GA Eagles overklast PEC in IJsselderby

Door een 4-1 zege heeft Go Ahead Eagles in de IJsselderby afgerekend met PEC Zwolle. Op basis van strijd en disicpline toonde de ploeg van Foeke Booy zich veruit beter dan de aartsrivaal.

Net als vier dagen eerder tegen Heracles Almelo miste Go Ahead Eagles spits Marnix Kolder tegen PEC Zwolle. De aanvaller heeft nog altijd last van een verrekking van een buikspier en bekeek de IJsselderby vanaf de tribune. De blessure van Kolder noopte Foeke Booy om Erik Falkenburg in de punt van de aanval te posteren, waardoor er op het middenveld een plaats in de basis weggelegd was voor Jeffrey Rijsdijk. Ook Sjoerd Overgoor keerde terug in het basiselftal nadat hij de wedstrijd tegen Heracles Almelo als gevolg van buikgriep nog had moeten missen.

Nadat er voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte in acht was genomen voor de eerder deze week overleden Nelson Mandela barstte er in de Adelaarshorst een orkaan van lawaai los. Direct vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pol van Boekel werd PEC Zwolle opgejaagd door de spelers van Go Ahead Eagles, die vol druk zetten op de bal en vochten als leeuwen. Opvallend aan het spel van Go Ahead Eagles was dat rechtsbuiten Jarchinio Antonia en aanvallende middenvelder Rijsdijk regelmatig voor verwarring bij de tegenstander zorgden door voortdurend van positie te wisselen.

De door Booy uitgedokterde strategie leidde al in de zesde minuut tot de openingstreffer voor de Deventenaren. Aanvoerder Jop van der Linden mocht vanaf de linkerkant aanleggen voor een vrije trap en plaatste de bal op het hoofd van rechterverdediger Doke Schmidt, die bij de eerste paal knap binnen kopte: 1-0. De weelde voor Go Ahead Eagles werd in de zestiende minuut zelfs nog groter toen Erik Falkenburg de voorsprong verdubbelde. De gelegenheidsspits plaatste de bal langs de uitkomende doelman Diederik Boer, nadat hij op een uitstekende manier vrij voor de doelman was gezet door ‘Man of the Match’ Jeffrey Rijsdijk. PEC Zwolle slaagde er nauwelijks in om zich onder de Deventer druk uit te voetballen. Tekenend voor de Zwolse onmacht was het feit dat Eloy Room slechts één keer handelend hoefde op te treden nadat Mustafa Saymak alleen voor hem opdoemde, al werd deze actie ook nog eens afgefloten vanwege buitenspel. Aan de andere kant kreeg de regelmatig mee ten aanval trekkende linksback Xandro Schenk vlak voor rust nog een kans op de 3-0, maar hij kopte na een voorzet van Antonia in de handen van Boer.

Go Ahead Eagles begon de tweede helft zoals het ook in de eerste helft grotendeels voor de dag kwam: met het vastzetten en onder druk houden van Zwolle. Wel was de eerste doelpoging na tien minuten in het tweede bedrijf voor PEC. Centrale verdediger Darryl Lachman begon vanaf eigen helft aan een solo door het centrum dat eindigde met een schot naast het doel van Room. Het antwoord van Go Ahead Eagles volgde enkele minuten later toen Xander Houtkoop een lage voorzet gaf op Rijsdijk. De middenvelder schampte de bal slechts, maar zag vervolgens Antonia de bal binnenschuiven in een leeg doel: 3-0. Daarmee was de Deventer koek nog niet op. Go Ahead Eagles bleef volwassen en professioneel spelen en zag in de 70ste minuut een voorzet van Schmidt in het strafschopgebied op de hand van Zwolle-verdediger Giovanni Gravenbeek belanden. Captain Jop van der Linden nam zijn verantwoordelijkheid en benutte de resulterende strafschop feilloos: 4-0.

De laatste twintig minuten waren voor PEC Zwolle. Het moegestreden Go Ahead Eagles bood de ploeg van Ron Jans de gelegenheid om het spel te maken en trok zich op eigen helft terug. Room moest nog een treffer incasseren nadat Stef Nijland een afgeslagen hoekschop vol op de pantoffel had genomen en 4-1 aantekende. Verder liet Go Ahead Eagles de opponent echter niet meer terug in de wedstrijd komen. Ryan Thomas schoot namens Zwolle nog op de paal, terwijl Deniz Türüç aan de andere kant zijn schot op de vuisten van Boer zag belanden. “De IJssel is van Deventer”, zongen de supporters in de Adelaarshorst, die Go Ahead Eagles door de overwinning de grens van twintig punten op de ranglijst zagen slechten.

Zwolle-trainer Ron Jans roemde na afloop de mooie entourage die de IJsselderby kenmerkte, maar had weinig positiefs te melden over zijn eigen ploeg. “We zijn afgetroefd door Go Ahead Eagles en scoorden op alle punten een onvoldoende. Go Ahead Eagles heeft verdiend gewonnen.” Booy repte van een overrompelingstactiek van zijn manschappen. “Iedere speler geloofde in deze strategie en we hebben vol overgave en discipline gespeeld. Voordat Zwolle kon reageren was de schade door ons al aangericht. We hebben dik en dik verdiend gewonnen, de buit is binnen.”

Go Ahead Eagles – PEC Zwolle 4-1 (2-0)

6. Doke Schmidt 1-0

16. Erik Falkenburg 2-0

58. Jarchinio Antonia 3-0

70. Jop van der Linden 4-0 (strafschop)

74. Stef Nijland 4-1