Go Ahead Eagles bekert door na spannend duel op de Westmaat

Het was billenknijpen, nagelbijten en tandenknarsen. Maar na 120 minuten zenuwslopend bekervoetbal en strafschoppen behaalde Go Ahead Eagles vanavond dan tóch de kwartfinale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker door IJsselmeervogels te verslaan op sportpark De Westmaat in Bunschoten-Spakenburg. Hobie Verhulst ontpopte zich tot een penaltykiller door drie strafschoppen te stoppen en zelf de winnende binnen te schieten vanaf elf meter.

Go Ahead Eagles begon met Alexander Bannink en Joran Swart in de basis als vervangers van de vertrokken Richard van der Venne en de geblesseerde Elmo Lieftink. De eerste kans van de wedstrijd was voor Bannink, die zich vrij speelde en in de korte hoek op doelman Stef Brummel stuitte. Namens IJsselmeervogels kwam het gevaar in de eerste helft van Robbert Olijfveld. De aanvaller werd weggestoken, maar schoot uit een moeilijke hoek wild over. Echte kansen bleven daarna uit in het eerste bedrijf, waarin IJsselmeervogels inzakte en Go Ahead Eagles het vele balbezit nauwelijks in mogelijkheden wist om te zetten.

Tekst gaat verder onder foto.

(Foto: Erik Pasman)

De tweede helft was nog maar vijf minuten oud of de bal lag in het net. Olijfveld zette De Westmaat op z’n kop door van dichtbij binnen te tikken nadat de bal via het onderlichaam van Hobie Verhulst – hij redde op een inzet van Ahmed El Azzouti – voor zijn voeten kwam: 1-0. Het bracht IJsselmeervogels in een comfortabele positie: nog meer kon er geleund worden op de defensie die zich in de eerste helft al staande hield. Ondertussen zag Go Ahead Eagles captain Jeroen Veldmate geblesseerd uitvallen en werd geprobeerd met enkele aanvallende impulsen de gelijkmaker te forceren.

Uiteindelijk was het Gino Bosz die tien minuten voor tijd de ban brak voor Go Ahead Eagles. Met een verwoestend schot van grote afstand verschalkte hij doelman Brummel: 1-1. Beide ploegen kregen hierna kansen om de wedstrijd te winnen binnen de reguliere speeltijd. Invaller Zakaria Eddahchouri was dichtbij: hij plaatste de bal net naast. Namens IJsselmeervogels waren Monteiro en Buitenhuis gevaarlijk, maar ook zij hadden het vizier niet helemaal op scherp staan.

En zo werd het verlengen op Sportpark De Westmaat. In de eerste helft van de verlenging was invaller Maarten Pouwels het dichtst bij een doelpunt. Hij raakte de paal. In de tweede helft van de verlenging vielen weinig kansen te noteren. Strafschoppen moesten uiteindelijk de beslissing brengen. Hobie Verhulst stopte drie strafschoppen en scoorde zelf de beslissende penalty, waardoor Go Ahead Eagles door bekert!