Nieuws Algemeen

Eagles Are Everywhere: ‘Rood-gele huwelijksceremonie op Grieks pleintje’

In de rubriek Eagles Are Everywhere komen Eagles-fans aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland wonen, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 50 vertelt Daan Somers uit Duxford (Engeland) over die keer dat hij zelf tegen Go Ahead Eagles speelde en hoe zelfs zijn bruiloft een rood-geel tintje kreeg.

“Mijn allereerste wedstrijd in De Adelaarshorst weet ik nog als de dag van gisteren. Het was op 21 april 2001, thuis tegen Haarlem. Ik was 17 jaar en jeugdleider bij onze plaatselijke voetbalvereniging VV Vessem, vlakbij Eindhoven. Mijn Eagles-vriend Henri is een jaar of 15 ouder en ook actief bij de club. Hij is Eagles-supporter en nodigde me uit om mee te gaan naar een wedstrijd in De Adelaarshorst. Dat hebben we gedaan en het was geweldig! We wonnen toen met 2-1. Vanaf dat moment ga ik als Go Ahead Eagles-fan door het leven.

Mijn vrouw Fiona en ik zijn een paar jaar geleden in Griekenland getrouwd. De ceremonie was buiten op een pittoresk Grieks pleintje. Net voordat we het ja-woord moesten geven, keek ik omhoog en zag ik op een balkon een Eagles-vlag wapperen. Verrassing van mijn vrienden, haha.

Ruim vier jaar geleden ben ik vanuit Vessem naar Engeland verhuisd. Eerst naar Londen, maar ik woon nu al bijna drie jaar in Duxford, een klein dorpje ten zuiden van Cambridge. Mijn vrouw is Engelse en het bedrijf waarvoor ik werk, is ook actief in Engeland en Ierland, dus dat is de reden dat ik hierheen ben verhuisd. Duxford staat bekend om de vliegshows en om het grote museum op het oude vliegveldje hier. Mochten er andere fans een keer in de buurt zijn, dan zijn ze van harte welkom om een pintje te komen drinken!

Eagles Are Everywhere Daan Somers (2)

Sinds de Brexit is het helaas erg lastig om wedstrijden online te kunnen kijken. Als ik een wedstrijd niet live kan zien, moet ik het met een samenvatting doen. Iedere keer als ik in Nederland ben, ga ik bij vrienden kijken en hopelijk snel weer een keer naar De Adelaarshorst! Om op afstand met de club verbonden te blijven, is niet makkelijk. Ik heb een clubcard en mijn dochter is een paar weken na haar geboorte ook meteen lid geworden. Ik volg al het nieuws en wedstrijden fanatiek, maar zou graag wat vaker in De Adelaarshorst te vinden zijn. De laatste keer was in 2019. Veel te lang geleden alweer… Het is moeilijk voor mij om veel wedstrijden bij te wonen, maar het liefst zou ik drie keer per jaar naar De Adelaarshorst gaan. Toen we nog in de Eerste Divisie speelden – het lijkt zo lang geleden – was het makkelijk voor ons om naar uitwedstrijden in Brabant en Limburg te gaan. Clubs als Helmond Sport, Willem II, VVV-Venlo en FC Eindhoven waren voor ons dichtbij en er was nog geen verplichte busregeling.

Ik heb ook zelf tegen Go Ahead Eagles mogen spelen. Dat is een dag die ik nooit zal vergeten: 8 juli 2006. We waren enkele weken eerder met het vaandelteam van VV Vessem via de nacompetitie gepromoveerd van de 5e naar de 4e klasse. In de kleedkamer riep ik enthousiast dat ik wel even zou regelen dat we tegen de Eagles zouden voetballen om deze promotie te vieren. Natuurlijk werd ik niet serieus genomen, maar na wat telefoontjes en overleg stonden we op 8 juli tegenover mijn helden. Prachtig om te zien dat er ook meerdere supporters meegereisd waren naar het zuiden om deze wedstrijd te zien. De uitslag (2-12) was niet zoals gehoopt, maar het was een dag om nooit te vergeten en ik was een shirt met alle handtekeningen rijker. Als bonus kregen we een telefoontje van PSV. We hadden overal gepromoot dat we tegen Go Ahead Eagles gingen voetballen en omdat we één van de weinige teams in de buurt van PSV waren, mochten we een week later ook tegen Jong PSV spelen (0-5).

Eagles Are Everywhere Daan Somers (3)

Mijn favoriete speler aller tijden? Het is makkelijk om nu een hele goede speler te noemen zoals De Zeeuw, Promes of Overmars. Maar ondanks dat hij van ‘voor mijn tijd’ is, kies ik toch voor Michel Boerebach. Een echt clubicoon en een fantastische persoonlijkheid.

Bijna iedereen in mijn omgeving weet dat ik Kowet-supporter ben. Ook hier in Engeland volgen sommigen in het café de uitslagen en spreken ze mij er op aan. Hopelijk komen ze een keer mee voor een wedstrijd in De Adelaarshorst. Volgens mij vinden veel mensen het wel leuk, vooral omdat het anders is. De meeste mensen in het zuiden zijn supporter van PSV, Ajax of lokale teams zoals Willem II. En zoals Henri mij 21 jaar geleden heeft ‘aangestoken’ met het Eagles-virus, zo hebben we samen nog twee mensen uit Vessem – Jeroen en Sander – weten te overtuigen!

Een tiental jaar geleden moest ik het uitje regelen voor de hele redactie van clubblad ’t Loeierke van VV Vessem. Uiteraard was dit een wedstrijd bijwonen van de Eagles en naderhand op stap in Deventer. Dat was geweldig. Eerst winnen van RBC en toen met fanatieke Eagles-supporters eerst naar het Supportershome en toen tot in de late uurtjes Deventer onveilig maken. Mooi ook omdat de anderen geen fan waren. Nu  zijn ze dat wel, alleen zeggen ze dat niet, haha.

De mooiste wedstrijd is voor mij de gewonnen bekerwedstrijd in 2011 tegen Feyenoord (2-1). Helaas niet in De Adelaarshorst, maar in de voetbalkantine op het grote scherm. Memorabele wedstrijden waar ik wel in De Adelaarshorst bij was, zijn de 4-5 verloren wedstrijd tegen RKC in 2019 en de 4-3 gewonnen wedstrijd tegen NEC in 2013. En de manier waarop we afgelopen seizoen promoveerden, zullen we waarschijnlijk ook nooit vergeten. Heerlijk om zo op de laatste speeldag en uit onwaarschijnlijke positie toch nog te promoveren. En dan ook nog eens ten koste van De Graafschap. Prachtig! Erg spannend dat die nog even door moesten spelen toen onze wedstrijd al afgelopen was, maar een welverdiende promotie als je het mij vraagt.

Eagles Are Everywhere Daan Somers (7) Uitsnede

Eigenlijk ben ik altijd wel trots op het feit dat ik een Eagles-fan ben, maar nog wel het meest als ik van trouwe supporters van andere clubs hoor dat Go Ahead Eagles een mooie en sfeervolle club is. De meest waardevolle momenten zijn voor mij ook vooral de momenten dat ik samen met mensen naar Eagles ga die voor een andere club zijn of vrienden die niks om voetbal geven. Wedstrijdje kijken – altijd positieve reacties! – en daarna Deventer in om bier te drinken.

Ben (of ken) jij iemand die graag zijn verhaal wil doen voor Eagles Are Everywhere? Mail dan je naam en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl, zodat we contact met je kunnen opnemen!

Terug naar overzicht