Van den Dungen laat zich gelden bij Onder-15

Go Ahead Eagles Onder-15 deed tegen FC Emmen een beroep op de O13-spelers Finn Steinvoort en Bruno van den Dungen, van wie laatstgenoemde scoorde. De roodgelen verloren met 3-2. Het O17-team speelde gelijk tegen Alphense Boys (3-3) en Onder-13 werd vijfde op het Toptoernooi bij Elburger SC.

Talent, hard werken en doorzettingsvermogen. Het zijn de veelgenoemde ingrediënten die jonge voetballers nodig hebben om het profmétier te halen. Daarnaast kan een gezonde dosis zelfvertrouwen geen kwaad. Wie herinnert zich niet het brutaaltje Van Persie, destijds achttien jaar, die een vrije trap afsnoepte van specialist Van Hooijdonk bij Feyenoord? Hij scoorde niet, in tegenstelling tot Bruno van den Dungen zaterdag bij Go Ahead Eagles Onder-15. De speler van het O13-elftal mocht meedoen bij de hogere leeftijdsgroep, eiste een strafschop op en schoot nog raak ook: 1-2. Helaas leverde dat niets op, want over de volle zeventig minuten bleek FC Emmen de sterkste (3-2).

Heldendaad
Assistent-trainer Tristan Berghuis had genoten van het staaltje lef dat Van den Dungen aan de dag legde. Ook over het voetbal van zijn elftal was hij te spreken. “We speelden geweldig. Bij rust hadden we met 3-0 voor kunnen staan, zoveel kansen kregen we.” De wedstrijd speelde zich af op de helft van FC Emmen, maar de ruststand was 1-1. In de tweede helft ging Go Ahead Eagles op dezelfde voet verder. De ploeg trok ten aanval, kwam opnieuw op voorsprong, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen het meer opportunistische spel van de thuisploeg. Pim Saathof en Van den Dungen verrichtten in de slotfase nog een heldendaad door de bal van de doellijn te halen, waardoor het 2-2 bleef. Met een zondagsschot in de slotseconde besliste Emmen de wedstrijd alsnog in zijn voordeel. Teleurstelling troef, maar het niveau dat zijn ploeg haalde, bood voor Berghuis genoeg aanknopingspunten. “We speelden verzorgd voetbal. Daar kunnen we mee verder. Bovendien is dit een talentvolle groep.”

Verkeerde keuzes
Onder-17-trainer Jan Kromkamp was minder te spreken over het spel van zijn team, dat Alphense Boys in de slotfase langszij liet komen: 3-3. “We begonnen nog best aardig, maar waren onrustig aan de bal en liepen te veel met de bal. Ook maakten we verkeerde keuzes.” Het spelbeeld was rommelig. “Maar een 3-1 voorsprong moet je over de streep trekken. Je moet al je energie geven om de tegenstander bij je eigen goal weg te houden. Dat deden we niet. Daarbij is Alphense Boys ook gewoon een gevaarlijke ploeg, zeker over de flanken.” Go Ahead Eagles kwam met 1-0 achter te staan. Mario Francismouth tekende uit een voorzet van Olaf Kok nog voor rust voor de gelijkmaker. Coen Temminck bracht de ploeg met een afstandsschot op 2-1, waarna Kevin Greeven (assist Kaan Kisa) er 3-1 van maakte. Een scrimmage voor het doel van de thuisploeg en een rake vrije trap zorgden uiteindelijk voor de puntendeling. Kromkamp: “Vorige week tegen De Graafschap haalden alle spelers een heel hoog niveau, nu misschien drie of vier man. Eén ding weet ik wel: wij gaan ons met deze groep zeker handhaven in de eerste divisie.”

Helemaal kapot
Go Ahead Eagles Onder-13 presteerde prima op het Toptoernooi bij Elburger SC. De ploeg werd derde in een poule met FC Emmen, Elburger SC, Willem II, PEC Zwolle en NAC Breda. In de strijd om de vijfde plaats was het elftal van trainer Uğur Yildirim met 1-0 te sterk voor de voetbalacademie van NEC en FC Oss. Jorn Hekkert scoorde, terwijl in de poulefase Ibrahima Kouyate zich met vier treffers behoorlijk had laten gelden. Ook Leon Opdam pikte een doelpuntje mee; tegen de latere winnaar Willem II. Yildirim gunde veel eerstejaars O13-pupillen speeltijd. “En ze waren aan het eind van de dag helemaal kapot”, zag de trainer. “De eerste twee wedstrijden speelden we leuk en goed. Ik heb genoten en het was een goed opgezet toernooi, met veel bvo’s. We hoefden telkens maar één wedstrijd te wachten. Complimenten voor de organisatie.”

Karakteristieken:
Eerste divisie (laag): Go Ahead Eagles O17 – Alphense Boys O17 3-3 (1-1). Doelpunten GAE: Mario Francismouth, Coen Temminck, Kevin Greeven.
Eerste divisie A: FC Emmen O15 – Go Ahead Eagles O15 3-2 (1-1). Doelpunten GAE: Stan ter Haar, Bruno van den Dungen.
Toptoernooi Elburg: Go Ahead Eagles Onder-13 wint in de poule van FC Emmen (2-0) en Elburger SC (2-0), speelt gelijk tegen Willem II (1-1) en verliest van PEC Zwolle (3-0) en NAC Breda (1-0). Eindstrijd om de vijfde plaats tegen NEC/FC Oss: 1-0 winst. Doelpunten GAE: Ibrahima Kouyate (4), Leon Opdam, Jorn Hekkert.