroeten.

Onder-13 niet opgewassen tegen Almere City FC

Op een nat en moeilijk bespeelbaar veld leed Go Ahead Eagles Onder-13 vandaag in de Eerste Divisie-hoog een 2-5 nederlaag tegen Almere City FC O13. “De tegenstander was scherper dan ons in de openingsfase”, vond O13-trainer Jip Ellenbroek. “Wij wilden druk zetten op de bal, maar in de eerste tien minuten was het vooral Almere City die ons onder druk zette.” Toch kwam het jongste jeugdteam van Go Ahead Eagles op voorsprong. Na een voorzet werd Jesse Wijnstok  in zijn rug geduwd, waarna hij zelf de toegekende strafschop goed binnenschoot: 1-0. “Een makkelijk gegeven penalty”, gaf Ellenbroek eerlijk toe. “Vervolgens ging Almere City op zoek naar de gelijkmaker en kwamen wij er niet echt aan te pas.”

Tekst gaat verder onder foto.


 
De gelijkmaker van de Flevolanders werd op het scorebord gezet doordat de bal op het natte veld doorschoot voorbij de Eagles-defensie en bij de tweede paal werd binnen getikt: 1-1. Het sterke Almere City FC O13 maakte voor rust ook nog een tweede treffer: 1-2.

In de tweede helft bracht Ellenbroek drie O12-spelers binnen de lijnen. “Ik ben tevreden over de manier hoe zij zich presenteerden. Ze hebben veel energie in de wedstrijd gelegd en brachten pit. Dat hadden we nodig.” Na de 1-3 van Almere City FC kwam Go Ahead Eagles Onder-13 zes minuten voor tijd via een afstandsschot van Mathijs Gilsing terug tot 2-3. Ellenbroek: “Daarmee kwam ook het geloof op een goed resultaat weer terug, want je weet nooit hoe een bal in de laatste minuten in ons voordeel kan vallen. Helaas viel de bal in de slotfase twee keer goed voor Almere City, dat uiteindelijk verdiend heeft gewonnen. Het kwaliteitsverschil tussen beide teams is gewoon aanwezig en dan moet je een beetje geluk hebben als je wilt winnen.”


Wedstrijdkarakteristieken

Tweede Divisie A:
IJsselmeervogels O19 – Go Ahead Eagles O19 1-2 (1-1)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Olaf Kok, Tayrell Wouter

Tweede Divisie A:
DWS O17 – Go Ahead Eagles O17 1-0 (0-0)

Eerste Divisie-laag:
Go Ahead Eagles O15 – Zeeburgia O15 3-1 (3-0)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Ibrahima Kouyate (2), Hugo Lacroix

Eerste Divisie-hoog:
Go Ahead Eagles O13 – Almere City FC O13 2-5 (1-2)
Doelpunten Go Ahead Eagles: Mathijs Gilsing, Jesse Wijnstok

Wil jij als redacteur Voetbalopleiding op wedstrijddagen verslag uitbrengen van de prestaties van de jeugdteams op de clubwebsite van Go Ahead Eagles? Kijk dan hier of jij het schrijftalent bent waarnaar we op zoek zijn.