Na acht duels staat Go Ahead Eagles met achttien punten op de 2e plek in de Jupiler League. Aanvoerder Bart Vriends maakt de eerste tussenbalans op en kijkt alvast vooruit op de uitwedstrijd van aanstaande vrijdag tegen FC Emmen. In dubbel opzicht een trip down memory lane.

“We kenden bij Jong PSV een valse start van het seizoen”, blikt de verdediger terug. “Sindsdien hebben we het echter aardig op de rit gekregen. Soms lieten we goed voetbal zien en waren er klinkende uitslagen. Soms ging het moeizaam, maar wisten we wel de winst over de streep te trekken.” Ook de ontwikkeling binnen de spelersgroep stemt Vriends tot tevredenheid. “Eigenlijk vormen we al vanaf het begin van het seizoen een echte eenheid. We zijn een hecht team, alle spelers knokken voor elkaar en iedereen beseft waar het in het veld om gaat. Dat levert ons punten op. Als het moet, zijn we bovendien in staat om ook op een lelijke manier de punten te pakken. Ik hoop dat het allemaal voldoende is voor een feestje aan het einde van het seizoen.”

Marnix Kolder
Voor Vriends, die voorafgaand aan de huidige voetbaljaargang de aanvoerdersband overnam van Marnix Kolder, wacht vrijdag een speciaal duel in Emmen. Enerzijds keert hij terug in het stadion waar hij met een rake kopbal het eerste Europese doelpunt van Go Ahead Eagles ooit scoorde (zie ook verderop het interview). Anderzijds wacht hem hoogstwaarschijnlijk een persoonlijk duel met oud-ploeggenoot Kolder, de huidige spits van FC Emmen met wie hij de voorbije jaren in het roodgeel van Go Ahead Eagles speelde. “Het is leuk om hem weer tegen te komen”, geeft de 24-jarige Amersfoorter aan. “Ik kon het bij Go Ahead Eagles altijd goed vinden met Marnix. Ik weet wat ik tegen hem kan verwachten, aangezien ik in de voorgaande jaren veel duels met hem heb uitgevochten tijdens de trainingen. Spelend met de rug naar de goal is Marnix nog altijd een van de betere spitsen van de Jupiler League.”

gaehee06
Marnix Kolder in actie voor Go Ahead Eagles.

De Eagles-captain verwacht dat het voor zijn ploeg een lastige wedstrijd wordt tegen FC Emmen. “Emmen heeft een volwassen, stugge ploeg en heeft een aantal handige jongens voorin lopen”, weet Vriends. “Bovendien spelen we op kunstgras. We kunnen onze borst dus natmaken. We zitten met Go Ahead Eagles echter in een positieve flow en hebben bewezen dat we een sterke ploeg hebben. Hopelijk komt dat ook vrijdag in Emmen weer tot uiting.”

Warme gevoelens bij Emmen
De ontmoeting met FC Emmen betekent voor Go Ahead Eagles een weerzien met het stadion waarin de Deventenaren op 2 juli hun ‘thuiswedstrijd’ in de voorronde van de Europa League tegen Ferencváros afwerkten. “Het was heel bijzonder om met Go Ahead Eagles Europa in te gaan”, zegt Bart Vriends. “Ik kijk dan ook met warme gevoelens terug op dit duel. Het was echt een feest in het stadion.” Met een kopbal zette de Eagles-aanvoerder de gelijkmaker (1-1) op het scorebord tegen de Hongaren. “Het was heel mooi dat ik in mijn eerste Europese wedstrijd het eerste Europese doelpunt ooit voor Go Ahead Eagles mocht maken.”

feest