Go Ahead Eagles houdt punt over aan duel met NEC: 2-2

Go Ahead Eagles heeft in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen een 2-2 gelijkspel tegen NEC behaald. Na een ruststand van 0-1 (doelpunt Kevin Mayi) kantelde het duel in het eerste kwartier na rust door doelpunten van Sander Duits en Henrik Ojamaa. De Deventer voorsprong werd in de 66ste minuut ongedaan gemaakt door de tweede treffer van Mayi.

Hans de Koning moest door een blessure van Xandro Schenk noodgedwongen een aanpassing doorvoeren in het hart van zijn defensie. De oefenmeester besloot Kenny Teijsse links naast Sander Fischer te posteren. Lars Lambooij keerde daarentegen weer terug van een blessure en startte als rechtsback. De rest van zijn basiselftal hield De Koning in tact ten opzichte van de eerste wedstrijd van het seizoen tegen ADO Den Haag.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - NEC Nijmegen, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 14-08-2016, GA Eagles speler Kenny Teijsse (L) met NEC Nijmegen speler Kevin Mayi (r)Kenny Teijsse duelleert om de bal met NEC-spits Kevin Mayi. (Foto: Erik Pasman)

In de openingsfase van het duel was er sprake van een optisch overwicht van NEC. De Nijmegenaren hadden het meeste balbezit en kwamen het meest in de buurt van het vijandelijke doel. De grootste kans ontstond na onachtzaamheid in de defensie van Go Ahead Eagles, waardoor Kevin Mayi ineens oog in oog verscheen met Theo Zwarthoed. De doelman hield zijn ploeg echter op de been door de inzet van de NEC-spits te pareren. Dat deed hij kort daarop opnieuw, door een diagonaal schot van Quincy Owusu Abeyie uit de doelmond te ranselen. Go Ahead Eagles slaagde er maar mondjesmaat in om zich onder de Nijmeegse druk uit te voetballen en kreeg in de 35ste minuut een mentale tik te verwerken. Na een steekpass door het centrum van Owusu Abeyie verscheen Mayi alleen voor Zwarthoed. De spits faalde ditmaal niet en tekende voor de 0-1.

Waar Go Ahead Eagles in de eerste helft nog moeite had om voor dreiging voor het doel van NEC te zorgen, daar maakten de Deventenaren dit na rust meer dan goed. Sterker nog, na een kwartier spelen in de tweede helft leidde Go Ahead Eagles met 2-1. In de 49ste minuut zag Man of the Match Sander Duits een schot van twintig meter achter doelman Joris Delle in het doel verdwijnen (1-1).

DEVENTER - Go Ahead Eagles - NEC Nijmegen, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 14-08-2016, GA Eagles speler Sander Duits (r) scoort de 1-1, doelpuntCaptain Sander Duits haalt uit voor de 1-1. (Foto: Erik Pasman)

Daarna was het de beurt aan Henrik Ojamaa, die in de 58ste minuut vanaf de rechterkant naar binnen trok en met zijn linkerbeen de bal fantastisch in de verre hoek deponeerde: 2-1. Lang konden Go Ahead Eagles en de ruim 9.100 toeschouwers in de Adelaarshorst echter niet van de voorsprong genieten. Het antwoord van NEC kwam namelijk snel en wederom was Mayi de Nijmeegse doelpuntenmaker. De spits werd de diepte ingestuurd en kreeg vrij baan richting Zwarthoed: 2-2 in de 66ste minuut.

DEVENTER - Go Ahead Eagles - NEC Nijmegen, Eredivisie, voetbal, seizoen 2016-2017, Stadion De Adelaarshorst, 14-08-2016, GA Eagles speler Henrik Ojamaa (l) scoort de 2-1De prachtige 2-1 van Henrik Ojamaa in beeld. (Foto: Erik Pasman)

In het restant van de wedstrijd was aan NEC-zijde met name invaller Sam Lundholm nog enkele keren dreigend, maar zijn schoten werden eenvoudig gepakt door Zwarthoed. De grootste kans op de overwinning was voor Go Ahead Eagles. Kort voor het einde van de officiële speeltijd werd Randy Wolters alleen op Delle afgestuurd, maar de inzet van de linkeraanvaller werd gekeerd door de doelman. Ook de vuurpijl die Wolters kort daarop lanceerde, kon de Nijmeegse goalie niet verschalken. Omdat ook oud-NEC’er Tom Daemen zijn vrije trap over het Gelderse doel zag verdwijnen, bleef het 2-2, waarmee Go Ahead Eagles zijn eerste punt in het nog prille Eredivisie-seizoen verwelkomde.

Go Ahead Eagles – NEC 2-2 (0-1)
35. Kevin Mayi 0-1
49. Sander Duits 1-1
58. Henrik Ojamaa 2-1
66. Kevin Mayi 2-2

Gele kaart: Sander Fischer, Robin van der Meer, Randy Wolters, Tom Daemen (allen Go Ahead Eagles), Janio Bikel (NEC)
Scheidsrechter: Van den Kerkhof