Eerste Selectie

Evert Linthorst: ‘Heb gevoetbald bij gevoelstemperatuur van 50 graden’

Een jaar lang was Evert Linthorst profvoetballer in ‘de wereld van duizend-en-één-nacht’. Inmiddels heeft hij de hoogste voetbaldivisie van de Verenigde Arabische Emiraten ingeruild voor de Eredivisie. De middenvelder komt per direct over van Ittihad Kalba FC en heeft bij Go Ahead Eagles een verbintenis tot medio 2024 ondertekend.

De Eredivisie is geen onbekend terrein voor Evert Linthorst. De 21-jarige middenvelder is een geboren en getogen Venlonaar, doorliep meerdere jaren de jeugdopleiding van VVV-Venlo en PSV en debuteerde op 19 april 2018 namens de Noord-Limburgse profclub in het betaalde voetbal tijdens een uitwedstrijd tegen Ajax. Toch voelt ook Deventer voor Linthorst een beetje als thuiskomen. “Ik heb roots liggen in de omgeving van Deventer”, verklaart de Limburger. “In Twello, om precies te zijn. Mijn opa van mijn vaders kant is in Twello geboren en getogen, voordat hij als jonge twintiger naar Venlo verhuisde.” Vorig jaar januari zocht Linthorst als jonge twintiger het avontuur een stuk verder van huis. De middenvelder ging in op een lucratief aanbod van Ittihad Kalba FC uit de Verenigde Arabische Emiraten. “Het was aanvankelijk best even wennen en aanpassen, maar ik heb er een fantastisch jaar gehad”, vertelt Linthorst. “Het levenstempo is er een paar tandjes lager en minder gehaast, maar dat moet ook wel gezien de temperaturen in de Verenigde Arabische Emiraten. In de maanden juni, juli en augustus is de gevoelstemperatuur er soms 45 tot 50 graden. In combinatie met de hoge luchtvochtigheid zorgt dat voor een ontzettend drukkende warmte. Vaak was ik na tien minuten al zó nat van het zweet, dat het leek of ik met mijn kleren aan onder de douche had gestaan… Door de hitte zat ik overdag dan ook vaak alleen binnen. Ja, dat maakte het soms wel eens tot een eenzaam bestaan, maar al met al kijk ik met een positief gevoel terug op mijn tijd in het Midden-Oosten.”

Evert Linthorst (1)

De kust van de Golf van Oman verruilt Evert Linthorst binnenkort voor de boorden van de IJssel. Op maandag 7 februari maakt hij voor het eerst zijn opwachting op het trainingsveld naast De Adelaarshorst. “Veel toeschouwers op de tribune, dat is wat ik misschien nog wel het meest heb gemist”, blikt hij alvast vooruit op zijn eerste kennismaking met de supporters van Go Ahead Eagles. “De beleving van voetbal is in de Verenigde Arabische Emiraten totaal anders dan in Europa. Bij wedstrijden van Ittihad Kalba zaten er maximaal 200 toeschouwers op de tribune. Ik ben dan ook blij dat Go Ahead Eagles me de kans biedt om weer in de Eredivisie actief te zijn. Ja, een van mijn laatste wedstrijden voor VVV-Venlo was een jaar geleden inderdaad tégen Go Ahead Eagles in het bekertoernooi. Het scheelde weinig of ik had die wedstrijd niet gespeeld, want ik kwam net terug van een coronabesmetting en testte pas de dag voor dat duel voor het eerst weer negatief. Ik kan me nog herinneren dat Go Ahead Eagles iets beter was, maar dat VVV toch met 1-0 won.

Netherlands: Vvv Venlo Vs Go Ahead Eagles

Destijds viel me al op dat Go Ahead Eagles echt met een plan het veld opstapte, er zat een helder idee achter de manier van spelen. Dat zie ik ook in de Eredivisie nog steeds terug bij Go Ahead Eagles, want ik heb in de Verenigde Arabische Emiraten best veel wedstrijden van de club gezien op televisie.” Linthorst omschrijft zichzelf als een controlerende middenvelder die veel ‘vuile meters’ maakt. “Een ‘box-to-box player’, die regelmatig een assist aflevert en zo nu en dan een goaltje meepikt. Bij VVV-Venlo heb ik op alle drie de middenveldposities gespeeld, maar van nature ben ik iemand voor de ‘8-positie’, die zowel verdedigende als aanvallende taken op zich neemt. Hopelijk ga ik dit seizoen nog veel minuten maken om Go Ahead Eagles te helpen aan handhaving in de Eredivisie.”

Technisch manager Paul Bosvelt: “Met Evert Linthorst hebben we een jonge talentvolle speler aangetrokken. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij echter toch al de nodige ervaring. Evert is een veelzijdige middenvelder die daarnaast ook af en toe een doelpunt op zijn naam schrijft.”

Fotografie: Erik Pasman / Ittihad Kalba FC

Terug naar overzicht