Basil met zoontje

Go Ahead Eagles is volgend seizoen een kleurrijk voetballer armer. Hoewel beloftenspeler Basil Camara (22) mocht blijven van trainer Kick Maatman, kiest hij voor zijn zoon Eljero en zijn studie voor een baan in de jeugdzorg. Nu het nog kan, maken we kennis met de markante verdediger.

 

Basil met zoontje
Basil met zijn zoontje Eljero. “Alle clichés over vaderschap kloppen. Trotser kan je niet zijn.”

Basil Camara wordt op straat in zijn woonplaats Apeldoorn geregeld aangeklampt met de opmerking: “Ik zag je laatst op tv!” De lange verdediger lacht erom, speelt het spelletje mee en zegt dat hij weer een eredivisiewedstrijd achter de rug heeft. In werkelijkheid bedoelen de voetbalkijkers Mawouna Amevor, met wie Camara vaker wordt verward. De boomlange adelaars met Afrikaans bloed hebben inderdaad veel van elkaar weg.

Basil, het is een naam die je niet elke dag hoort. De bekendste naamgenoot van de Go Ahead Eagles-voetballer zal Basil Fawlty zijn, de onhandige hoteleigenaar uit de Britse comedy Fawlty Towers. “Van hem heb ik weleens gehoord”, zegt Camara. “Wat zeg je, komt er ook een Basil in de Donald Duck voor?” Jawel, speurneus Basil Holmuis. Camara schatert het uit: “Nee, dat wist ik echt niet.”

De lach is bij de student pedagogisch medewerker jeugdzorg sowieso nooit ver weg. “Ik denk dat ik een sociale jongen ben, die houdt van gezelligheid met vrienden”, omschrijft hij zichzelf. “Tegenwoordig ben ik druk met de kleine, waardoor er van mijn sociale leven niet veel overblijft. Trainen, school, de kleine, slapen, dat is zo’n beetje mijn dagpatroon. Ja, dan ben je ’s avonds wel kapot. Maar zo gauw je die kleine ziet, denk je niet meer aan moe zijn.” Het vaderschap maakt hem trots. “Trotser kan je niet zijn. Alle clichés kloppen.”

jonggaeutr010

Foto (c) Gerrit van Keulen / FC Utrecht

Eljero heet het anderhalf jaar oude mannetje. Niet gepland, wel gewenst. De dreumes is een belangrijke factor in de beslissing van Camara: stoppen bij Go Ahead Eagles, voetballen bij hoofdklasser DVS ’33 uit Ermelo en zich richten op zijn studie. “Je moet soms keuzes maken. Profvoetballer worden, spelen in de eredivisie is mijn droom. Nog steeds. Maar nu ik een zoontje heb, moet ik financieel en maatschappelijk denken.” Afgelopen zomer was Eljero er ook al. Waarom koos Camara toen wél voor het avontuur in Deventer? “Ik wilde een seizoen in mezelf investeren, in de hoop op een kans in de eredivisie. Maar ik kan niet nog een jaar in die onzekerheid leven.”

Hij blikt terug op een mooi seizoen, met veel speelminuten in Jong Go Ahead Eagles. Als linksachter of als linker centrale verdediger. “Een leerzaam jaar. Je komt veel met jongens uit het eerste in aanraking.” Welk advies heeft de ex-speler van Groen Wit ’62, WSV, PEC Zwolle en WHC aan adelaars in opleiding? “Talent heb je, anders was je niet bij een BVO terecht gekomen. Nu komt het aan op mentaliteit, goed luisteren naar de trainer. Bij PEC was ik tegendraads. Daardoor ben ik weggestuurd. Neem maar gewoon aan wat de trainer zegt. Die zegt dat niet voor zichzelf, maar om jou beter te maken.”