De historie van Go Ahead Eagles

Het ontstaan van Go Ahead Eagles vindt plaats in het begin van de 20e eeuw. In 1902 wordt voetbalclub Be Quick opgericht. De Deventerse voetbalvereniging treedt toe tot de Apeldoornse bond en speelt haar wedstrijden op de accommodatie van U.D. (nu Koninklijke U.D.). In 1904 treedt Be Quick toe tot de Zutphense bond.

1904-1911

Toetreding NVB

In het eerste seizoen bij de Zutphense bond presteert Be Quick goed met een 2e plaats. Het seizoen erna, we spreken over 1905/1906, sluit de club zich aan bij de N.V.B. (nu KNVB). Op last van de voetbalbond moet de naam wel veranderd worden in Go Ahead (vanwege het bestaan van Be Quick Groningen) en er wordt gekozen voor de clubkleuren rood-geel.

In het eerste jaar in de Oostelijke 2e Klasse C eindigt Go Ahead teleurstellend laatste. Vijf seizoenen later kan echter het eerste succes worden gevierd. Op 11 april 1911 promoveert Go Ahead naar de hoogste regionale klasse, dankzij een 3-1 overwinning op ZAC uit Zwolle.

Lees meer
1911-1917

Succes in de 1e Klasse

In de 1e Klasse Oost presteert Go Ahead uitstekend. Met achtereenvolgens een 5e, 6e, 5e en 2e plaats kan groot succes niet lang uitblijven. In 1916 is het dan zover: Go Ahead wordt kampioen van de 1e Klasse Oost. In de kampioenscompetitie eindigen de Deventenaren als 2e, achter Willem II.

Het jaar daarop is het wel raak. Na het regionale kampioenschap is Go Ahead ook de sterkste in de kampioenscompetitie. Het team, met onder anderen Jan Pijpenbroek, Edu Haes en Jaap Nijenhuis in de gelederen, eindigt boven Willem II, UVV Utrecht en Be Quick Groningen.

Lees meer
1917-1933

Opnieuw succes

Het volgende hoogtepunt vindt plaats in 1920 als Go Ahead zijn eigen speelterrein ‘aan den Brinkgreven’ krijgt. Tot op de dag van vandaag speelt de club er zijn wedstrijden. Twee jaar later, in 1922, mag Go Ahead voor het eerst aan de Vetkampstraat een landskampioenschap vieren. In de kampioenscompetitie zijn de rood-gelen te sterk voor Blauw Wit Amsterdam, NAC Breda en Be Quick Groningen.

In 1930 en 1933 viert Go Ahead zijn laatste twee landskampioenschappen. Bij het behalen van beide landstitels staat de legendarische Leo Halle in het doel. De inmiddels overleden keeper heeft een tribune in De Adelaarshorst naar zich vernoemd gekregen.

Lees meer
1933-1965

Betaald voetbal

Halverwege de jaren ’50 doet betaald voetbal zijn intrede in Nederland. Waar Go Ahead in het seizoen 1956/1957 nog op de 13e plaats eindigt in de allerlaagste klasse van het betaalde voetbal, promoveert het in 1963 naar de Eredivisie.

Twee jaar later vinden er twee hoogtepunten plaats. Het tweede elftal, dat destijds nog betaald voetbal speelde, wordt landskampioen en Go Ahead 1 mag na een verloren bekerfinale tegen Feijenoord deelnemen aan de Europa Cup II. Hierin komt de club uit tegen Celtic, dat in die jaren tot de Europese top behoort. Het verhaal wil echter dat een scout van Go Ahead terugkeert van een scoutingstrip naar Schotland met de mededeling dat het een makkie wordt, omdat de spelers van Celtic alleen maar hard tegen een bal kunnen schoppen. Niets blijkt minder waar. Thuis wordt het 0-6, uit verliest Go Ahead met 1-0.

Lees meer
1965-1971

Naamsverandering

In het seizoen 1967/1968 behalen de Deventenaren hun hoogste eindklassering in de clubhistorie: 3e. Drie jaar later, op 1 juli 1971, ontstaat de naam Go Ahead Eagles. De profafdeling scheidt zich op dat moment af van de amateurtak, waardoor een nieuwe naam nodig is. De Britse trainer Barry Hughes komt met de toevoeging ‘Eagles’, die wordt aangenomen door het bestuur. Met de nieuwe naam voor de club veranderen er nog twee dingen. Het stadion krijgt de naam ‘Adelaarshorst’ en de clubkleuren werden paars-wit (naar het voorbeeld van Anderlecht).

Lees meer
1971-1996

Degradatie, terugkeer en opnieuw degradatie

Na de naamsverandering gaat het bergafwaarts met de club. Vanaf 1973 eindigt Go Ahead Eagles, behalve in 1979, niet meer in het linkerrijtje van de Eredivisie. In 1987 volgt de langverwachte degradatie.

In 1992 keert Go Ahead Eagles onverwachts weer terug naar het hoogste niveau. Hoewel Go Ahead Eagles op de 11e plaats eindigt in de Eerste Divisie, mogen de rood-gelen dankzij het winnen van een periodetitel toch deelnemen aan de nacompetitie. Hierin verliezen de Deventenaren in de finale van FC Den Bosch, maar wordt de herkansing tegen FC Den Haag gewonnen.

Na vier seizoenen in de kelder van de Eredivisie degradeert Go Ahead Eagles in 1996 weer naar de Eerste Divisie.

 

Lees meer
1996-2008

Lange periode in Eerste Divisie

In 1997 wordt dankzij het winnen van een periodetitel weer deelgenomen aan de nacompetitie, maar op doelsaldo moet Go Ahead Eagles zijn meerdere erkennen in NEC. Ook in 2007 en 2008 neemt Go Ahead Eagles deel aan de play-offs, maar in beide gevallen wordt in de eerste ronde verloren van respectievelijk BV Veendam en ADO Den Haag.

Lees meer
2008-2012

Net niet

Dichtbij de Eredivisie is Go Ahead Eagles in 2010. De club beleeft een topseizoen onder trainer Andries Ulderink. Go Ahead Eagles haalt de finale van de play-offs tegen Willem II. In Deventer zorgt een last minute treffer van Koen van der Biezen voor euforie. In de return is het na 90 minuten 1-0 voor Willem II, dat in de verlenging uiteindelijk de promotie van Go Ahead Eagles dwarsboomt door met 3-0 te winnen.

In hetzelfde seizoen haalt Go Ahead Eagles tevens de halve finale van de KNVB Beker, mede dankzij geweldige overwinningen in uitwedstrijden tegen Eredivisionisten Heracles Almelo en NAC Breda.

In de seizoenen erop haalt Go Ahead Eagles eveneens de play-offs, maar beide keren wordt Go Ahead Eagles in de eerste ronde de weg versperd door FC Den Bosch. Opmerkelijk in het seizoen 2011/2012 is de bekerzege van Go Ahead Eagles op Feyenoord (2-1) in De Adelaarshorst in de derde ronde.

Lees meer
2012-2013

Eindelijk, promotie!

In het seizoen 2012/2013 is het dan eindelijk zover. Go Ahead Eagles eindigt in de reguliere competitie nog als 6e, maar in de play-offs komt de ploeg van trainer Erik ten Hag op stoom. Achtereenvolgens FC Dordrecht, VVV-Venlo en FC Volendam worden aan de zegekar gebonden, waardoor promotie na zeventien jaar Eerste Divisie een feit is. Een dag na de beslissende wedstrijd in en tegen Volendam staan ruim 10.000 mensen op de Brink om hun helden toe te juichen tijdens de huldiging.

 

Lees meer
2013-2017

Europees voetbal

Na twee seizoenen in de Eredivisie degradeert Go Ahead Eagles in 2015 opnieuw naar de Eerste Divisie. Door een goede eindrangschikking in het Fair Play-klassement mag de club aan het begin van het seizoen 2015/2016 echter wel aantreden in de voorronde van de Europa League. In Emmen speelt Go Ahead Eagles ’thuis’ met 1-1 gelijk tegen Ferencváros uit Hongarije, waarna aan het Europese sprookje een einde komt door een 4-1 nederlaag in Boedapest.

Onder leiding van trainer Hans de Koning promoveert Go Ahead Eagles in 2016 opnieuw naar de Eredivisie via de play-offs, maar in 2017 dalen de Deventenaren andermaal af naar de Eerste Divisie.

 

Lees meer
2017-2019

Onwerkelijk scenario

Vanaf het seizoen 2017/2018 is de Eerste Divisie het niveau waarop Go Ahead Eagles acteert. In voetbaljaargang 2018/2019 voltrekt zich een onwerkelijk scenario als Go Ahead Eagles het in de finales van de play-offs tegen RKC Waalwijk opneemt. Na een 0-0 gelijkspel in de heenwedstrijd in Waalwijk, staat Go Ahead Eagles in De Adelaarshorst – met nog een paar seconden te spelen – op een 4-3 voorsprong in de returnwedstrijd. Uiteindelijk weten de Brabanders alsnog de gelijkmaker – én ver in blessuretijd de 4-5 – te maken, waardoor Go Ahead Eagles met lege handen staat.

Lees meer
2019-2021

Promotie in coronatijd

Onwerkelijk is ook het scenario dat zich voordoet in het seizoen 2019/2020. In maart 2020 – op het moment dat Go Ahead Eagles nog volop meestrijdt om een plaats in de play-offs – wordt de wereld in een wurggreep gehouden door het coronavirus, waardoor het voetbalseizoen abrupt wordt stilgelegd en niet meer wordt beëindigd.

Voetbaljaargang 2020/2021 is minstens zo bizar. In een seizoen waarin publiek door de coronapandemie (nagenoeg) niet welkom is in de Nederlandse stadions, promoveert Go Ahead Eagles rechtstreeks naar de Eredivisie. Op een zinderende slotdag klimt Go Ahead Eagles naar de tweede plaats op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie, waarna op het veld van Excelsior in Rotterdam het Zilveren Kampioensschild omhoog gehouden kan worden.

Lees meer