“Ik kijk er ontzettend naar uit onderdeel uit te maken van de positive wave waar Go Ahead Eagles op zit.” Henrik Ojamaa (25) praat vol bevlogenheid over de nieuwe stap in zijn carrière. En dat in vloeiend Engels. De afgelopen jaren maakte de Estse aanvaller zich in die taal verstaanbaar in zijn voetbalthuislanden Engeland, Duitsland, Noorwegen, Schotland, Finland, Polen en Oostenrijk. In zijn nieuwe voetbalthuisstad Deventer tekent de 23-voudig international voor twee seizoenen, met een optie voor een derde jaar.

De lezers van dit artikel zullen na voltooiing ervan massaal Wikipedia raadplegen (hier alvast de link). Wat ze daar aantreffen, weet Ojamaa maar al te goed. “Ja, de nodige clubs, waarvan de laatste Wacker Innsbruck in Oostenrijk”, lacht hij. “Als jonge jongen ben ik vanuit Estland vertrokken naar Derby County. Daarna heb ik vele voetballanden aangedaan. Overal heb ik ervaring opgedaan en me verder kunnen ontwikkelen. Ik heb in de voorronde van de Champions League gespeeld, in de groepsfase van de Europa League, ben Pools kampioen geworden met Legia Warschau en heb 23 interlands gespeeld. Ik ben ontzettend blij dat ik al die ervaring nu mee kan nemen naar Deventer.”

Relaxed
Ojamaa omschrijft zichzelf als een hardwerkende aanvaller, die in de frontlinie op meerdere plekken inzetbaar is. “Alles begint met hard werken”, weet hij. “Dat is het fundament waar ik goals en assists op wil bouwen. Met de bal aan de voet doe ik er alles aan to make exciting things happen. Voetbal is mijn alles, op het veld geef ik letterlijk álles. Daarbuiten ben ik een relaxed en positief ingesteld persoon. Ik pas me snel aan aan een nieuwe omgeving. Dat leer je wel als je op je achttiende naar een ander land vertrekt. Gelukkig heeft mijn familie me altijd geweldig gesteund.”

Exciting
De Est kan niet wachten tot hij voor het eerst het (trainings)shirt van Go Ahead Eagles om de schouders mag hangen. “Ik heb de afgelopen weken veel gelezen en gehoord over Go Ahead Eagles. Over het geweldige seizoen dat ze gedraaid hebben, vooral in de slotfase. Ik kijk er ontzettend naar uit onderdeel uit te maken van de positive wave waar Go Ahead Eagles op zit. Tijdens mijn korte periode bij Fortuna Sittard in 2011 heb ik al een beetje kennisgemaakt met het fanatisme van de Nederlandse voetbalfans. Van de Nederlandse mensen die ik de afgelopen tijd heb gesproken, hoorde ik geweldige verhalen over de fans van Go Ahead Eagles. So exciting!

Interesse
Ojamaa vertoonde zijn kunsten de afgelopen jaren in meerdere landen. Het is dan ook niet gek dat er volop interesse was uit enkele van zijn vorige voetbalthuislanden. “Uiteindelijk trok het verhaal van Dennis Bekking en Hans de Koning me over de streep om naar Go Ahead Eagles te gaan”, aldus Henrik Ojamaa. “Zij hadden een erg goed beeld van mij als voetballer en hoe ze mij willen inzetten. Dat gaf een erg goed gevoel.”

Dennis Bekking vult de kersverse aanwinst aan: “We hebben Henrik inderdaad een aantal keer bekeken. We zagen een multi-inzetbare speler met een geweldig karakter. Een jongen met snelheid, kracht en diepgang. Op relatief jonge leeftijd heeft Henrik al zo ongelofelijk veel ervaring opgedaan. Soms had hij pech met een clubkeuze en speelde hij even niet, maar je ziet ook aan zijn statistieken: geef hem vertrouwen en hij betaalt het terug. Zo werd hij als basisspeler kampioen van Polen en tweede in Schotland.”

Genoeg gezegd en gesproken, vindt ook Henrik Ojamaa. Het is de tijd de voeten te laten spreken. “Maandag hoop ik de nodige fans te ontmoeten tijdens de eerste training in Terwolde. Ik ga echt alles geven voor een topseizoen, dat zit in mijn aard. Ik spreek tot nu toe één woordje Nederlands en die gebruik ik graag: Komoptan, haha!”

Volg Henrik Ojamaa op Twitter!

Bekijk de video’s over Henrik Ojamaa op Youtube!

Foto boven: Wacker Innsbruck