De historie van Go Ahead Eagles

Het ontstaan van Go Ahead Eagles vindt plaats in het begin van de 20e eeuw. In 1902 wordt voetbalclub Be Quick opgericht. De Deventerse voetbalvereniging treedt toe tot de Apeldoornse bond en speelt haar wedstrijden op de accommodatie van U.D. (nu Koninklijke U.D.). In 1904 treedt Be Quick toe tot de Zutphense bond.

Toetreding NVB

In het eerste seizoen bij de Zutphense bond presteert Be Quick goed met een 2e plaats. Het seizoen erna, we spreken over 1905/1906, sluit de club zich aan bij de N.V.B. (nu KNVB). Op last van de voetbalbond moet de naam wel veranderd worden in Go Ahead (vanwege het bestaan van Be Quick Groningen) en er wordt gekozen voor de clubkleuren rood-geel. In het eerste jaar in de Oostelijke 2e Klasse C eindigt Go Ahead teleurstellend laatste. Vijf seizoenen later kan echter het eerste succes worden gevierd. Op 11 april 1911 promoveert Go Ahead naar de hoogste regionale klasse, dankzij een 3-1 overwinning op ZAC uit Zwolle.

Succes in de 1e Klasse

In de 1e Klasse Oost presteert Go Ahead uitstekend. Met achtereenvolgend een 5e, 6e, 5e en 2e plaats kan groot succes niet lang uitblijven. In 1916 is het dan zo ver: Go Ahead wordt kampioen van de 1e Klasse Oost. In de kampioenscompetitie eindigen de Deventenaren tweede, achter Willem II.
Het jaar daarop is het wel raak. Na het regionale kampioenschap is Go Ahead ook de sterkste in de kampioenscompetitie. Het team, met onder anderen Jan Pijpenbroek, Edu Haes en Jaap Nijenhuis in de gelederen, eindigt boven Willem II, UVV Utrecht en Be Quick Groningen.

Opnieuw succes

Het volgende hoogtepunt vindt plaats in 1920, als Go Ahead haar eigen stadion betrekt. Tot op de dag van vandaag speelt de club er haar wedstrijden. Twee jaar later, in 1922 mag Go Ahead voor het eerst in eigen stadion een landskampioenschap vieren. In de kampioenscompetitie zijn ze te sterk voor Blauw Wit Amsterdam, NAC Breda en Be Quick Groningen.

Leo Halle

In 1930 en 1933 vinden de laatste landskampioenschappen in de lange clubhistorie van Go Ahead plaats. Bij beide kampioenschappen staat de legendarische Leo Halle in de goal. De inmiddels overleden keeper heeft een tribune in De Adelaarshorst naar zich vernoemd gekregen.

Betaald voetbal

Halverwege de jaren ’50 doet betaald voetbal zijn intrede in het Nederlandse voetbal. Waar Go Ahead in het seizoen 1956/1957 nog op de 13e plaats eindigt in de allerlaagste klasse van het betaalde voetbal, promoveert het in 1963 naar de Eredivisie.
Twee jaar later vinden er twee hoogtepunten plaats uit de lange historie van Go Ahead. Het tweede, wat toen nog betaald voetbal speelde, wordt landskampioen en Go Ahead 1 mag na een verloren bekerfinale tegen Feijenoord deelnemen aan de Europa Cup II. Hierin komt de club uit tegen Celtic, dat in die jaren tot de Europese top behoorde. Het verhaal wil echter dat een scout van Go Ahead terugkeerde van een scoutingstrip naar Schotland met de mededeling dat het een makkie werd, omdat de spelers van Celtic alleen maar hard tegen een bal konden schoppen. Niets bleek minder waar. Thuis werd het 0-6, uit verloor Go Ahead met 1-0.

Go Ahead Eagles

In het seizoen 1967/1968 behalen de Deventenaren hun hoogste eindklassering tot op dit moment: 3e. Drie jaar later, op 1 juli 1971 ontstaat de naam Go Ahead Eagles. De profafdeling scheidt zich op dat moment af van de amateurtak, waardoor een nieuwe naam nodig is. De Britse trainer Barry Hughes komt met de toevoeging ‘Eagles’, welke wordt aangenomen door het bestuur. Met de nieuwe naam voor de club, veranderden er nog twee dingen. Het stadion kreeg de naam ‘Adelaarshorst’ en de clubkleuren werden aubergine-wit (zoals Anderlecht).

Degradatie

Na de naamsverandering gaat het bergafwaarts met de club. Vanaf 1973 eindigt Go Ahead Eagles, behalve in 1979, niet meer in het linkerrijtje van de Eredivisie. In 1987 volgt de langverwachte degradatie.

Terugkeer

In 1992 keert Go Ahead Eagles onverwachts weer terug naar het hoogste niveau. Hoewel de Eagles op de 11e plaats eindigen in de Eerste Divisie, mogen ze dankzij een periodetitel toch deelnemen aan de nacompetitie. Hierin verliezen ze de finale van FC Den Bosch, maar winnen ze de herkansing van FC Den Haag. Na vier seizoenen in de kelder van de Eredivisie degradeert Go Ahead Eagles weer naar het tweede niveau in 1996.
Sindsdien probeert de Deventerse club terug te keren naar de Eredivisie. In 1997 werd dankzij een periodetitel weer deelgenomen aan de nacompetitie, maar op doelsaldo moest Go Ahead Eagles zijn meerdere erkennen in NEC uit Nijmegen. De recentste play-offdeelnames vonden plaats in 2007 en 2008, toen Go Ahead Eagles in beide gevallen in de eerste ronde verloor van respectievelijk BV Veendam en ADO Den Haag.

Net niet

Dichtbij de eredivisie was Go Ahead Eagles in 2010. Het was een topseizoen onder trainer Andries Ulderink. Go Ahead Eagles haalde de finale van de play-offs tegen Willem II. In Deventer zorgde een last-minute treffer van Koen van der Biezen voor euforie. In de return was het na 90 minuten 1-0 voor Willem II, dat in de verlenging uiteindelijk de promotie van Go Ahead Eagles dwarsboomde. In dit seizoen haalde Go Ahead Eagles tevens de halve finale van de KNVB Beker (mede dankzij geweldige overwinningen in de uitwedstrijden tegen eredivisionisten Heracles Almelo en NAC Breda. In de seizoenen erop haalde Go Ahead Eagles eveneens de play-offs, maar beide keren versperde FC Den Bosch GA Eagles de weg al in de eerste ronde. Opmerkelijk in het seizoen 2011-2012 was de bekerwinst in De Adelaarshorst op Feyenoord (2-1) in de derde ronde.

Promotie

In het seizoen 2012/2013 was het dan eindelijk zover. Eindigde GA Eagles de reguliere competitie nog als zesde; in de play-offs kwam de ploeg, getraind door Erik ten Hag, helemaal op stoom. Achtereenvolgens werden FC Dordrecht, VVV-Venlo en FC Volendam aan de zegekar gebonden, waarna promotie een feit was. Een dag na de beslissende wedstrijd in en tegen Volendam stonden ruim 10.000 mensen op de Brink om hun helden toe te juichen tijdens de huldiging. In de vier jaren daarna kwam Go Ahead Eagles drie seizoenen uit in de Eredivisie. In 2017 volgde de tweede degradatie.

Niet te Kraken

Op 1 juli 2014 is Stichting Niet te Kraken officieel begonnen met haar activiteiten. Deze stichting archiveert, beheert en exploiteert de rijke historie van Go-Ahead en Go Ahead Eagles. Het startschot werd gegeven met de lancering van de gloednieuwe site waarin veel historisch materiaal terug te vinden is. Zoals iedereen weet, heeft Go Ahead Eagles niet alleen de toekomst, maar ook een fantastisch verleden met onder meer vier landstitels. De club is daarmee de nummer 4 van Nederland.

Wie Niet te Kraken is, staat op Stg. Niet te kraken en dit zijn de doelstellingen

Donateurs zijn van harte welkom voor € 10 per jaar en er worden verschillende sponsorpakketten aangeboden. Via www.niettekraken.nl kan men zich aanmelden of het prachtige retro-achtige shirt met de afbeelding van de ultieme Kowet-held Leo Halle gekocht worden. Niet te Kraken zoekt ook mensen die Go Ahead Eagles-museum waardig materiaal thuis hebben die zij graag beschikbaar willen stellen zodat deze getoond kan worden.

Alle reacties graag via info@niettekraken.nl

Go Ahead Eagles is zeer gelukkig met het initiatief en steunt Niet te Kraken van harte. De liefde voor de club spat er van af en geeft het roodgele virus duiding, betekenis en ziel.