De spelers van Go Ahead Eagles werden afgelopen week mee teruggenomen in de tijd. In het spelershome keek Herman Starink van stichting Niet te Kraken samen met de eerste selectie terug op de geschiedenis van de club.

Volledig geconcentreerd zitten onder anderen Maecky Ngbomo, Martijn Berden en Maël Corboz te luisteren naar wat Starink allemaal te vertellen heeft over de geschiedenis van Go Ahead Eagles. “Jullie moeten weten waar jullie voor vechten bij deze club en waar anderen voor gevochten hebben”, zo wordt de bijeenkomst geopend. En zo is het maar net.

De spelers weten dat de club al tientallen jaren in De Adelaarshorst speelt en in 1902 werd opgericht. Maar dat dit onder de naam Be Quick was, is toch nieuw voor iedereen. Speelde Go Ahead Eagles in een ver verleden langs de IJssel? Ook dat is iets wat niet iedereen weet. Veel spelers weten bijvoorbeeld ook niet dat er ooit Europees voetbal is gespeeld aan de Vetkampstraat, namelijk in 1965.

Tekst gaat verder onder foto.


(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

In het huidige seizoen speelt Go Ahead Eagles voor het 100e jaar op de plaats die we tegenwoordig kennen als de Vetkampstraat. Een mooie mijlpaal, waar de club deze voetbaljaargang graag bij stilstaat. Daar weet Corboz inmiddels alles van, want hij pronkte op alle clubkanalen tijdens de tenuelancering aan het begin van dit seizoen, die in het teken stond van ‘100 jaar Vetkampstraat’.

“Als je bij een club tekent, doe je natuurlijk altijd wat research”, zegt luisteraar Elso Brito. “Maar ik hoor nu allemaal dingen die ik niet wist. Dieper ingaan op de geschiedenis van Go Ahead Eagles is niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook gewoon leuk. Zo krijg je nog meer een band met de club.”

Het kapsel van De Gier

Veel van de bovengenoemde momenten speelden zich allemaal af in de vorige eeuw. Maar ook in de afgelopen negentien jaar is er historie geschreven bij Go Ahead Eagles. Wat te denken van de promotie in 2013 onder trainer Erik ten Hag en het Europese avontuur in 2015? Een geschiedenisles is over het algemeen ‘saai’ omdat er veel geluisterd moet worden. Dat is bij deze geschiedenisles absoluut niet het geval, want er wordt veel gelachen. Bijvoorbeeld als Ngombo een oude foto van Adrie Steenbergen voorbij ziet komen. “Heeft u ook gevoetbald”, zegt de spits, waarna zijn medespelers beginnen te lachen.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Jeffrey Hurenkamp)

Niet veel later komen ook oude foto’s voorbij van Jack de Gier, Marco Heering, Paul Bosvelt en Wout Droste. Bij iedere foto kijken de spelers elkaar met een verbaasde blik aan om vervolgens een grappige opmerking te maken. Zo wordt De Giers kapsel in de jaren ’90 vergeleken met het huidige kapsel van Corboz. “Het was erg nuttig om wat meer over de geschiedenis te leren van Go Ahead Eagles. Dit is zeker voor herhaling vatbaar”, zo besluit Brito.