Zure 2-1 nederlaag in Kralingen

Het is Go Ahead Eagles vrijdagavond niet gelukt om een grote stap te zetten in de strijd om directe handhaving in de Eredivisie. In Rotterdam kreeg Go Ahead Eagles genoeg kansen, maar moest het uiteindelijk genoegen nemen met een 2-1 nederlaag tegen Excelsior.

Ten opzichte van de vorige wedstrijd, uit bij Vitesse (2-0 verlies), startte Go Ahead Eagles met twee nieuwe namen. Aanvoerder Bas Kuipers begon voor het eerst sinds zijn blessure weer in de basisploeg van René Hake. José Fontán speelde in Arnhem nog als linksback, maar vormde in Rotterdam samen met Jay Idzes het hart van de defensie door de blessure van Jamal Amofa. Voorin was er een basisplaats voor Finn Stokkers als vervanger van Rashaan Fernandes.

De 29e speelronde van de Eredivisie begon Excelsior als nummer zestien met 24 punten. Go Ahead Eagles stond voorafgaand aan een nieuw speelweekeinde op een twaalfde positie met dertig punten. Na iets meer dan tien minuten viel de eerste mogelijkheid te noteren in het Van Donge & De Roo Stadion. Bobby Adekanye werd weggestoken door Finn Stokkers, maar via een Excelsior-been ging zijn poging over het doel van de Kralingers. De volgende kans was voor de thuisploeg: de poging van de naar binnenkomende Couhaib Driouech kon eenvoudig gepakt worden door Jeffrey de Lange. Diezelfde De Lange zag vijf minuten later een poging van Siebe Horemans in het zijnet verdwijnen. In het restant van de eerste helft was het vooral Go Ahead Eagles dat het voor het zeggen had. Zo kregen onder meer Isac Lidberg en de mee naar voren geslopen Mats Deijl kansen om uit te halen in het strafschopgebied van Excelsior.

Netherlands: Excelsior Vs Go Ahead Eagles

De Kralingers waren daarentegen ook dicht bij de openingstreffer: in de 32e minuut belandde een vrije trap van Julian Baas bovenop de kruising van het Eagles-doel. Ondanks de nodige kansen zochten beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamer op. De doelpunten vielen vrijdagavond in de twintig minuten na rust. Excelsior kwam tien minuten na de thee op voorsprong door slecht uitverdedigen van Go Ahead Eagles. Couhaib Driouech kreeg daarmee een uitgelezen mogelijkheid om het openingsdoelpunt op zijn naam te zetten: 1-0.

Na iets meer dan een uur voetballen lukte het Go Ahead Eagles om de score gelijk te trekken. Uit een corner kwam de bal via Mats Deijl en Bas Kuipers voor de voeten van Willum Willumsson: 1-1. Niet veel later kwam Excelsior alweer op voorsprong: Julian Baas kreeg de bal ineens voor zijn voeten en maakte de tweede Rotterdamse treffer: 2-1. Na het doelpunt van Excelsior werden de kansen spaarzaam aan beide kanten. Zo kreeg Reda Kharchouch tien minuten voor het laatste fluitsignaal nog een mogelijkheid, maar die werd niet benut. Ondanks aanvallende wissels van Hake (Sylla Sow, Rashaan Fernandes, Evert Linthorst en Jahnoah Markelo kwamen in de tweede helft allemaal in het veld) lukte het Go Ahead Eagles niet echt om tot een groot slotoffensief te komen. Finn Stokkers en Mats Deijl kregen nog mogelijkheden, maar waar de poging van Stokkers over vloog bleek Excelsior-keeper Stijn van Gassel een sta-in-de-weg bij het schot van Deijl. Zodoende blijft Go Ahead Eagles steken op dertig punten met nog één inhaalwedstrijd tegoed, komende woensdagavond in de eigen Adelaarshorst tegen RKC Waalwijk.

Wedstrijdkarakteristieken

Excelsior – Go Ahead Eagles 2-1 (0-0)
54’ Couhaib Driouech 1-0
61’ Willum Willumsson 1-1
65’ Julian Baas 2-1

Scheidsrechter: Erwin Blank
Gele kaart: Bobby Adekanye, Finn Stokkers, Rashaan Fernandes (allen Go Ahead Eagles)

Excelsior: Stijn van Gassel; Siebe Horemans, Redouan El Yaakoubi, Kik Pierie (85’ Serano Seymor), Arthur Zagré; Peer Koopmeiners, Julian Baas; Couhaib Driouech (85’ Mike van Duinen), Kenzo Goudmijn (90+2’ Nikolas Agrafiotis), Lazaros Lamprou (77’ Noah Naujoks); Marouan Azarkan (77’ Reda Kharchouch).

Go Ahead Eagles: Jeffrey de Lange; Mats Deijl, Jay Idzes, José Fontán (80’ Evert Linthorst), Bas Kuipers; Enric Llansana (62’ Sylla Sow), Philippe Rommens; Bobby Adekanye (80’ Jahnoah Markelo), Willum Willumsson; Isac Lidberg (62’ Rashaan Fernandes), Finn Stokkers.

Fotografie: Erik Pasman