Beloften ruim langs Brabant United

Een uitgelaten stemming en een boel high fives in de kleedkamer van Jong Go Ahead Eagles: eindelijk weer triomf. De ploeg van trainer Kick Maatman was op het veld van ABS in Bathmen met 4-1 te sterk voor Jong Brabant United.

“Hoe lang is het geleden dat jullie hebben gewonnen?”, vroeg Maatman voor de wedstrijd aan zijn manschappen. Een dolletje, maar de laatste keer dat de ploeg drie punten pakte is inderdaad alweer een tijdje terug. Drie maanden en een dag om precies te zijn. Toen werd Jong Fortuna Sittard, eveneens in Bathmen, met 2-0 aan de kant gezet.

De Deventer ploeg begon ontzettend gretig tegen Brabant United, een samenwerkingsverband tussen FC Den Bosch en RKC Waalwijk. GA Eagles viel aan, jaagde en gaf de zuiderlingen nauwelijks tijd om na te denken. Alex Schalk kopte een vrije trap van Peter van Ooijen na een half uur spelen tegen doelman Daan Bollen. Een klutssituatie ontstond, waarna de bal op twintig meter van de goal terecht kwam bij Ricardo Malaihollo. De aanvoerder haalde laag en hard uit in de verre hoek: 1-0.

De 2-0 kwam zes minuten later van de voet van rechtsbuiten Lesly de Sa. Hij jaagde de bal af van tegenstander Filippo Penna, sprintte richting doel en schoot koel binnen. Een beloning voor zijn felle en gedurfde optreden. Kort voor rust drong Brabant even aan. De ploeg mocht een hoekschop nemen waarna temidden van een hoop tegenstanders een onoverzichtelijke situatie ontstond voor Eagles-goalie Erik Cummins. Dat moest de thuisploeg bekopen met een tegentreffer: 2-1.

Go Ahead Eagles kwam niet geweldig uit de kleedkamer maar herpakte zich na de 3-1. Een gelukkig doelpunt. Keeper Bollen maaide faliekant over een terugspeelbal van Jeremy Fernandes, waardoor de bal zó het doel inrolde. De 4-1 was juist een fraai staaltje van de Deventer ploeg. Een aanval over meerdere schijven kwam op de zestienmeterlijn uit bij Puck Postma. De spits gaf de bal een bekeken tikje naar rechts, in de voeten van de vrijstaande De Sa. Deze prikte de bal uitgekiend in de verre hoek.

Maatman was uiteraard blij met de overwinning. Kritisch als hij is, zoomde hij toch even in op de enige tegentreffer: “Vorige week kregen we twee tegengoals uit corners. Ik heb er enorm op gehamerd dat we nu scherp zouden zijn bij standaardsituaties.” Uitgerekend een hoekschop ging vooraf aan het doelpunt van Jong Brabant United. “Daar baalden de jongens dan ook flink van in de rust”, zei Maatman, die vond dat zijn elftal slecht aan de tweede helft begon. “Maar na de 3-1 hadden we de wedstrijd onder controle. We lieten het balletje aardig rondgaan en hadden nog veel meer goals kunnen maken.”

De trainer had genoten van de ‘no nonsense-figuren’ die zijn selectie rijk is, waarmee hij onder meer doelde op spelers die al heel wat minuten in het vlaggenschip in de benen hebben. “Die jongens hebben in volle stadions gespeeld, maar gaan er ook helemaal voor bij de beloften.”

Go Ahead Eagles: Cummins; Nieuwpoort, Camara (62. Telnekes), Wijnaldum, De Bondt; Groenbast, Van Ooijen, Malaihollo (79. Steenbergen); De Sa, Postma (79. Zandvliet), Schalk.

Karakteristiek:
Jong Go Ahead Eagles – Jong Brabant United 4-1 (2-1). 30. Ricardo Malaihollo 1-0, 36. Lesly de Sa 2-0, 44. Mark Sifneos 2-1, 58. Jeremy Fernandes 3-1 (eigen doelpunt), 65. De Sa 4-1.