Eerste Selectie

Eagles-portret Giannis Botos: ‘Nederlanders genieten van het leven, net als Grieken’

Om de week plaatsen we op dinsdag een Eagles-portret: een persoonlijk interview met een selectiespeler waarbij we ingaan op de indrukken die de speler krijgt bij Go Ahead Eagles en het verhaal áchter de speler. Deze week: Giannis Botos!

Naam: Giannis-Fivos Botos

Geboortedatum: 20 december 2000

Geboorteplaats: Athene, Griekenland

Positie: Middenvelder

Vorige clubs: AO Diana Ilioupolis, AEK Athene.

Warm nest: Ik moet zeggen dat ik het uitstekend naar mijn zin heb hier. Wat me meteen opviel is de rust die er hier heerst. Ik ben geboren en getogen in Athene, dat is heel wat anders dan Deventer kan ik je vertellen. Daar wonen miljoenen mensen en is het nooit rustig. Het was wennen, maar eigenlijk vind ik die rust wel lekker hier. Toch lijken de mensen hier, gek genoeg, wel heel erg op de mensen in Griekenland. In beide landen lopen mensen constant met een lach op hun gezicht, genieten ze van het leven en zijn ze enorm vriendelijk. Daardoor voelde ik me snel thuis in dit land, en bij deze club. Het stadion is prachtig, het shirt is mooi, we hebben een heel leuke groep en een professionele, goede staf. We moeten het seizoen zo goed mogelijk afsluiten, daar gaan we voor.

Wennen aan de g-klank: Natuurlijk zijn er ook een paar onvermijdelijke verschillen tussen Nederland en Griekenland, het is niet één en hetzelfde land. Want wat is het soms koud hier! Ik mis de warmte die ik in Griekenland altijd had wel een beetje, hoor. Verder vind ik het Griekse eten erg lekker en moest ik wel een beetje wennen aan de eetgewoontes hier. Gelukkig begin ik het steeds lekkerder te vinden; de soepjes gaan er goed in. Ook begrijp ik de Nederlandse taal steeds beter. Stiekem vind ik het niet een supermoeilijke taal om te leren. De voetbaltermen ken ik natuurlijk wel. Als er ‘rechts’ of ‘links’ wordt geschreeuwd naar mij, weet ik welke kant ik op moet. Zelf heb ik nog wel moeite om een woordje als ‘rechts’ goed uit te spreken. Die g-klank wil maar niet lukken… Inmiddels ben ik al een tijdje bezig met Nederlandse les, dat gaat best prima!

Netherlands: Go Ahead Eagles Vs Sparta Rotterdam

Geen doelen maar dromen: Ik ben nog jong en heb nog een hele carrière voor me. Toch heb ik geen specifiek doel voor ogen, ik ben vooral bezig met het hier en nu en ik stel doelen op voor de korte termijn. Als je je daarop focust, denk ik dat je de beste resultaten haalt. Ik mag dan wel geen specifieke doelen hebben: dromen heb ik natuurlijk wel. Eén van die dromen is om in de toekomst voor het nationale elftal uit te komen van Griekenland. Ik ben trots op mijn land en ik heb al meerdere Griekse jeugdelftallen doorlopen. Het blijft een speciaal gevoel om je eigen land te mogen vertegenwoordigen en ik geniet er elke keer weer van.

Duik in het diepe: Voetbal is mijn allergrootste hobby, dat is duidelijk, maar ik doe nog wel andere dingen in mijn vrije tijd. Ik ben graag met familie en vrienden, en als ik in Griekenland ben, heb ik nog een andere hobby: onderwatervissen! Dat is iets wat ik graag doe daar. Hier kan ik dat niet zo snel doen, het is hier ook niet ‘een ding’. Maar het is echt iets traditioneels in Griekenland en we hebben daar natuurlijk ook veel omliggende waters voor. Als ik er in de zomerstop ben, ga ik zeker weer een duik in het diepe wagen!

Netherlands: Ajax Vs Go Ahead Eagles

De favorieten van Giannis

Muziek: Eigenlijk luister ik alles, het ligt er maar net aan hoe ik me voel. Ik luister graag naar Griekse rap, maar ook de Nederlandse rap heb ik door mijn teamgenoten leren waarderen.

Speler: Er zijn zoveel goede spelers, vooral in Europa. Maar een speler als Thiago Alcantara: daar zijn er maar weinig van. Hoe hij op dit moment speelt bij Liverpool is niet normaal.

Terug naar overzicht