Waar zou Go Ahead Eagles zijn zonder al die vrijwilligers die zich doordeweeks en op wedstrijddagen inzetten voor de club? Juist: nergens. Van de vriendelijke medewerkster in de Fanstore tot de behulpzame barmedewerker in het horecapunt op jouw tribune… Ze zijn onmisbaar voor ieders wedstrijdbeleving.

Tot de vele vrijwilligers behoren ook Roos Geerinck (50), Hessel Pothaar (67) en Joop Lodewijk (71), die elke thuiswedstrijd de ontvangst regelen van onder meer de scheidsrechters, het bestuur van de tegenstander en afgevaardigden van de KNVB.

Wanneer zijn jullie precies als vrijwilliger begonnen?
Joop: “In het verleden ben ik zelf jarenlang scheidsrechter geweest tot in de Eerste Divisie. Eind jaren tachtig ben ik al begonnen met het ontvangen van de arbitrage. Op een gegeven moment heb ik Hessel, die jarenlang teammanager is geweest van het beloftenelftal van Go Ahead Eagles, erbij gevraagd omdat we steeds meer mensen gingen ontvangen, waaronder bestuurders van de tegenpartij en vertegenwoordigers van de KNVB.”

Roos: “Met mijn man kwam ik altijd al bij Go Ahead Eagles en ik kan niet stilzitten. Sinds vier jaar help ik beide heren.”

Wat houdt jullie functie precies in?
“We willen als club gastvrijheid en gemoedelijkheid uitstralen. Een persoonlijke ontvangst hoort daarbij. Doordat Joop nu scheidsrechter-waarnemer is bij de KNVB in Zeist en ook scout van jonge scheidsrechters, kent hij de meeste arbiters al. Dat geeft ze een warm welkom.”


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Waar halen jullie voldoening uit?
Joop en Hessel: “Ook in de moeilijke tijd rond het bijna-faillissement vertegenwoordigden wij de club. Bij uitwedstrijden waren we destijds vaak een van de weinigen die Go Ahead Eagles vertegenwoordigden, afgezien van spelers en trainers natuurlijk. Als kind kwamen we hier al en Eagles is onze club.”

Roos: “We vullen elkaar heel goed aan. Als iemand arriveert in het open bestuursgedeelte van de Businessruimte, hoeven we elkaar maar aan te kijken om te weten wie die mensen gaat begroeten. Het contact met de mensen is dan ook het leukste aan ons werk.”

Willen jullie verder nog iets kwijt?
Scheidsrechters hoeven niet bevreesd te zijn dat we achteraf verhaal bij ze gaan halen over bepaalde beslissingen. We horen veel, maar reageren er niet op. We geven ze liever nog een ‘Deventernaartje’.

Uit: Matchday! Go Ahead Eagles – MVV Maastricht