Nieuws Algemeen

Dagboek van Tristan: ‘Brons voor Bukomansimbi Eagles!’

Het samenwerkingsverband Connect2Uganda richt zich onder meer op het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van sporten onder jongeren in Oeganda. Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi. Momenteel bevindt Tristan Berghuis (trainer Go Ahead Eagles Onder-15) zich in Oeganda, waar hij een dagboek bijhoudt. Vandaag dag 6.

Dag 6
Vandaag staat het ‘Inter districttoernooi’ op het programma, een toernooi waar we lang naar uitgekeken hebben. Om 8:00 uur vertrekken we met de spelersbus, waarin Bukomansimbi Eagles zit, de vijftien spelers die twee dagen eerder zijn geselecteerd tijdens het ‘Bukomansimbi subcounties toernooi’. Ook alle trainers van het district Bukomansimbi zijn erg betrokken en reizen mee, omdat ze graag bij het toernooi aanwezig willen zijn. Eén van hen is gekozen om Bukomansimbi Eagles te coachen tijdens het districttoernooi. Verder zitten Pieter Temminck, Harry Rutgers en ik in de spelersbus.

Er is een ontspannen sfeer op het moment dat we aankomen in Masaka, waar het toernooi plaatsvindt. Langs het veld kleden de spelers zich om en trekken het tenue van Go Ahead Eagles aan. Inclusief broekjes en sokken, die vorig jaar zijn meegenomen, waardoor Bukomansimbi Eagles in een compleet tenue kan spelen! We starten het toernooi tegen de favoriet, Alfa Football Academy. Die trainen elke dag met elkaar en halen ook spelers weg bij andere districten, wat uitzonderlijk is in Oeganda. Vooraf weten we eigenlijk niet goed wat we kunnen verwachten, maar deze wedstrijd is echt van een erg hoog niveau. De beginstand is ook de eindstand: 0-0.

In de volgende poulewedstrijden wint Bukomansimbi Eagles twee keer, terwijl er ook nog een keer gelijk wordt gespeeld. Het betekent dat we door zijn naar de halve finale! De vreugde is ook zichtbaar bij alle meegereisde trainers. Vervolgens maken de spelers zich op voor de halve eindstrijd, die helaas verloren gaat. Wat ons rest, is de troostfinale voor plek 3 en 4. We winnen na het nemen van penalty’s, waardoor Bukomansimbi Eagles op een fantastische derde plaats eindigt! Het bevestigt nog maar eens dat er zeker kwaliteit in deze groep zit, waar de trainers van het district Bukomansimbi verder op voort kunnen borduren. Alfa Football Academy wordt de terechte winnaar van het toernooi. Man, man, wat is dat een goed team met enkele spelers die een genot zijn om naar te kijken!

Ik heb echt genoten tijdens deze laatste dag van het voetbalprogramma. Het werken en plezier maken met de kinderen, de omgang en samenwerking met de trainers, de samenwerking met Harry Rutgers: het was in één woord geweldig. Nu het voetbalprogramma ten einde is, beginnen we aan het laatste deel van onze reis. Waarin zal blijken, dat er in Oeganda meer dan voetbal is.

Hartelijke groet uit Oeganda,

Tristan Berghuis

De eerste drie afleveringen van Tristans dagboekverslag zijn hier te lezen:
Dag 1 en 2: ‘Vijf mensen op één scooter in Oeganda’
Dag 3: ‘Voetballen op zand, stenen en heuvels’ 
Dag 4 en 5: ‘Schoolbezoek eindigt in dance party’ 

In 2017 bracht Jochem de Weerdt (voormalig jeugdtrainer van Go Ahead Eagles) namens Connect2Uganda een bezoek aan Oeganda. Wil je het reisverslag van Jochem uit 2017 nog een keer teruglezen? Dat kan hier.

Terug naar overzicht