In de rubriek Eagles Are Everywhere komt elke twee weken een Eagles-fan aan het woord die niet in de provincies Overijssel of Gelderland woont, maar elders in Nederland of in het buitenland. Vandaag in aflevering 6: Niek Jansen (19) uit Tilburg.

 

Niek, hoe is jouw passie voor Go Ahead Eagles ooit ontstaan?
Mijn eerste bezoek aan Go Ahead Eagles was als 9-jarige jongen bij een oefenwedstrijd tegen Ajax in 2007. Ik ging mee met m’n oom en was meteen verkocht. Ondanks dat de wedstrijd werd gestaakt in verband met rellen, was het een eerste ervaring om nooit te vergeten. Enkele jaren later ben ik vrijwilliger geworden tijdens de oefenwedstrijden die Go Ahead Eagles jaarlijks in de voorbereiding speelt in Terwolde. Dit gebeurde via mijn oma, die dit werk al jaren deed. Het Eagles-virus is dus via mijn familie overgeslagen naar mij.

Tijdens mijn tijd op de basisschool in Didam had ik een broodtrommel van Go Ahead Eagles. Doordat we toen al ver bij Deventer vandaan woonden, was dit bijzonder. De juf kwam naar mij toe en vertelde dat zij de vrouw was van Nico van Zoghel. Die naam zei mij destijds niks, maar mijn familie wist mooie verhalen te vertellen over één van de beste doelmannen die Go Ahead Eagles ooit heeft gehad.

In augustus 2016 ben ik naar Tilburg verhuisd vanwege mijn studie Bedrijfseconomie aan de Tilburg University. Ik heb mijn gevoel gevolgd en mijn seizoenkaart ‘gewoon’ weer verlengd. Dit was voor de promotie al gebeurd aangezien Go Ahead Eagles achterlaten simpelweg geen optie is. Go Ahead Eagles is iets wat in me zit en dat gaat er niet meer uit. Al die uren reizen neem ik dan maar voor lief.

Niek Jansen steekt ook in Tilburg zijn passie voor Go Ahead Eagles niet onder stoelen of (college)banken. (Foto: Erik Pasman)

Go Ahead Eagles is op vele manieren te volgen. Als fan probeer ik er zoveel mogelijk bij te zijn; zowel bij thuis- als uitwedstrijden. Mocht dit niet lukken, dan is FOX Sports het eerste alternatief om de wedstrijden te volgen. Voor het laatste nieuws volg ik enkele Facebook-accounts die worden beheerd door medesupporters. Zo is het makkelijk om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen binnen en rondom de club.

Hoe zit het met het Eagles-gevoel in je omgeving?
De meeste mensen kijken even gek op als ze horen dat ik supporter van Go Ahead Eagles ben. Ze vinden het echter wel leuk en de voetbalvolgers zijn dan ook vaak enthousiast. Voor velen ben ik de eerste supporter van Go Ahead Eagles die ze ontmoeten. Helaas is het lastig om vrienden kennis te laten maken met de club vanwege het geringe aantal losse kaarten dat wordt verkocht voor de thuiswedstrijden.

Ik denk dat het me redelijk lukt om het Eagles-gevoel over te brengen op mijn omgeving. Doordat nieuwe vrienden horen dat ik voor Go Ahead Eagles ben, gaan ze de club toch een beetje volgen. Zeker studenten die supporter zijn van kleinere clubs als Willem II, NAC, FC Eindhoven, VVV en Roda JC, raken enthousiast. Mijn vriendin, die ik hier heb leren kennen, is net als haar familie voor PSV, maar ze hebben ook een zwak gekregen voor Go Ahead Eagles. Bij onderlinge confrontaties levert het een gezonde rivaliteit op.

De onderlinge wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PSV zorgt voor een gezonde rivaliteit tussen Niek Jansen en zijn vriendin, die supporter is van de club uit Eindhoven. (Foto: Erik Pasman)

Als seizoenkaarthouder ben ik er uiteraard elke wedstrijd bij, dus ook afgelopen zondag tijdens de verloren IJsselderby. Het komt regelmatig voor dat ik op en neer reis voor een wedstrijd, maar dat is het zeker waard. Door de vele combiregelingen voor uitwedstrijden die aan supporters worden opgelegd, is het helaas erg lastig om uitwedstrijden te bezoeken.

Welke Eagles-spelers spreken je het meest aan?
Dat is best een moeilijke vraag. Ik vind dat de drie huurlingen uit Engeland – Pedro Chirivella, Daniel Crowley en Elvis Manu – een goede kwaliteitsimpuls aan het team hebben gegeven. Ze hebben alle drie verschillende kwaliteiten waarmee ze elkaar goed aanvullen. Als ik dan toch iemand moet kiezen, is dat Pedro vanwege zijn veelzijdigheid. In verdedigend opzicht staat hij z’n mannetje; hij speelt als een stofzuiger op het middenveld samen met captain Sander Duits. Daarnaast heeft Pedro een goed overzicht en beschikt hij over een goede pass.

Vanwege zijn veelzijdigheid is Pedro Chirivella volgens Niek Jansen de beste speler in de huidige Eagles-selectie. (Foto: Erik Pasman)

Wat is je meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles?
De meest waardevolle herinnering aan Go Ahead Eagles is de promotie van 2016. Voordat ik naar Tilburg verhuisde, heb ik 11 jaar in Didam gewoond. Dat ligt dicht bij Doetinchem en daardoor ken ik veel supporters van De Graafschap. De degradatie van een jaar eerder deed hierdoor extra pijn; zij konden de Eredivisie in en wij bleven achter. Er ontstond een revanchegevoel en het droomscenario kwam uit. We kwamen bij elkaar in het schema voor de nacompetitie en konden zo wraak nemen. De goal van Leon de Kogel in Doetinchem is hierbij het mooiste moment. De wedstrijd verliep ontzettend moeizaam, maar deze goal zorgde voor een enorme ontlading die ik nooit meer zal vergeten. De documentaire ‘KOMOPTAN! Koprollend de Eredivisie in’ zorgt nog steeds voor kippenvel.

Honderden meegereisde Eagles-fans, waaronder Niek Jansen, zijn op 22 mei 2016 in Doetinchem getuige van de promotie van Go Ahead Eagles naar de Eredivisie. (Foto: Erik Pasman)

 

Wil jij ook je verhaal doen voor ‘Eagles Are Everywhere’? Stuur dan een e-mail met je naam, leeftijd, woonplaats en contactgegevens naar pers@ga-eagles.nl en wie weet nemen we later dit jaar wel contact met je op! Een nieuwe editie van de rubriek Eagles Are Everywhere is twee keer per maand te vinden op onze website: de tweede en vierde woensdag van de maand.