Zo’n 150 Eagles-fans kwamen gisteren naar de supportersavond in het supportershome om van voorzitter Edwin Lugt, technisch manager Dennis Bekking en de nieuwe trainer Leon Vlemmings te horen wat de plannen zijn voor het seizoen 2017/18 en daarna. Het werd een supportersavond van terugblikken en vooruit kijken, van prangende vragen en hoopvolle verwachtingen.

Na het welkomstwoord van Edwin Lugt nam Dennis Bekking de aanwezigen in zijn presentatie mee naar het technische beleidsplan van de club voor de komende jaren. Terugkeren naar de Eredivisie is daarbij het doel, maar dan wel met een nog steviger fundament en de insteek om op het hoogste niveau te blíjven. Daarna was het de beurt aan Leon Vlemmings om zich persoonlijk voor te stellen aan de supporters. “Ik kom uit een eenvoudig, bijzonder gezin waarin de mouwen werden opgestroopt. Als je ergens voor gaat, ga er dan ook vol voor. Dat wil ik ook bij Go Ahead Eagles en dat mogen mensen van mij verwachten. Voetbal is een gaaf spel, je speelt het voor de fans. Als coach, staf en spelers moeten we ervoor zorgen dat er een klik ontstaat met het publiek. Door onze manier van spelen en door arbeid te leveren. En door te winnen.”

De vragenronde van de aanwezige supporters begon met een compliment aan het adres van Edwin Lugt voor het versterken van de basisvoorwaarden van Go Ahead Eagles in de afgelopen jaren. “Dat heb ik niet alleen gedaan, maar samen met een hardwerkende groep secondanten en vrijwilligers”, weigerde Lugt de eer alleen voor zichzelf op te strijken. “Met elkaar hebben we het fundament onder de club gelegd.” Waar gehakt wordt, vallen echter ook spaanders. En dus werd ook de recente degradatie van Go Ahead Eagles onder de loep genomen tijdens de supportersavond. “Daar is iedereen voor verantwoordelijk”, zei Bekking. “Spelers, trainers, staf, maar ook ik. Er is afgelopen seizoen vaak geroepen, óók door de spelers zelf, dat er voldoende kwaliteit in de groep aanwezig was om ons te handhaven in de Eredivisie. De wisselwerking tussen spelers, trainers en staf heeft echter niet geleid tot het gewenste resultaat.”

Vanuit de zaal werd een gebrek aan trainingsuren als mogelijke oorzaak van de degradatie genoemd, maar Bekking weerlegde dit. “Het gaat er ook om hoe de spelers in het veld staan tijdens een wedstrijd. Een paar meter naar links of naar rechts kan een groot verschil maken. Als het in het veld niet goed staat, dan lijkt het soms of de spelers er niets aan doen of niet fit genoeg zijn, terwijl dit niet zo is. Het gaat echter niet om het aantal keer trainen, maar om de intensiteit van trainen. Je kunt met één keer intensief trainen meer bereiken dan drie keer minder intensief op het trainingsveld te staan.” Leon Vlemmings sloot zich daarbij aan. “Je traint in de voorbereiding niet alleen voor de eerste wedstrijd van het seizoen, maar ook voor de laatste. Als je aan het begin van het seizoen heel veel en heel lang traint, dan ben je aan het eind van het seizoen helemaal opgebrand. De fitheid van een selectie heeft te maken met een gedoseerde opbouw. Daar zit een idee achter, het is stap voor stap opbouwen. Zoals je dit seizoen ook heel duidelijk ziet bij Ajax en FC Utrecht.”

Wie FC Utrecht noemt, kan niet om de naam van Erik ten Hag heen, die in 2013 met Go Ahead Eagles promoveerde naar de Eredivisie. “Bij het aanstellen van een trainer hebben we niet alleen gekeken naar gemaakte fouten, maar ook naar successen uit het verleden”, zei Bekking. “De naam van Erik ten Hag is vaak gevallen in het vernieuwingsproces dat we bij Go Ahead Eagles voor ogen hebben. We willen zijn manier van werken niet kopiëren, maar waren wel op zoek naar een type trainer die vernieuwend werkt. Als je op zoek bent naar een vernieuwende trainer, dan kom je in Nederland echter niet bij een ontzettend grote groep uit. Met Leon Vlemmings hebben we een trainer gevonden die we wél in die categorie kunnen plaatsen en daar zijn we blij mee.”

Bij het samenstellen van de selectie voor het seizoen 2017/18 zal Go Ahead Eagles niet over één nacht ijs gaan. “In principe willen de kernspelers zo vroeg mogelijk vastleggen”, vervolgde Bekking. “Maar het samenstellen van een selectie heeft ook met vraag en aanbod te maken, met het wachten op buitenkansjes. Spelers die nu nog financieel onhaalbaar zijn of nog niet beschikbaar, worden naarmate de transferdeadline nadert wél haalbaar voor Go Ahead Eagles. Het kan dus zomaar zijn dat we op 30 augustus nog spelers aan de selectie toevoegen.”