Eerste Selectie

Opgebloeide Dario Tanda blij met tweede kans bij Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft Dario Tanda weer in de armen gesloten. De 21-jarige middenvelder tekent een contract voor twee jaar en keert daarmee terug bij de club uit zijn geboortestad.

Voordat Tanda in 2009 de overstap maakte naar de gezamenlijke voetbalacademie van FC Twente, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles, kwam hij uit voor verschillende jeugdelftallen van Go Ahead Eagles. Vorig jaar keerde hij tijdens de voorbereiding op het seizoen 2015/16 terug in de eerste selectie van Go Ahead Eagles, maar aan de samenwerking kwam eind juli een abrupt einde. Tanda beseft dat hij vorig seizoen op een vervelende manier is vertrokken. “Het ging vorig jaar niet goed thuis”, schetst de middenvelder de moeilijke privé-situatie waarin hij destijds verkeerde. “Er waren problemen met mijn ouders en mijn vader verhuisde naar Italië. Daar had ik het heel moeilijk mee. Vervolgens besloot ik abrupt om met voetballen te stoppen. Achteraf gezien is dat absoluut geen goede keuze van me geweest. Het was zelfs dom van me om weg te gaan bij Go Ahead Eagles.”

Naarmate de tijd vorderde, kwam bij Tanda het besef dat hij verkeerd had gehandeld. “Nadat ik gestopt was met voetballen, heb ik alles voor mezelf op een rijtje gezet. Ik besefte dat voetbal mijn leven was en miste het spelletje. Gaandeweg kreeg ik steeds meer zin om weer te voetballen.” Begin dit jaar ging hij op amateurbasis bij PEC Zwolle aan de slag. “Dat ging goed”, geeft Tanda aan. “Ik mocht aansluiten bij de selectie en heb zelfs een aantal wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. Het plezier in het voetballen kwam weer terug.” Een jaar na zijn plotselinge vertrek uit Deventer keert Tanda bij Go Ahead Eagles dus terug op het oude nest. Hij gaat er van uit dat hij zijn hervonden spelvreugde ook in Deventer zal etaleren. “Inmiddels steek ik weer goed in mijn vel”, zegt hij zelfbewust. “In Zwolle kreeg ik een herkansing, maar Go Ahead Eagles is en blijft mijn club. Ik ben geboren in Deventer en ben er begonnen als jeugdspeler. Ik ben heel blij met de tweede kans die Go Ahead Eagles me geeft. Hopelijk hebben de fans begrip voor mijn situatie en gunnen ook zij me die tweede kans.”

Technisch manager Dennis Bekking over de terugkeer van Tanda: “Dario heeft in een moeilijke periode enkele verkeerde keuzes gemaakt. Hij is zich hiervan bewust en beseft dat hij in Deventer wat recht heeft te zetten. Hij is bereid om keihard te werken en zal er alles aan doen om het vertrouwen terug te winnen. Als speler uit de eigen opleiding verdient Dario een tweede kans en die bieden wij hem graag. Hij is een speler met specifieke kwaliteiten die wat toevoegt aan het team. Daarnaast heeft hij ondanks zijn jonge leeftijd reeds ervaring in zowel de Eredivisie als de Jupiler League.”

Foto boven: Dario Tanda in actie tegen SV Terwolde tijdens de voorbereiding van het vorige seizoen (foto: Erik Pasman)

Terug naar overzicht