In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 30: Hans Hunink uit Johannesburg (Zuid-Afrika).

Hans, hoe is je passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Ik ben in de binnenstad van Deventer geboren en heb daar tot mijn 22e gewoond. Go Ahead werd er door mijn vader – Ru Hunink, de kruidenier uit de Smedenstraat – met de paplepel ingegoten. Samen met een vriend van mij heb ik vele jaren een seizoenkaart gehad op de lange zijde, de onoverdekte staantribune (naast de oude dug-out en voor de oude hoofdtribune). Ik speelde zelf voor Helios, maar ik was een echte supporter van het rood en geel.

Ik heb op de Hotelschool gestudeerd, waarna ik in 1988 op werkavontuur ben gegaan naar Zuid-Afrika. Daar ben ik tot nu toe blijven wonen. In het begin was het mijn plan om een paar jaar te blijven, maar ik ben in 1995 met een Zuid-Afrikaanse getrouwd en heb twee zonen. Nu ben ik dus permanent in het land. Ik heb in verscheidene delen van Zuid-Afrika gewoond en zelfs drie jaar in het Kruger Park gewerkt, maar sinds 2007 woon ik in Johannesburg.

Op welke manier volg je de verrichtingen van Go Ahead Eagles?
Ik volg Go Ahead Eagles via internet, zoals krantenwebsites, de Go Ahead Eagles app, de website van Go Ahead Eagles en Livescore.com. Beelden zie ik maar zelden. Ik kom één keer per twee à drie jaar naar Nederland en probeer dan altijd een wedstrijd mee te pakken. Dat lukt niet altijd, omdat ik vaak rond de Kerst kom. Mijn laatste wedstrijd was Go Ahead Eagles – PEC Zwolle van vorig jaar. Wel mooi zo’n derby, maar helaas was het resultaat wat minder.


Tijdens de (vooralsnog) laatste IJsselderby in De Adelaarshorst zag Hans Hunink hoe Go Ahead Eagles op 19 maart 2017 al in de derde minuut op een 1-0 voorsprong kwam via Pedro Chirivella. (Foto: Erik Pasman)

Is je naaste omgeving ook voor Go Ahead Eagles?
Mijn zoons hebben beiden het Go Ahead Eagles-virus opgelopen (en ook het anti-Zwolle virus) en volgen Go Ahead Eagles net zo fanatiek als ik. Mijn omgeving moet altijd wel een beetje lachen om de naam van de club als ik uitleg dat ik Go Ahead Eagles volg, maar ze vinden het wel mooi dat het een nostalgisch en historisch karakter heeft. Wie mijn favoriete Eagles-speler ‘aller tijden’ is? Ik was zelf keeper en dus kies ik Jan Endeman. Misschien niet zo voor de hand liggend, maar ik vond hem een mooie technische keeper.


Rhys, de jongste zoon van Hans Hunink, heeft het roodgele virus meegekregen van zijn vader.

Wat is je meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles?
De degradatiewedstrijd tegen FC Amsterdam in 1978 zal me altijd bijblijven. Cees van Kooten die met een zweepslag de wedstrijd deels besliste. Groots! Dezelfde Van Kooten kwam elke wedstrijd bij ons langs aan de lange zijde en groette ons als we aan het hek de warming-up stonden te volgen. Dat was echt geweldig en een mooie herinnering, helemaal toen hij international werd.


Hans Hunink maakte in De Adelaarshorst regelmatig mee hoe Cees van Kooten de fans aan de lange zijde groette tijdens de warming-up.

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website en Facebook-pagina.