GA Eagles nog niet safe na nederlaag tegen Heerenveen

Go Ahead Eagles is er tegen sc Heerenveen niet in geslaagd om zich op eigen kracht definitief veilig te spelen in de Eredivisie. In de Adelaarshorst gingen de Deventenaren met 0-2 onderuit door doelpunten van Joost van Aken en topschutter Alfred Finnbogason.

Foeke Booy had zijn basiselftal op drie posities gewijzigd ten opzichte van de met 1-2 gewonnen wedstrijd tegen Heracles Almelo. Jarchinio Antonia (één wedstrijd geschorst) ontbrak noodgedwongen, terwijl de verdedigers Xandro Schenk en Mawouna Amevor op de reservebank plaatsnamen. Hierdoor maakten Ridgeciano Haps en Joey Godée hun opwachting in de basisformatie, terwijl Doke Schmidt weer hersteld was van zijn blindedarmoperatie en als rechtsback terugkeerde in het team.

gaehee06

Uitgespeelde kansen waren spaarzaam in het eerste half uur van de wedstrijd. Marnix Kolder kreeg na acht minuten een grote mogelijkheid om met het hoofd doel te treffen na een hoekschop van Jop van der Linden, maar de aanvoerder kopte de bal over het doel van Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt. Voor de rest creërde Go Ahead Eagles weinig, maar gaf het ook weinig weg. En als de Friezen zich al meldden in de buurt van Eagles-goalie Stephan Andersen dan was er altijd nog een roodgeel been dat op het laatste moment een Friese doelpoging wist te voorkomen. Op de tribunes zat de sfeer er in ieder geval wederom goed in. Soms beurtelings en soms gezamenlijk zorgden alle vier tribunes voor de entourage die de Adelaarshorst dit seizoen zo typeert.

Een kwartier voor rust nam het team van Marco van Basten het initiatief wat meer over en voerden de Friezen de druk op het Deventer doel op. Nadat Andersen eerst nog redding had gebracht op een schot van Bilal Basacikoglu kwam Heerenveen in de 36ste minuut zelfs op voorsprong uit een hoekschop. Daley Sinkgraven plaatste de bal bij de tweede paal op het hoofd van linksback Joost van Aken, die boven alles en iedereen uittorende en binnen kopte: 0-1. Het scheelde weinig of de achterstand voor Go Ahead Eagles was enkele minuten voor de theepauze nog groter geweest. Spits Alfred Finnbogasson haalde uit, maar Andersen keerde het schot van de IJslandse topschutter in de korte hoek. Ook Marten de Roon was met een schot van afstand nog dicht bij een treffer, maar wederom Andersen stond een tweede Friese goal in de weg.

gaehee04

In de rust moest Sjoerd Overgoor noodgedwongen met een enkelblessure in de kleedkamer achterblijven, waardoor Jeffrey Rijsdijk in de tweede helft zijn opwachting maakte bij Go Ahead Eagles. Met drie offensief ingestelde middenvelders (Erik Falkenburg, Deniz Türüç en Rijsdijk) gingen de Deventenaren op zoek naar de gelijkmaker. Heerenveen werd op eigen helft teruggedrongen en Go Ahead Eagles kreeg een aantal ferme mogelijkheden om langszij te komen. Al vroeg in het tweede bedrijf werd Xander Houtkoop de diepte ingestuurd door Rijsdijk, maar de linkeraanvaller schoof de bal alleen voor de keeper voor het Friese doel langs. Met een uur op de klok kreeg Falkenburg eveneens een grote kans toen hij alleen voor Nordfeldt verscheen na een goede combinatie door het centrum. Een reflex van de doelman voorkwam Deventer succes. Ook een eerdere poging van Falkenburg (schot door Nordfeldt over de lat getikt) en Türüç (schot voorlangs) waren onvoldoende om de Deventer nul in een één te veranderen.

gaehee27

Een kwartier voor tijd gooide Heerenveen het duel definitief in het slot. Rechtsbuiten Basacikoglu was ontsnapt aan de aandacht van de Eagles-defensie en bereikte met een lage voorzet Finnbogason, die dankbaar zijn 27ste doelpunt van het seizoen binnen tikte: 0-2. Uit alle macht probeerde Go Ahead Eagles het tij in de slotfase te keren en de ploeg waagde via Van der Linden, Houtkoop, Rijsdijk en Bart Vriends pogingen om de aansluitingstreffer op het scorebord te krijgen. Ook een door Kolder panklaar in de doelmond neergelegde bal wachtte erop om tot doelpunt gepromoveerd te worden, maar niemand slaagde erin om de bal het laatste zetje over de doellijn te geven. Aan de andere kant waren Van Aken, Finnbogason en Hakim Ziyech in de tegenaanval gevaarlijk, maar gescoord werd er niet meer.

gaehee24

Door de nederlaag is Go Ahead Eagles dit weekeinde afhankelijk van de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en PEC Zwolle om handhaving in de Eredivisie officieel te maken. Bij een nederlaag van de Waalwijkers kan de vlag alsnog in top in Deventer. Zo niet, dan zal Go Ahead Eagles in de laatste twee wedstrijden tegen Vitesse en Roda JC zelf het karwei moeten klaren.

Go Ahead Eagles – sc Heerenveen 0-2 (0-1)

36. Joost van Aken 0-1
76. Alfred Finnbogason 0-2