Eerste Selectie

Antonia keert terug: “Waardering van de fans maakte emoties los”

“Het was nog maar net bekend dat ik weg ging bij FC Groningen, of ik kreeg tientallen berichten van Go Ahead Eagles-fans. “Kom terug!”, zeiden ze allemaal. Toen wist ik eens te meer: als ik in Nederland blijf, is er maar één club voor mij.” Was getekend, Jarchinio Antonia. De rappe buitenspeler keert terug op het oude nest en tekent een contract voor dit seizoen in Deventer.

Zijn rap op De Brink na de promotie in 2013 is niemand vergeten. “Misschien ga ik na dit seizoen weg, maar ik blijf altijd een Eagle”, rapte Jarchinio Antonia ten overstaan van ruim 10.000 supporters. Antonia zou nog één seizoen in Deventer blijven. Met negen goals en acht assists leverde hij in het seizoen 2013/2014 een grote bijdrage aan de rechtstreekse handhaving in de Eredivisie. Hierna volgden twee seizoenen bij FC Groningen.


De fameuze rap van Jarchinio Antonia op De Brink. Beelden: RTV Oost

“Ik kom terug als een volwassenere speler”, vertelt Jarchinio Antonia (25). “Bij FC Groningen heb ik veel ervaring opgedaan: ik heb Europees gespeeld en heb met de KNVB Beker een mooie prijs mogen winnen. Maar ik heb ook moeilijkere periodes gekend. Niet voor niets heb ik besloten Groningen te verlaten. Na mijn vertrek had ik één duidelijk doel: gewoon weer lekker voetballen, belangrijk zijn voor een team.”

Thuis
Op de tientallen berichten van supporters volgde er ook één van de club zelf. Toen het contact eenmaal was gelegd, ging het snel. “Het feit dat ik zoveel berichten kreeg maakte bepaalde emoties in me los. Mooi dat ik zo gewaardeerd word, nog steeds. Die waardering maakte voor mij de keuze eenvoudig: als ik in Nederland bleef, kon dat maar bij één club zijn. Ik vertelde mijn moeder net dat ik terugkeer bij Go Ahead Eagles. Ze stond bijna te springen van geluk. Iedereen voelt zich thuis bij de club, niet alleen ikzelf. Dat is ook heel belangrijk voor mij.”

DEVENTER - Go Ahead Eagles - PEC Zwolle, Eredivisie, voetbal, seizoen 2013-2014, Stadion De Adelaarshorst, 08-12-2013, GA Eagles-speler Jarchinio Antonia (l) viert de overwinning met de fans
Jarchinio Antonia viert de 4-1 zege op PEC Zwolle in het seizoen 2013/2014 met de fans. Antonia zelf scoorde één keer in dit duel. Foto: Erik Pasman

Samen
Enthousiast begint Antonia te praten over deze jaargang. “Erin blijven”, noemt hij resoluut als grootste taak. “Maar ook: alle fans terugbetalen met goals en assists. Zij toonden de waardering door mij die berichten te sturen. Die waardering heb ik ook naar hen. Donderdag sluit ik aan bij het team. Ik kan niet wachten, ook om al die bekenden weer te zien. Fans, staf, spelers, medewerkers, vrijwilligers… Samen moeten we het doen.”

Speelstijl
Technisch manager Dennis Bekking heeft het niet alleen over een goede buitenspeler, maar ook over een mooie buitenkans Jarchinio vast te leggen. “We hoeven niemand in Deventer en omstreken te vertellen dat Jarchinio over specifieke kwaliteiten beschikt. Bovendien kent hij de club, de speelstijl en weet hij wat er van hem gevraagd wordt. Hiermee was Jarchinio een buitenkans om onze aanval van een extra impuls te voorzien.”

ARNHEM - Vitesse - Go Ahead Eagles, Eredivisie, voetbal, seizoen 2013-2014, Gelredome, 27-04-2014, spelers van GA Eagles vieren de 0-2. vlnr GA Eagles-speler Deniz Turuc, GA Eagles-speler Jarchinio Antonia en GA Eagles-speler Marnix Kolder
Het uitvak in het Gelredome in Arnhem ontploft als Antonia de 0-2 scoort tegen Vitesse. Het duel eindigt uiteindelijk in 2-2, waardoor Go Ahead Eagles zich definitief handhaaft in de Eredivisie. Foto: Erik Pasman

Terug naar overzicht