Waar zou Go Ahead Eagles zijn zonder al die vrijwilligers die zich doordeweeks en op wedstrijddagen inzetten voor de club? Juist: nergens. Van de dames en heren die elke thuiswedstrijd voor een gastvrije ontvangst zorgen tot de ‘ADHD’ers’ die sfeerbepalende acties bedenken… Ze zijn onmisbaar voor ieders wedstrijdbeleving.

Tot de vele vrijwilligers behoort ook Chelsea Nienhuis (19), die elke thuiswedstrijd als ballenmeisje langs de lijn zit in De Adelaarshorst.

Wanneer ben je precies als vrijwilliger begonnen?
Mijn tante, materiaalvrouw Carla Whittie, vroeg of ik ballenmeisje wilde worden toen ik 7 jaar was. Dat werd toen verplicht gesteld door de KNVB. Mijn oma helpt Carla ook wel eens, dus onze hele familie is Eagles-minded. Op m’n vierde ging ik al af en toe met mijn oma naar wedstrijden van Go Ahead Eagles.

Wat houdt je functie precies in?
Op een enkele wedstrijd na heb ik in die twaalf jaar nauwelijks iets gemist. Toen ik begon, ben ik heel lang het enige ballenmeisje geweest. Nu zitten er wel meer meiden langs de lijn. Soms moet je tempo maken en soms juist niet. Ik heb echter nog nooit een officiële waarschuwing gehad omdat ik de bal te traag het veld weer inbracht, haha.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Waar haal je voldoening uit?
Het is hartstikke leuk om zo dicht aan het veld te zitten. Je zit eerste rang en de spelers kennen je ook. Ik heb goed contact met de spelers en app bijvoorbeeld nog met Loïc Loval. Tegenwoordig zit ik voor het uitvak. Daar zat ik al voordat het een vak voor de uitsupporters werd.

Wat is je meest bijzondere moment als ballenmeisje?
In 2014 wonnen we met 3-2 van PEC Zwolle. Bram van Polen, hun aanvoerder, schoot na afloop een bal boos de tribune in. Later zei hij dat hij gefrustreerd was omdat een ballenmeisje had staan juichen. Dat was ik dus.

Wil je verder nog iets kwijt?
Ik ben twaalf jaar met heel veel plezier ballenmeisje geweest. Geen moment heb ik er spijt van gehad, ondanks dat je in weer en wind langs de lijn zit. Mochten kinderen ooit de kans krijgen om ballenjongen of -meisje te worden, dan moeten ze die met beide handen aangrijpen.

Uit: Matchday! Go Ahead Eagles – FC Twente