Go Ahead Eagles Onder-19 heeft met een 1-0 zege op NEC/FC Oss O19-2 uitstekende zaken gedaan in de tweede divisie A. Go Ahead Eagles Onder-15 won voor het eerst in drie maanden – met 2-3 van Hollandia – en Onder-13 ging in een spektakelstuk onderuit tegen FC Utrecht (7-5). Het O17-elftal kreeg in Zwolle een pak slaag in de oefenwedstrijd tegen PEC: 5-0.

Go Ahead Eagles Onder-13 miste hem, maar hij sloeg toe bij Go Ahead Eagles Onder-15. Bruno van den Dungen scoorde twee keer en bezorgde de O15 daarmee een 2-3 overwinning op Hollandia in Hoorn. In de laatste minuut bracht hij met een kopbal de beslissing. “Deze overwinning is een beloning voor de ontwikkeling die de spelers hebben doorgemaakt”, aldus een opgeluchte assistent-trainer Tristan Berghuis, blij met de eerste drie punten sinds 12 november. “In de eerste helft waren wij de bovenliggende partij, na rust bleven we op basis van vechtlust overeind. Dit is een zware competitie en het is daarom een mooie opsteker weer eens te winnen. Zeker door zo’n mooie goal in de laatste seconde.”


Een bekeken balletje van Zakaria Eddahchouri ging vooraf aan de 1-0 van Jairzinho Slijngard tegen NEC/FC Oss.

‘Toppie’
Trainer Uğur Yildirim moest zijn sterspeler dus missen. Zijn elftal – de Onder-13 – werd nota bene de das om gedaan door ‘een Bruno’. “Een sterke rechtsbuiten, hij maakte het verschil”, had Yildirim gezien. Werd het in september nog 5-5 tegen FC Utrecht O13, deze keer scoorden beide teams liefst twaalf keer. Helaas voor Go Ahead Eagles trokken de Domstedelingen aan het langste eind: 7-5. Maar wat een wedstrijd was het geweest… Yildirim kon zijn pret niet op: “Het was toppie, niet normaal; zo mooi. Natuurlijk willen wij altijd winnen, maar als je dan toch verliest, dan maar op deze manier. Iedereen heeft genoten, het was een intense wedstrijd en de jongens bleven maar gaan. We kregen niet alleen complimenten van de ouders van onze spelers, maar ook van de tegenstander. Iets om trots op te zijn.”

Na een 3-1 ruststand, benutte Jorn Hekkert een strafschop en bracht de stand op 3-2. FC Utrecht liep vervolgens uit naar 5-2, waarna Go Ahead Eagles de inhaalrace inzette tot 5-5. De Deventenaren waren zo gedreven in hun jacht op de 5-6, dat juist de thuisploeg door de ontstane ruimtes kon toeslaan. Yildirim: “We kregen dus geen grip op hun rechtsbuiten, een grote kerel, en een manco van mijn ploeg is dat we geen overtreding hebben gemaakt. We zijn een beetje lief. Maar veel eerstejaars O13-spelers hebben zich vandaag bewezen. Ze waren niet te remmen. En bij gebrek aan Bruno, stond Ibrahima op, die vier keer scoorde. Dit was, ondanks de nederlaag, reclame voor de jeugd van Go Ahead Eagles.”


Het muurtje van Go Ahead Eagles Onder-19 blokt een vrije trap van NEC/FC Oss.

Het oudste team van de voetbalopleiding, de Onder-19, zag zijn voorsprong op nummer twee Roda ’46 oplopen tot vier punten. Daar was niet alleen de eigen overwinning debet aan, maar ook de 2-0 nederlaag die Roda leed tegen Be Quick 1887. Blije gezichten uiteraard bij Go Ahead Eagles, maar het team had wel een grotere marge moeten boeken tegen de gedeelde opleiding van NEC en FC Oss. Kansen genoeg. Aanvoerder Jairzinho Slijngard nam de enige treffer voor zijn rekening, na een één-tweetje met spits Zakaria Eddahchouri. “Ik ben blij met mijn goal en de drie punten”, sprak Slijngard. “Voor rust stonden we verdedigend goed, in de tweede helft trokken we de wedstrijd over de streep. Mooi dat we nu vier punten los staan, maar ons spel zal aan de bal beter moeten.”

Uitputtingsslag
Onder-17 had geen competitieverplichtingen en greep die gelegenheid aan de krachten te meten met een topploeg uit de eredivisie: PEC Zwolle. Trainer Jan Kromkamp en zijn mannen reisden vol vertrouwen af naar de provinciehoofdstad, met in het achterhoofd eerdere winstpartijen tegen de eredivisionisten SC Heerenveen, FC Emmen en Vitesse. Maar de wedstrijd liep uit op een teleurstellende uitputtingsslag. “We konden geen moment partij bieden”, bekende Kromkamp. “Hoewel de griep bij ons een beetje heeft huisgehouden en enkele jongens niet okselfris waren, was PEC een paar klassen beter. Zo weggespeeld worden, heb ik dit seizoen nog niet meegemaakt. We kregen nergens grip op, waren constant te laat en moesten zóveel energie in het verdedigen stoppen, dat we aanvallend te weinig kracht overhielden.”

In de eindfase zag hij zijn elftal toch een goede aanval op de mat leggen en kwam Michalis Spiridakis één-op-één met de doelman van PEC na een goede actie. Kromkamp: “We hebben gezien wat het niveau is waar je als jeugdspeler naartoe moet groeien, om de stap naar het eerste elftal zo klein mogelijk te houden. In die zin was het een leerzame wedstrijd. Spelers die in de eerste divisie goed meekomen, moesten nu echt aanpoten en konden het zich niet veroorloven ook maar één procent minder inzet te tonen. Maar het blijft jammer dat er nooit echt een fase kwam waarop wij een beetje grip kregen.”

Karakteristieken:
Tweede divisie A: Go Ahead Eagles O19 – NEC/FC Oss O19-2 1-0 (0-0). Doelpunt GAE: Jairzinho Slijngard.
Oefenwedstrijd: PEC Zwolle O17 – Go Ahead Eagles O17 5-0 (3-0).
Eerste divisie A: Hollandia O15 – Go Ahead Eagles O15 2-3 (0-1). Doelpunten GAE: Bruno van den Dungen (2), Milan Berenschot.
Eerste divisie A: FC Utrecht O13 – Go Ahead Eagles O13 7-5 (3-1). Doelpunten GAE: Ibrahima Kouyate (4), Jorn Hekkert.