Nieuws Algemeen

Dagboek van Tristan: ‘Vijf mensen op één scooter in Oeganda’

Het samenwerkingsverband Connect2Uganda richt zich onder meer op het verbeteren van de voedselzekerheid en het stimuleren van sporten onder jongeren in Oeganda. Het voetbalproject is in juni 2016 gestart met het geven van clinics aan trainers in Bukomansimbi. Momenteel bevindt Tristan Berghuis (trainer Go Ahead Eagles Onder-15) zich in Oeganda, waar hij een dagboek bijhoudt. Vandaag dag 1 en 2.

Voordat ik aan mijn reis naar Oeganda begin, scrol ik nog even terug in mijn fotoalbum om te zien waar het allemaal begon: de Trommelaarshoeve in Apeldoorn waar ik mijn reisgenoten voor de komende tien dagen ontmoette. Samen met Vitesse-jeugdtrainer Harry Rutgers, landbouwexpert Henk Breman en Pieter Temminck, docent van AOC Oost, reis ik af naar Bukomansimbi in Oeganda.

Dag 1
Na een perfecte vlucht van tien uur en een hobbelige rit komen we aan in het hotel in Entebbe waar wij Suzuki, een Japanse landbouwexpert, ontmoeten. Het programma gaat niet alleen over voetbal, maar ook over voedselzekerheid. Voor mij een mooie kans om iets te begrijpen van deze totaal andere wereld. We brengen onze tassen naar de kamers en ik kijk naar de salamander die vlak langs mijn bed kruipt. Vervolgens drinken we met zijn allen een biertje, een Nile special… Om 0:00 uur gaan we naar bed.

Dag 2
Om 6:00 uur gaat de wekker. Diezelfde ochtend geven Harry en ik onze eerste voetbalclinic bij Wagagai, een Nederlands bedrijf in Entebbe. Op de weg ernaartoe zie ik gelijk wat de oorzaak is van de hobbelige rit tijdens de avond ervoor… Het is een ongelofelijke eerste indruk, ik weet niet waar ik moet kijken. Iedereen is buiten, kinderen lopen op straat met blote voeten, kleine kinderen sjouwen zware dingen boven hun hoofd en op één scooter zitten soms wel vijf mensen.

Aangekomen bij Wagagai verwachten wij veertig kinderen, maar om 9:30 uur zijn het er nog maar negen. Om 11:30 uur komen er ineens zo’n vijftig aanlopen. Een geweldige ervaring, ook al hebben we voor deze training maar vijf ballen… Na de clinic gaan we op weg naar de hoofdstad Kampala waar mijn drie andere reisgenoten afspraken hebben met landbouworganisaties. De rit naar Bukomansimbi duurt zo’n vier uur en het is bijna donker als wij aankomen in hotel Hollandia, het mooie hotel van de stichting UP4S uit Deventer waar wij de komende dagen verblijven.

Terwijl ik dit schrijf, gaat er veel door me heen. Voor het eerst in Afrika en vanaf het allereerste moment na onze aankomst al zóveel indrukken opgedaan. Ik geniet van elke minuut!

Hartelijke groet uit Oeganda,

Tristan Berghuis

In 2017 bracht Jochem de Weerdt (voormalig jeugdtrainer van Go Ahead Eagles) namens Connect2Uganda een bezoek aan Oeganda. Wil je het reisverslag van Jochem uit 2017 nog een keer teruglezen? Lees dan hier verder.

Terug naar overzicht