Nieuws Algemeen

Dagboek van Gerard: ‘Koeien en geiten op het veld’

Het samenwerkingsverband Connect2Uganda richt zich onder meer op het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van sporten onder jongeren in Oeganda. Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi. Momenteel bevindt Gerard Hullegie (hoofd jeugdscouting Go Ahead Eagles) zich in Oeganda, waar hij een dagboek bijhoudt. Vandaag dag 1 tot en met 3.

Dag 1 (vrijdag 11 oktober)

Vandaag vertrek ik samen met Harry Rutgers (voormalig jeugdtrainer Vitesse), Marc Hoekstra (docent Zone College Twello) en Jeroen Willems (vrijwilliger) voor het voetbalproject naar Oeganda. Met acht koffers vol met ballen, voetbalschoenen en kleding zijn we op weg naar Schiphol. Het inchecken en de vlucht verlopen vlekkeloos. Bij aankomst regent het hard op de vluchthaven van Entebbe, een stad die op circa 35 kilometer van de Oegandese hoofdstad Kampala ligt. Rond half twaalf ’s avonds arriveren we in het hotel.

(Tekst gaat verder onder foto)

Dag 2 (zaterdag 12 oktober)

De eerste ochtend in Oeganda geven we gelijk onze eerste training in Wagagai. Helaas regent het nog steeds erg hard, maar dat mag de pret niet drukken. Met zo’n vijftig kinderen van drie verschillende teams gaan we aan de slag. Echt geweldig en lekker om op het veld te staan! We trainen zo’n anderhalf uur en de spelers en trainers zijn blij met de spullen die we achterlaten. Na de training rijden we door naar Bukomansimbi, onze uitvalsbasis voor de komende week. We worden hartelijk ontvangen. Wat is het indrukwekkend hier in Oeganda! Het straatbeeld is wat je verwacht van Afrika: er gebeurt van alles. In het algemeen geldt: terug naar de basis. De mensen hebben hier weinig, maar lijken toch gelukkig en genieten van het leven.

(Tekst gaat verder onder foto)

Dag 3 (zondag 13 oktober)

Onze reis naar Oeganda staat in het teken van het voetbalproject. Om de week af te trappen beginnen we vandaag met een overleg met de lokale trainers en staf. Er wordt een dankwoord gegeven voor de kleding, schoenen en ballen die de afgelopen jaren zijn overhandigd. Daarna geven we twee trainingen, waarvan één in de Kitanda subcounty. Hier staan de koeien en geiten gewoon op het veld! De andere training is met de selectie van de Bukomansimbi Eagles. Een leuk team met aardige voetballertjes. En erg grappig om in dit deel van de wereld voetballers te zien met kleding van Go Ahead Eagles!

(Tekst gaat verder onder foto)

In voorgaande jaren deden Tristan Berghuis (trainer Go Ahead Eagles Onder-15) en Jochem de Weerdt (voormalig jeugdtrainer van Go Ahead Eagles) verslag van hun bezoek in Oeganda. Benieuwd naar de ervaringen die zij in 2018 (Tristan) en 2017 (Jochem) opdeden in het Afrikaanse land? Lees dan hier verder.

Terug naar overzicht