Stadion

De Adelaarshorst

De Adelaarshorst is niet alleen de plek waar elke twee weken door Go Ahead Eagles een wedstrijd wordt gespeeld. Het stadion is bovenal een verbindende factor in de Deventer gemeenschap waar tal van activiteiten plaatsvinden voor jong en oud, supporters en Business Partners, wijkbewoners en geïnteresseerden van buitenaf. Doordat De Adelaarshorst midden in een woonwijk ligt, is een bezoek aan het Home of Football een unieke ervaring!

Al meer dan 100 jaar aan de Vetkampstraat

Go Ahead Eagles is in 1902 door de gebroeders Hollander opgericht als Be Quick. In 1905 werd de clubnaam veranderd in Go-Ahead, waarna in 1971 Eagles werd toegevoegd. Go-Ahead begon eerst te spelen op het veld van UD langs de IJssel en later in Diepenveen (1906). Na het kampioenschap van Nederland in 1917 werd besloten om te verhuizen naar een nieuwe plek met bouwmogelijkheden. Op de plek waar Go Ahead Eagles heden ten dage nog altijd zijn thuiswedstrijden speelt, werd in 1920 een nieuw voetbalveld ‘aan den Brinkgreven’ in gebruik genomen. Na het landskampioenschap in 1922 werd gestart met de bouw van een overdekte tribune, die in 1924 gereed was. Twee landskampioenschappen later (1930 en 1933) opende Go-Ahead zijn hoofdtribune, ontworpen door de architect M. van Harte. In de loop van de jaren ’50, toen betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd, werden drie zijden overdekt.

25.000 toeschouwers tegen Celtic

De wedstrijd met de meeste toeschouwers was op 29 september 1965 tegen Celtic. Naar deze Europese wedstrijd van Go-Ahead kwamen 25.000 toeschouwers kijken. In de jaren tachtig van de vorige eeuw slonk de capaciteit doordat op de IJsseltribune tegenover de oude hoofdtribune de staanplaatsen werden vervangen door stoeltjes. De Adelaarshorst is een sfeervol stadion vanwege zijn ligging, bouw en verleden. Het bouwwerk is gesitueerd te midden van een woonwijk. De tribunes staan kort op het veld, zoals vaak te zien is in Engeland. Het Deventer publiek staat bekend als trouw, luidruchtig en fanatiek.

 

Vernieuwbouw naar bijna 10.000 plaatsen

In de zomer van 2015 kreeg De Adelaarshorst een nieuwe look. Van begin juni tot en met de eerste competitiewedstrijd in het tweede weekend van augustus werkte de club hard aan het vernieuwen van het stadion. De vernieuwbouw betrof een volledig nieuwe Leo Halle tribune achter het doel, aan de zijde van de Vetkampstraat, en een uitbreiding en renovatie van de hoofdtribune en de Business Lounges.

De Leo Halle tribune kreeg een capaciteit van 2.800 plaatsen, waarvan 400 voor de bezoekende club. De tribune is naar Engelse traditie gebouwd met echte bakstenen, met Craven Cottage – het stadion van Fulham – als inspiratie van een sfeervol stadion midden in een woonwijk. De Business Lounges van de hoofdtribune werden aan twee zijden fors uitgebreid. Aan één kant werd de Studio Coldec Lounge vergroot, aan de andere zijde werd een Top Lounge gerealiseerd met speciale zakelijke mogelijkheden. De hoofdtribune kreeg een totale capaciteit van ruim 1.800 stoelen. In totaal kwam de capaciteit van De Adelaarshorst na de vernieuwbouw uit op bijna 10.000 plaatsen.