Nieuws Algemeen

‘Bekers en medailles zijn hier heilig’

Het trainen van trainers en een toernooi spelen met de Bukomansimbi Eagles. Met onder meer die twee missies is voormalig Go Ahead Eagles-speler en -jeugdtrainer Jochem de Weerdt voor het tweede jaar op rij in Oeganda. Met hem zijn de AOC-docenten Marc Hoekstra (gym) en Pieter Temminck (al jaren betrokken bij het Oeganda-project). Op deze website deelt De Weerdt wat hij meemaakt tijdens zijn sportontwikkelingswerk. Vandaag dag 2.

Training geven is in Oeganda even een ander verhaal dan in Nederland, merkte ik ook vandaag weer. Het begint al met de vraag of er een veld beschikbaar is. En zo ja, dan is het de vraag of er markt is (geweest). Het ligt soms vol troep. In andere gevallen grazen er beesten of zit het veld vol kuilen. Daarbij vergeleken is de grasmat in de Adelaarshorst een green van de KLM Open. Dus eerst met elkaar aan de slag om het veld – vaak in zeer slechte conditie – bespeelbaar te maken. Vervolgens checken we:
– Komt het aantal spelers overeen met de verwachting?
– Is het hoogteverschil tussen beide doelen acceptabel?
– Wat is het niveau van de spelers?
– Zijn alle materialen aanwezig?
– Wat is de invloed van cultuur op spel en gedrag?

De antwoorden verschillen per training. Flexibiliteit en creativiteit zijn daarom vereist. Voor de rest gaat het, tot mijn vreugde, de goede kant op. De selectie van Bukomansimbi Eagles krijgt steeds meer vorm en er staan voor komend jaar vijf toernooien op de rol. Daarbij maken we dankbaar gebruik van de 2.500 euro die de jeugdteams van Go Ahead Eagles hebben opgehaald. Het geld wordt gebruikt voor zaken als vervoer naar het toernooi, eten, drinken, doelnetten, scheidsrechters en prijzen; bekers en medailles zijn hier echt heilig!

Logboek
Voor de trainers heb ik een logboek gemaakt waarin ze hun oefenvormen kunnen beschrijven en uittekenen. Ook kunnen ze aangeven welke zaken goed gaan en wat verbetering behoeft. Ze nemen het boekje overal mee naartoe en laten me zien waarmee ze bezig zijn, ook al is dat in dit stadium nog niet nodig. Mooi om te zien dat ze zo leergierig zijn.

Terug naar overzicht