Van 4 tot en met 11 januari belegt de selectie van Go Ahead Eagles een trainingskamp in het Portugese Faro. Dagelijks bellen we met één van de spelers om de dag door te nemen. Vandaag aflevering 4 met doelman Maurits Schmitz.

Je kwam begin deze maand over van Ajax Amateurs. Waarom heb je voor GA Eagles gekozen?
“Vorige zomer ben ik bewust overgestapt van Jong Ajax naar Ajax Amateurs, dat in de Zaterdagtopklasse uitkomt. Ik wilde minuten maken als doelman. Dat is in de eerste seizoenshelft gelukt. Onlangs kwam de kans terug te keren bij een Eredivisionist, en wel bij Go Ahead Eagles. Ik ben 21 en ik ben me ervan bewust dat dit zomaar mijn laatste kans kan zijn in het betaald voetbal. Daarom twijfelde ik geen moment.”

Wat zijn je eerste indrukken?
“Nouja, ik viel door het trainingskamp in Portugal natuurlijk meteen met mijn neus in de boter. Op die manier leer ik de groep meteen erg goed kennen. In het begin keek ik de kat een beetje uit de boom, maar dat is nu voorbij. ’s Avonds doe ik fanatiek mee met ’30 Seconds’ en ik mag zeggen dat ik één van de betere daarin ben, haha!
Ik had bovendien het geluk dat ik al een aantal jongens kende van Ajax. Met Xandro Schenk en Lesly de Sa heb ik vanaf dat we acht jaar waren alle jeugdelftallen doorlopen bij Ajax, terwijl ik later nog met Fernando Lewis, Sven Nieuwpoort en Mickey van der Hart heb gespeeld.”

Is het sportief een grote overstap van Ajax Amateurs naar Go Ahead Eagles?
“Ja, toch wel. Je merkt het op de trainingen. Het afwerken gaat net iets harder, feller en preciezer. Het gaat allemaal net een tikkie sneller. Ik vind het echt heerlijk weer elke dag volle bak te trainen, wat ik ook gewend was van Ajax. Bij Ajax Amateurs trainden we drie keer per week ’s avonds; hier op dit moment twee keer per dag. Dat is dus wel een verschil.”

Nu is keepen niet je enige dagelijkse activiteit, hebben we gehoord…
“Nee, dat klopt. Ik doe ook nog een deeltijd opleiding Rechten. Daar was ik al mee bezig, en ik ben wel van plan die voort te zetten. Als voetballer heb je best veel vrije tijd en leren gaat mij wel makkelijk af. Maar voetbal zal nooit ten koste gaan van de studie.”

Nou, het komt goed uit dat leren je makkelijk af gaat, want we gaan even een quiz doen… Vraag 1: hoe vaak is Go Ahead Eagles kampioen van Nederland geworden?
“Als je het hebt onder de naam Go Ahead Eagles, dan is het 0 keer geloof ik. Als je het hebt over de hele geschiedenis, dan moet ik even goed nadenken. Drie keer? Of toch vier?”

Het is inderdaad vier keer. Een goed begin! Vraag 2: hoe heet de bij voetbalminnend Nederland bekende straat waaraan de Adelaarshorst ligt?
“Poeh, die moet ik weten. Laat me even denken, hoor… Die straat… Hoe heet die ook alweer? Ik heb veel gehoord over de unieke sfeer in de Adelaarshorst, en daarbij kwam die straatnaam ook een paar keer langs… Zullen we eerst vraag 3 even doen?

Dat is prima. Tegen wie speelt Go Ahead Eagles de IJsselderby?
“Da’s een makkie! Tegen FC Zwolle! Belangrijke wedstrijd, heb ik al vernomen.”

En vraag 2?
“Ja, ehm… Ik moet dit weten!”

Vet…
“Vetkampstraat! Ja, dat is ‘m! Half puntje?”