Supporterscoördinator

De functie van supporterscoördinator wordt zowel nationaal als internationaal aangeduid als ‘Supporters Liaison Officer’ (SLO). Mocht Go Ahead Eagles weer Europese wedstrijden gaan spelen, dan geven we het die internationale naam. Maar in Deventer spreken we liever over supporterscoördinator. Een rol die bij Go Ahead Eagles wordt vervuld door Jan-Willem Klink, die in de jaren ‘90 supportersbegeleider was en tegenwoordig coördinator Fan Support.

Met de ontwikkeling van de hele voetbalorganisatie is ook de rol van de supporterscoördinator door de jaren heen veranderd. Go Ahead Eagles was een van de eerste clubs in Nederland met een supportersproject, dat terug gaat naar eind jaren tachtig. Grootste pluspunt hiervan was het driehoeksverband tussen supporters, club en betrokken organisaties, waardoor er een betere binding was tussen supporters en club, maar ook de supporters onderling een betere band kregen. Deze onderlinge verhouding wil de club door toedoen van de supporterscoördinator tot stand brengen en in stand houden.

De supporterscoördinator is de dynamische schakel tussen de club en de supporters. Hij zorgt ervoor dat de relatie tussen beide partijen goed en intensief is en is verantwoordelijk voor het supportersbeleid binnen de club. De supporterscoördinator is verbonden aan de club (in dienst of in de vorm van een andere relatie) en draagt dan ook de normen en waarden van de club uit. Tegelijkertijd is hij aangesteld om supporters bij te staan en het wedstrijdbezoek voor hen zo aangenaam mogelijk te maken. Hij is spreekbuis namens de club richting supporters en andersom.

Het afwegen van diverse belangen is een doorlopend terugkerend thema. Zowel binnen de club als binnen de verschillende supportersgroepen bestaan uiteenlopende belangen en opvattingen. Het is aan de supporterscoördinator om de verbinding te zoeken en een gezonde balans te vinden waarbinnen clubs, partners, supporters en andere betrokkenen begrip voor elkaar hebben en elkaar respecteren. De supporterscoördinator maakt ook verbinding met de gemeente en de daarin bestaande maatschappelijke instanties op het terrein van werkgelegenheid, schulden en hulpverlening.

Jan Willem Klink

In Deventer is het bewaken van onze typische en unieke clubcultuur bovendien een belangrijke kracht en staan we voor de uitdaging deze met elkaar te bewaken. De supporterscoördinator heeft daarin een proactieve rol.

Het doel is om het supportersbeleid bovenaan de agenda te zetten. Hoofdpunten daarvan zijn:

  • Club en supporterscoördinator zijn er voor alle supporters
  • Persoonlijke ‘face to face’ benadering
  • Denken in kansen in plaats van in problemen

Wil je contact opnemen met de supporterscoördinator? Stuur dan een e-mail naar supporterszaken@ga-eagles.nl.