GA Eagles laat tegen negen Groningers winst glippen: 3-3

nieuwsKnotsgek, sfeervol, enerverend en kleurrijk. Go Ahead Eagles-FC Groningen was een wedstrijd die alle denkbare ingrediënten in zich had om de neutrale toeschouwer een leuke voetbalmiddag te bezorgen.

Het was echter ook een wedstrijd die voor de Eagles-fans uiteindelijk in mineur eindigde, nadat de Deventer ploeg een 3-2 voorsprong uit handen gaf. Na rode kaarten voor Krisztian Adorjan (69e minuut) en Timo Letschert (70e minuut) trokken de overgebleven negen Groningers in de slotfase de stand alsnog gelijk: 3-3.

Voorafgaand aan het duel tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen nam het Deventer publiek afscheid van Erik ten Hag, de trainer die Go Ahead Eagles vorig seizoen terugbracht naar de Eredivisie. Samen met nog ruim 7300 toeschouwers zag de huidige trainer van het tweede elftal van Bayern München een kleurrijke wedstrijd met volop kansen over en weer. Ondanks dat Go Ahead Eagles goed voetballend aan de wedstrijd begon, was er al binnen vijf minuten het eerste waarschuwingsschot van FC Groningen. Nadat een lage voorzet van Filip Kostic half werd uitverdedigd door de Deventer defensie, moest Eloy Room in actie komen om een schot van Tjaronn Chery onschadelijk te maken. De eerste de beste kans voor Go Ahead Eagles was gelijk raak. Met tien minuten op de klok bereikte Sjoerd Overgoor met een sublieme steekpass vanaf eigen helft Erik Falkenburg. De nieuwste aanwinst van Go Ahead Eagles luisterde zijn eerste basisplaats bij de Deventenaren op met een afgemeten assist vanaf rechts op Marnix Kolder, die van dichtbij de 1-0 binnenschoot. Na de vroeg verkregen voorsprong bleef Go Ahead Eagles het betere van het spel houden en de bal rustig rondspelen, zonder tot echt uitgespeelde kansen te komen. De noorderlingen waren vooral gevaarlijk in de omschakeling en kregen na een half uur spelen drie grote kansen op rij om langszij te komen. Keeper Eloy Room (twee keer) en de onderkant van de lat stonden succes voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi echter in de weg. Even daarvoor had Xander Houtkoop nog een opgelegde kans voor Go Ahead Eagles laten liggen door de bal te gehaast over te schieten. Net op het moment dat Go Ahead Eagles met een voorsprong de rust in dacht te gaan, gaf de Deventer ploeg de 1-0 knullig uit handen. Balverlies op eigen helft gaf Nick van der Velden vrije doortocht naar het doel van Room, waar hij Chery een niet te missen kans bood: 1-1.

Ook in de tweede helft werd Go Ahead Eagles gelijk gewaarschuwd door FC Groningen. Een vrije trap van Chery werd met de punt van de schoen verlengd door Van der Velden, die zijn poging nipt voorlangs zag gaan. Het antwoord van Go Ahead Eagles volgde nog geen minuut later. Nadat Groningen-doelman Marco Bizot eerst nog een schot van Deniz Türüç had gekeerd, belandde de bal via Mawouna Amevor bij Marnix Kolder, die de bal bekeken langs de keeper plaatste: 2-1 in de 48e minuut. Vervolgens ontspon zich voor het oog van de 7339 toeschouwers een duel waarbij de kansen voor beide ploegen zich in rap tempo opvolgde. Nadat Chery, Andraz Kirm, Jarchinio Antonia en Houtkoop hun doelpogingen nog zagen stranden, was het in de 54e minuut alweer gelijk. Een voorzet van links van Filip Kostic belandde voor de voeten van Kristian Adorjan, die de bal onhoudbaar achter Room schoot: 2-2. Go Ahead Eagles toonde echter veerkracht en een nieuwe voorsprong liet niet lang op zich wachten. Nadat een kopbal van Antonia en een schot vanuit de tweede lijn nog smoorden, was het linksback Xandro Schenk die in derde instantie doelman Bizot voor de derde maal passeerde: 3-2 met nog een half uur te spelen. Ook Groningen rechtte na de nieuwe achterstand wederom de rug en zag enkele minuten later een inzet van de doellijn gehaald worden door Jop van der Linden.

De laatste twintig minuten leek het duel definitief te kantelen in het voordeel van de Deventenaren. Binnen één minuut kregenKrisztian Adorjan (69e minuut) en Timo Letschert (70e minuut, 2x geel) de rode kaart voorgeschoteld van scheidsrechter Jeroen Sanders en leek het een kwestie van tijd voordat de ploeg van trainer Foeke Booy de genadeklap zou uitdelen. Kansen voor Van der Linden (vrije trap op de lat), Houtkoop (schot in korte hoek gekeerd door doelman) en Schenk (bal tegen de paal) leidden echter niet tot de bevrijdende voorsprong. Aan de andere kant verzuimde invaller Genero Zeefuik alleen voor Room de gelijkmaker te produceren. Waar heel voetbalminnend Deventer voor vreesde, gebeurde uiteindelijk alsnog. Bij een corner voor FC Groningen slaagde Zeefuik er ditmaal wel in om de bal over de doellijn te werken, ondanks het overtal aan Deventenaren in het strafschopgebied. Met de uiteindelijke 3-3 eindstand deed Go Ahead Eagles zichzelf tekort, maar keerde het neutrale publiek als grote winnaar huiswaarts na een enerverende middag in de Adelaarshorst.
Go Ahead Eagles – FC Groningen 3-3 (1-1)
10. Marnix Kolder 1-0
45.+1 Tjaronn Chery 1-1
48. Marnix Kolder 2-1
54. Krisztian Adorjan 2-2
59. Xandro Schenk 3-2
88. Genero Zeefuik 3-3