Avontuurlijk als mens en als voetballer. Zo omschrijft Adrian Edqvist (20) zichzelf. Dat komt goed uit, aangezien de Zweedse buitenspeler op het punt staat zijn eerste buitenlandse voetbalavontuur aan te gaan. Go Ahead Eagles huurt Edqvist dit seizoen van Kalmar FF, waarbij een optie tot koop is bedongen.

De overstap van Adrian Edqvist is van zijn kant geen kwestie van dartpijl-op-de-wereldkaart. Al langer had hij Nederland op het oog als volgende voetbalbestemming. Edqvist: “Ik ben een avontuurlijke speler. Ben snel, houd van dribbelen en de één-op-één met een tegenstander opzoeken. In Zweden is het voetbal wat defensiever, is alles er vooral op gericht je goed te positioneren om geen goal tegen te krijgen. Nederland staat bekend om het attractieve voetbal, met 4-3-3 en hoog druk zetten. Precies mijn voetbalstijl.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Opvoeding
Hoewel pas net tiener-af, spreekt Edqvist als een doorgewinterde prof die weet wat hij wil. Dat zit ‘m deels in zijn opvoeding, legt de jeugdinternational uit. “Wij Edqvists houden van avontuur. Vanaf mijn zesde heb ik met mijn familie vijf jaar in Spanje gewoond omdat m’n ouders wilden weten hoe het was om daar te leven. Een van mijn zussen ging later naar Polen en de andere naar Londen.” Hij grijnst: “En nu ben ik aan de beurt met Nederland en Go Ahead Eagles”.

Een eerste indruk van de club kreeg hij via internet. Een veel betere indruk volgde tijdens zijn proefperiode, die naast trainingen ook de oefenduels met Voorwaarts Twello en het Sallands Streekteam bestreek. “Het voelde vertrouwd. De spelersgroep, maar ook alles eromheen. Neem de wedstrijd- en trainingskleding, dat was allemaal gewoon uitstekend geregeld. Net als het onderkomen. Dan voel je je welkom.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Erik Pasman

Thuisfront
Het positieve gevoel was wederzijds en zo verwerd Adrian Edqvist van transfertarget en proefspeler tot officieel Eagle. Tijdens de rondleiding door een lege Adelaarshorst haalde hij zijn mobiele telefoon al snel tevoorschijn, om foto’s en video’s met het thuisfront te delen. “Nu is het al een prachtig stadion, en straks zit het tijdens de wedstrijden ook nog eens vol. Mijn familie gaat proberen er op 9 augustus bij te zijn, bij de eerste competitiewedstrijd. Om mee te delen in mijn nieuwe avontuur.”

Profielschets
In de zoektocht naar een nieuwe vleugelflitser kwam de naam van Adrian Edqvist naar voren uit het scoutingsapparaat. Technisch manager Paul Bosvelt: “We waren op zoek naar een linksbuiten met een individuele actie en creativiteit. Om een nog betere indruk te krijgen van zijn kwaliteiten, hebben we hem uitgenodigd voor de proefperiode. Daarin bevestigde Adrian twee zaken: zijn kwaliteiten en het feit dat hij potentie heeft om door te groeien. Aangezien zijn indruk van de club ook zeer positief was, konden we gelukkig snel zakendoen.”

Adrian Edqvist sluit morgenochtend aan bij de training van de selectie. Vanavond is hij als toeschouwer aanwezig in Terwolde bij de oefenwedstrijd tegen Excelsior.


Foto: Erik Pasman