Eerste Selectie

Eagles-portret Bas Kuipers: ‘Veel van Roemeense voetbalcultuur geleerd’

Om de week plaatsen we op dinsdag een Eagles-portret: een persoonlijk interview met een selectiespeler waarbij we ingaan op de indrukken die de speler krijgt bij Go Ahead Eagles en het verhaal áchter de speler. Deze week onze aanvoerder: Bas Kuipers!

Naam: Bas Kuipers

Geboortedatum: 17 augustus 1994

Geboorteplaats: Amsterdam

Positie: Linksback

Vorige clubs: Ajax, Excelsior, ADO Den Haag, NEC, Viitorul Constanta (Roe)

Roemeens avontuur: Bij Viitorul Constanta kwam ik in een heel andere cultuur terecht dan in Nederland. De voetballiefhebbers zijn daar veel emotioneler dan hier. Daar bedoel ik mee dat je de ene week afgeschreven kan worden en dat je de volgende wedstrijd de held van de club kan zijn. Maar wel mooi om mee te maken, want ook van een andere voetbalcultuur kun je veel leren. Als wij een uitwedstrijd hadden, dan reden we daar ‘gewoon’ met de spelersbus heen. Dan merk je ook gelijk het verschil in de omvang van het land ten opzichte van Nederland. Als wij hier twee uur moeten rijden met de bus, dan zeggen wel al snel: ’Jeetje, wat lang.’ Maar in Roemenië is het normaal om lang te reizen. Soms zaten wij wel zeven uur in de bus voor een uitwedstrijd. Voordeel was wel dat ik daardoor best veel van het land heb kunnen zien. Het is een mooi land vanwege de natuur en de cultuur, alleen oogt het allemaal wel wat armoediger dan Nederland. Dat zie je daar ook wel veel terug in de staat van de gebouwen en de wegen.

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Psv

Bijgeloof: In de laatste wedstrijd van het vorige seizoen bij Excelsior kreeg ik opeens te maken met allerlei vormen van bijgeloof. Ineens waren er na afloop van onze wedstrijd allemaal dingen die hartstikke belangrijk voor mij waren, terwijl ik daar eerder nooit zo over na had gedacht. Bijvoorbeeld of ik de tweede helft van de wedstrijd van De Graafschap – Helmond Sport live of via Flashscore zou bekijken. Of ik mijn armbandje wel of niet af zou doen. En of ik Julliani Eersteling de sokken terug zou geven, die ik voor de wedstrijd van hem had geleend. Die had ik niet gebruikt en ik wilde de sokken na de wedstrijd aan hem teruggeven. Op het moment dat ik voor Julliani stond, bedacht ik me dat deze misschien wel geluk hadden gebracht, dus ik besloot om de sokken toch nog maar even bij me te houden. Hij vond dat eigenlijk heel normaal en moest er niet eens om lachen. Toen ik in de spelersbus zat, wilde ik de tweede helft van de wedstrijd van De Graafschap niet live kijken, maar ik moest het van mezelf bijhouden via Flashscore. Als ik hierop terugkijk, is eigenlijk wel grappig hoe dit uiteindelijk allemaal verlopen is. Maar het heeft wel geholpen, haha!

Wachten op Eredivisiegoal: Nee, ik heb dit seizoen nog niet gescoord in de Eredivisie. Eerlijk gezegd ben ik daar stiekem wel een beetje naar op zoek. Je wilt gewoon heel graag scoren en vorig seizoen lukte mij dat geregeld. Al kwam dat wellicht ook doordat we toen veel voor het doel van de tegenstander kwamen. In de Eredivisie zijn er toch wat minder momenten dat ik voor het doel verschijn. Maar ik heb er zelf alle vertrouwen in dat het me dit seizoen nog gaat lukken om een keer te scoren.

Muziek: Ik ben de laatste tijd weer vaker gitaar aan het spelen. Sinds corona zijn intrede deed, heb ik dat weer een beetje opgepakt. Al begin ik nu wel te merken dat ik les nodig heb om verder te leren. Via YouTube leer je wel een hoop dingen, maar het lijkt me leuk om via lessen nog beter te worden. Als ik thuis aan het gitaarspelen ben, geeft dat ook een bepaalde rust en ontspanning.

Netherlands: Feyenoord Vs Go Ahead Eagles

De favorieten van Bas

Wedstrijd: Dat zijn voor mij twee wedstrijden. Natuurlijk de uitwedstrijd bij Excelsior, die we met 0-1 wonnen, waardoor we met Go Ahead Eagles promoveerden naar de Eredivisie. Het tweede duel is de finale van de Roemeense Super Cup. We wonnen die wedstrijd en ik mocht de laatste 20 minuten invallen. Het is heel mooi om als voetballer een keer een prijs te winnen.

Vervoermiddel: Ik vind het superleuk om op een Knaap Bike te rijden. Dat is een elektrische fiets die op een scooter lijkt. Het is een tweezitter, dus je kan met een Knaap Bike gezellig met z’n tweeën toeren.

Terug naar overzicht