Eerste Selectie

Enric Llansana: ‘Altijd strijden, want als ik verlies, slaap ik heel slecht’

Spaans temperament gecombineerd met de Nederlandse voetbalschool. Go Ahead Eagles heeft met Enric Llansana overeenstemming bereikt over een verbintenis voor vier jaar. De 21-jarige voetballer met Catalaanse roots komt over van Ajax.

“Ik ben geboren in Spanje, waar ik de eerste acht jaar van mijn leven heb gewoond”, vertelt Llansana. “Eerst vier jaar in Catalonië, vervolgens vier jaar in Madrid. Daarna ben ik met mijn moeder en twee broers naar Nederland verhuisd.” De geboren Catalaan hoeft niet lang na te denken als hem naar zijn meest Spaanse karaktereigenschap wordt gevraagd. “Ik ben heel temperamentvol”, geeft hij aan. “Aan verliezen heb ik een ontzettende hekel, dan slaap ik heel slecht. Als voetballer ga ik dan ook altijd de strijd aan, ik geef nooit op.” Mocht het er echter van komen dat Nederland en Spanje elkaar tijdens het aankomende WK treffen, dan zal Llansana de rust zelve zijn als hij voor de televisie plaatsneemt om naar de wedstrijd te kijken. “Net zoals in 2010 toen beide landen tegenover elkaar stonden in de WK-finale”, beaamt hij. “Spanje voelt als mijn tweede thuisland, mijn vader woont er nog steeds. Dus voor mij zou het echt niet uitmaken wie op zo’n moment de wedstrijd wint.” Zelf droeg hij als jeugdinternational van Nederland al vele malen het oranje tricot.

Presentatie Enric Llansana

“Nee, ik heb zelf nooit de keuze hoeven te maken voor Nederland of Spanje. Met Oranje Onder-17 zou ik eigenlijk naar het EK gaan, maar een dag voor het toernooi begon, raakte ik geblesseerd. Ook aan het EK met Oranje Onder-19 heb ik helaas niet kunnen deelnemen, omdat het eindtoernooi vanwege corona van de speelkalender werd gehaald. Desondanks kijk ik met veel plezier terug op de jeugdinterlands die ik voor Nederland heb gespeeld. Het is ontzettend mooi om met en tegen de beste voetballers uit je eigen leeftijdscategorie te spelen en ik heb wedstrijden mee mogen maken in onder meer Japan, Spanje en Portugal.” Bij Go Ahead Eagles wil hij de volgende stap in zijn ontwikkeling als voetballer zetten. “De laatste jaren heb ik bij Jong Ajax veel centraal achterin gespeeld, maar bij Go Ahead Eagles is het middenveld mijn beoogde positie. Ja, daar heb ik in de jeugdopleiding van Ajax – vóórdat ik doorstroomde naar Jong Ajax – ook altijd gespeeld. Ik voel me ook meer middenvelder dan verdediger. Het ligt me wel om de verbindingsspeler te zijn tussen achterhoede en voorhoede.”

Presentatie Enric Llansana

Andrés Iniesta en Sergio Busquets waren voorheen altijd de voorbeeldvoetballers voor Llansana. “Ik keek altijd met bewondering naar de manier waarop zij het spel simpel konden houden bij FC Barcelona, wat al van jongs af aan mijn droomclub is. Tegenwoordig vind ik het erg mooi om te zien hoe Frenkie de Jong zijn rol op het middenveld invult bij het Nederlands elftal. Na twee jaar in de Keuken Kampioen Divisie beschouw ik het als een heel mooie stap om bij Go Ahead Eagles te laten zien wat ik zelf in huis heb als middenvelder. Ik wil aantonen dat ik het niveau van de Eredivisie aankan, veel spelen en genieten bij deze prachtige club.” Paul Bosvelt beschouwt Enric Llansana als een talentvolle speler, die in de jeugdopleiding van Ajax een goede leerschool heeft gehad. “Ondanks dat hij in april pas 21 is geworden, heeft hij al meer dan zestig wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam staan”, zegt de technisch manager. “Ondanks dat hij bij Jong Ajax vooral centraal achterin heeft gespeeld, zien wij hem voornamelijk als defensieve middenvelder. Enric is positioneel verdedigend goed en kan ook agressief de duels aangaan. Daarnaast is hij ook prima in balbezit.”

Presentatie Enric Llansana

Fotografie: Erik Pasman

Terug naar overzicht