In de rubriek Eagles Are Everywhere komt twee keer per maand een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 36: Grant Rieper uit Sydney (Australië).

Grant, waar komt je passie voor Go Ahead Eagles vandaan?
Dat begon bij een vriendschap die ik opbouwde in mijn woonplaats Sydney. Toen ik in 2010 terugkwam in Australië na twee jaar in Duitsland te zijn geweest, was Edwin Lugt benoemd tot CEO van mijn club Sydney FC. Ik was vaak bij avonden waarin fans en de club elkaar ontmoeten en zo bouwde ik een vriendschap op met Edwin Lugt, omdat we wederzijds begrip toonden voor de belangen van zowel club als fans.

We werden eerste in de competitie dat jaar, op de laatste speelronde tegen onze grote rivalen. Dat beschouw ik persoonlijk als een van onze beste wedstrijden ooit. Ook wonnen we de play-offs tussen de eerste vijf teams uit de competitie. Alweer tegen onze rivalen, dit keer was dat na penalty’s in hun stadion! Toen Edwin wegging bij Sydney FC, bleven we contact houden via social media. Sinds hij voorzitter werd van Go Ahead Eagles, ben ik de club op de voet gaan volgen. Ook omdat ik beloofd had dat ik Edwin een keer zou gaan opzoeken in Deventer!

Hoe volg je de verrichtingen van Go Ahead Eagles?
Helaas is het erg moeilijk om wedstrijden uit de Eerste Divisie te volgen hier. Toen ze nog in de Eredivisie zaten, was dat wat gemakkelijker, al was dat ook alleen wanneer ze tegen Ajax, Feyenoord of PSV speelden. Sinds ze zijn gedegradeerd, moet ik het doen met wat Engelse sites, hoogtepunten op YouTube en de schaarse live streams die ik zo nu en dan kan vinden. Het is erg frustrerend, maar erg vergelijkbaar met wat ik meemaakte met mijn Duitse club MSV Duisburg in de Tweede en Derde Bundesliga.

Ben je uiteindelijk nog naar De Adelaarshorst geweest?
Zeker, twee keer zelfs! De eerste keer was in de zomer van 2014. Edwin nodigde mij met vier vrienden uit. Hij liet ons het hele stadion met alle faciliteiten zien en het begin van de nieuwe tribune. Twee andere supporters, Ludwig en Raymond, voegden zich bij ons, lieten ons het supportershome zien en we wisselden verhalen met elkaar uit over onze ervaringen met onze teams.

In november en december 2016 reisde ik alleen door Europa en ik wilde koste wat het kost naar een wedstrijd van Go Ahead Eagles. Op een ijskoude vrijdagavond was de wedstrijd tegen Willem II. Als ik het iets beter had getimed, dan had ik drie weken daarvoor de overwinning op Feyenoord kunnen zien, maar in plaats daarvan moest ik het doen met een 0-1 nederlaag. Het stadion zag er echter wel fantastisch uit! De nieuwe tribune is prachtig en eigenlijk zou ik zulke stadions ook in Australië liever zien dan de veel te grote stadions die voor veel andere sporten gebruikt worden.

Heb je nog meer mooie herinneringen aan Go Ahead Eagles?
Toen ik in 2016 naar Deventer aan het rijden was, botste ik tegen iets aan. Het zag ernaar uit dat ik de wedstrijd zou gaan missen. Totdat Ludwig, die ik had ontmoet in 2014, meteen stopte waar hij mee bezig was en naar Arnhem reed om mij op te halen. Ik mocht al mijn bagage bij hem thuis laten, waarna we de stad ingingen en heel, héél veel biertjes dronken bij een paar cafés waar ook veel fans kwamen. Vervolgens heb ik in het stadion de wedstrijd vanaf alle vier de tribunes gekeken. Ik ben Ludwig heel erg dankbaar, hij heeft mijn verblijf in Deventer tot een onvergetelijke tijd gemaakt. Ook Edwin wil ik bedanken voor de gastvrijheid en voor het wegbrengen naar het treinstation de dag na de wedstrijd, toen ik een enorme kater had…

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.