In de rubriek Eagles Are Everywhere komt twee keer per maand een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 37: Wilco van Dijk uit Lethbridge (Canada).


 
Wilco, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Kowet zit in mijn bloed, ik groeide op in de Bierstraat en mijn hele familie was Eagles-fan. Op wedstrijddagen liep iedereen, zowel Eagles als uit-supporters, langs ons huis naar De Adelaarshorst toe. Dan word je vanzelf ook een Eagles-fan. Als ik het me goed herinner, was ik 5 jaar oud toen mijn ‘Kowet-supportersloopbaan’ echt begon. Dat was geloof ik tegen Feyenoord. De Adelaarshorst kolkte en vanaf dat moment was ik verkocht. Mijn eerste seizoenkaart, een bonnenboekje, had ik een jaar later, toen ik 6 jaar oud was. Ik stond in het vak waar ieder klein jochie stond: het ‘kippenhok’. In dat jaar woonde ik ook mijn eerste uitwedstrijd van de Eagles bij. Samen met mijn ome Jan en mijn opa reden we in een Fiat 850 naar Rotterdam voor de wedstrijd tegen Feyenoord.

In de jaren daarna groeide de Kowet-passie alleen maar. Eagles was alles voor de meeste jongens in Deventer en omstreken. Dan kom je automatisch op de B-Side terecht, bij de harde kern Eagles-fans. Het roodgele B-Side bord dat jaren op de B-Side heeft gehangen, heb ik nog geschilderd met een groep andere jongens, net zoals het oude supportershome. Ik denk dat dat het begin was van wat de B-Side nu is: de twaalfde man die in heel Nederland beroemd en berucht is.


 
Wanneer en om welke reden ben je eerst naar Zwitserland en later naar Canada verhuisd?
In 1996 ben ik naar Zwitserland gegaan om daar te werken. Ik ben kok en Zwitserland was het paradijs voor koks. Het zou voor één seizoen zijn, maar het werden uiteindelijk 17 jaren.
In die tijd kwam ik vaak een weekendje naar Deventer en dan pakte ik ook een wedstrijd mee. Omdat ik niet zonder voetbal kan leven, begon ik ook alle wedstrijden van de plaatselijke club FC Luzern te volgen. Mede omdat het oude stadion, het sfeertje en de mentaliteit van de fans heel erg overeenkomen met die van de Eagles. In die tijd heb ik ook mijn Canadese vrouw leren kennen. Nadat mijn twee kinderen geboren waren, hebben we besloten om naar Lethbridge in Canada te verhuizen. Het is de stad waar mijn vrouw geboren is en ligt aan de rand van de Rockies.


 
Op welke manier volg je de verrichtingen van Go Ahead Eagles vanuit Canada?
Omdat het tijdsverschil met Nederland 8 uur is, zijn de zondagwedstrijden soms te vroeg en tijdens de vrijdag- en zaterdagwedstrijden ben ik aan het werk. Dan volg ik de wedstrijd via de LiveScore app of, als ik geluk heb, via een live stream. Ik kijk ook altijd de samenvatting. Op Facebook en Instagram volg ik de verschillende Eagles-groepen en in het bijzonder de mooie fotoverslagen die Henny Meyerink altijd plaatst. Ook heb ik nog steeds contact met de jongens in Deventer. Ik heb aardig wat gereisd in de loop der jaren en je staat ervan versteld hoeveel mensen de Eagles kennen en hoeveel Eagles-fans je tegenkomt.

Wat vindt je naaste omgeving ervan dat je supporter bent van Go Ahead Eagles?
Mijn schoonfamilie en vrienden weten dat ik voetbalgek ben en ze kennen de Eagles ook. Ze vinden het mooi dat ik nog steeds een fanatiek Kowet-fan ben. Na het weekend vragen ze altijd hoe de Eagles het hebben gedaan. Mijn zoon is ook gek van Kowet. Ik coach zijn voetbalteam en soms lopen we bij trainingen in Eagles-shirts. Eén van mijn Canadese vrienden heb ik aangestoken met het voetbalvirus, nadat ik hem in Zwitserland en hier in Canada (Vancouver Whitecaps) heb meegenomen naar een wedstrijd. Hij heeft gezegd dat hij zijn volgende wedstrijd in De Adelaarshorst wil zien.


 
Hoe vaak kom je nog in De Adelaarshorst?
Elke keer als ik in Deventer ben, móét ik even naar De Adelaarshorst en als het even kan pak ik ook een wedstrijd mee. De laatste keer dat ik dat heb gedaan, was vorig jaar. In februari zijn we weer in Deventer, dan hoop ik ook een wedstrijd mee te pakken. Ik ben in heel veel voetbalstadions geweest, maar er is maar één Adelaarshorst… Eens een Deventenaar, altijd een Deventenaar. Eens een Eagle, altijd een Eagle.


 
Wat is de mooiste wedstrijd van Go Ahead Eagles die je ooit hebt gezien?
Eén van de wedstrijden die me het meest is bijgebleven qua spanning en ontlading, is de degradatiewedstrijd tegen FC Amsterdam in 1978. En natuurlijk de promotie-/degradatiewedstrijden tegen FC Den Haag in 1992. Ook herinner ik me de uitwedstrijden nog goed. ’s Ochtends al met een hele groep met de trein naar de desbetreffende stad, lekker op het terras en daarna naar de wedstrijd. Toen waren alle wedstrijden nog vrij vervoer. Behalve de wedstrijden tegen Zwolle, dan moest je verplicht met de supporterstrein. Dat zijn tijden die ik nooit meer vergeet.


 
Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.