Vandaag bestaat Go Ahead Eagles 115 jaar. Met de 3-0 nederlaag tegen FC Den Bosch nog vers in het geheugen, kan je nou niet echt spreken van een feeststemming. Het gaat niet goed en dat doet iedereen pijn. Iedereen met een rood-geel hart, iedere Eagle.

Maar toch. Op een dag als vandaag denk je niet alléén aan Den Bosch-uit, of de reeks van de afgelopen weken. Het is ook een dag om stil te staan bij wie we zijn en wat ons bindt. We zijn Eagles, adelaars. En wat maakt een Eagle uniek? Welnu, het volgende: “When a storm is coming, all other birds seek shelter. The Eagle alone, avoids the storm by flying above it. So, in the storms of life… May your heart soar like an Eagle.”

115 jaar Go Ahead Eagles is geen 115 jaar succes. Integendeel. Het is 115 jaar vallen én opstaan. Samen tieren, maar ook: samen vieren. Door zelfs in de hevigste storm vastberaden te blijven, ons als Eagles niet uiteen te laten drijven in het oog van de orkaan. Als de clubgeschiedenis ons één ding geleerd heeft, is het dat de inkt van een zwarte pagina in de clubgeschiedenis nog niet droog is, of het volgende hoofdstuk breekt aan.

Leo Halle, die op de rand van de dood balanceerde, maar zich terugvocht. FC Amsterdam-thuis, met een gemummificeerde Cees van Kooten, gedragen door een kolkende Adelaarshorst. De wederopstanding aan de hand van de eigenlijk gepensioneerde Dick Schneider. De Europese thuiswedstrijd in Emmen, vlak na die pijnlijke degradatie. En de promotie, later dat seizoen, na wat een rotseizoen leek te worden.

Het gaat op dit moment niet goed met Go Ahead Eagles en dat doet iedereen pijn. Maar met z’n allen koesteren we de mooiste club van Nederland, in voor- en (flinke) tegenspoed. En wordt er hard gewerkt aan betere tijden.

Go Ahead Eagles 115 jaar. Een welgemeend gefeliciteerd aan eenieder met een rood-geel hart.