Precies 40 jaar geleden, van 7 tot en met 22 mei 1978, maakte Go Ahead Eagles een – achteraf – historische reis naar Indonesië. De stichting Niet te Kraken toont van deze reis binnenkort, op 22 mei, unieke filmbeelden.

De reis was de afsluiting van een ronduit memorabel seizoen. Het seizoen namelijk dat op 30 april eindigde met de legendarische wedstrijd tegen FC Amsterdam. Go Ahead Eagles moest winnen om niet te degraderen, en deed dat ook. De aanvankelijk geblesseerde Cees van Kooten werd met alle mogelijke moeite opgelapt en viel in de rust, bij een 0-0 stand, alsnog in. Mede dankzij zijn sleurwerk scoorde Stef Walbeek twee keer en bleef Go Ahead Eagles behouden voor de Eredivisie.

Precies een week later, op 7 mei, reisde de ploeg naar Indonesië. Die reis was al eerder afgesproken en was mede een gevolg van de aanwezigheid van trainer Wiel Coerver. Die was in 1976 naar Deventer gekomen, nadat hij daarvóór bondscoach in Indonesië was geweest. Go Ahead Eagles speelde in Indonesië vijf wedstrijden. Daarnaast was de tournee een manier om na het bewogen seizoen vakantie te vieren en om Nederland- en Deventer-promotie te bedrijven.

Van deze trip van twee weken is eerder dit jaar in de krochten van De Adelaarshorst een film opgedoken. De stichting Niet te Kraken heeft deze bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle laten digitaliseren en enigszins ‘opgeknapt’. Het resultaat is een bijzondere, zo niet unieke, film. Uit de beelden blijkt dat er niet alleen werd gevoetbald, maar dat er zeker ook tijd was voor ontspanning en sightseeing. Er werd zo te zien meer ‘getraind’ in het zwembad dan op het veld …

Na afloop van de verhalenserie over de Indonesië-reis (klik hier om de eerste delen te lezen) zal Niet te Kraken de film, met een lengte van ongeveer 20 minuten, op 22 mei openbaar maken en via haar website vertonen. Een dag later, op woensdag 23 mei, wordt de film ook uitgezonden door Deventer Radio en TeleVisie (DRTV).